Flere TV-er - hvilket abonnement?

Er det i det hele tatt mulig å sammenligne?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å velge TV-apparat er vanskelig nok, men å velge leverandør av TV-signaler er en minst like stor utfordring, hvis man da har noe valg.

Når man i tillegg skal ha noe litt mer komplisert enn en grunnpakke blir valget enda vanskeligere. Ønsker du flere TV-er? Flere forskjellige abonnementer? Opptaksmuligheter?

Hvor man bor er også en viktig del av bildet. Hvis man bor i et borettslag eller sameie med fellesavtale er det gjerne prismessige fordeler, men heller ikke mulighet til å velge en annen leverandør. Har man enebolig og ingen å dele utgifter med, stiller man friere, men uten felleskapets fordeler.

Montere parabol? Slik gjør du det selv

Hva skal man sammenligne?

Det frie markedet er på en måte en illusjon når det man kan velge mellom ikke er mulig å sammenligne. Men det er også bra å kunne velge forskjellige varianter av et tilbud, det er ikke alle som ønsker full pakke.

Derfor har hver leverandør forskjellige pakker, men de inneholder ikke det samme som de andre leverandørene tilbyr. Da blir det vrient å sammenligne priser.

Enda mer komplisert blir det når du vil ha flere TV-er i huset. Spesielt hvis disse ikke skal ha samme kanalpakke.

Visste du at ... vi bruker ti ganger så lang tid på å velge kanalpakke som å bestemme oss for å kjøpe en bolig?

Hva tilbys?

Har du kabel kan du bare velge én leverandør (så lenge distribusjonsnettene ikke blir åpnet for alle ved tvang fra myndighetenes side).

Det som er åpent for alle er RiksTV og satelitt, og de tre store tilbyderne har ganske forskjellige løsninger:

RiksTV koster ikke noe mer om du ønsker opptil fire TV-er i huset/hytta/båten/campingvogna. RiksPakken koster 330 kroner, og det er det du må ut med for tilgang til TV-kanalene i denne grunnpakken.

Men du må også ha mottaker eller CAM-modul til TV-en, og det er ikke gratis. Her har forhandlerne forskjellige tilbud, og du kan få en eller flere tunere til spesialpris når du binder deg til en abonnementsperiode.

Med en HD PVR og en vanlig HD-mottaker og 2 x RiksPakken kommer løsningen deg på 6.840 kroner for det første året. Da eier du mottakerne og betaler bare abonnement de neste årene.

RiksTV ruster opp: Norges billigste multiromsløsning?

CanalDigital kaller sin løsning for AlleRom og beregner en redusert månedspris for hvert tilleggsabonnement. Prisene går fra 49 kroner til 189 kroner pr måned.

Hvis du ønsker forskjellige pakker i forskjellige rom, må utgangspunktet være det største abonnementet. Du kan altså ikke kjøpe det billigste pakketilbudet til TV-en på gjesterommet og bare betale tillegg for å få de store pakkene i stua og i kjellerstua. Tilleggsabonnement må være det samme som eller mindre enn hovedabonnementet.

Hos Canal Digital må du kjøpe dekoder eller modul. Prisene varierer fra 1 krone ved bestilling av nytt abonnement, antenne og kablling. En dekoder med opptaksmulighet koster 2.499 kroner. Har du ny TV med digital dekoder kan du kjøpe kortleser til 995 kroner.

Med en HD PVR og en vanlig HD-mottaker og 2 x FamiliePakken kommer løsningen deg på 7.942 kroner for det første året. Da eier du mottakerne og betaler bare abonnement de neste årene.

Vi har testet Canal Digitals HD PVR-oppdatering.

Viasat tilbyr ViasatHeleHuset og priser det første ekstra abonnementet til 89 kroner i måneden og de neste til 49 kroner i måneden. Ekstra dekoder koster bare 1 krone for hvert abonnement.

Her er det bare samme kanalpakke på alle TV-er som gjelder, og du kan ikke velge noe mindre enn Folkepakken som utgangspunkt.

Skal du ha opptaksmuligheter må du kjøpe en mottaker som støtter dette, prisen på denne er i skrivende stund 2.995 kroner. En ordinær mottaker er subsidiert og koster bare 1 krone når du binder deg til et abonnement.

Grunnprisen blir da 7.652 kroner det første året for tilsvarende opplegg med en HD dekoder til 1, en HD med opptak til 2995, en kanalpakke til 299 kr/mnd pluss 89 kr/mnd.

ViaSat positiv til ny klageinstans: Vil ha egen tvistenemd for TV-klager

Hva er best?

Hva som er det beste valget er vanskelig, det er ikke bare kronene, men hva som inngår i kanalpakkene som teller. Her er profilene såpass forskjellig at det er umulig å velge identiske løsninger og bare sammenligne på pris.

Vil du f.eks. gjerne ha svensk TV så er det bare RiksTV som tilbyr dette. Ønsker du flere HD-kanaler faller RiksTV derimot ut i forhold til Canal Digital, som har det suverent beste HD-tilbudet.

Og slik kan vi fortsette, vi ender på smak og behag og hva man må ta med på kjøpet siden kanaltilbudene er pakket. Om dette er den beste og billigste løsningen tross alt diskuteres fortløpende..

Mer info inner du hos RiksTV, CanalDigital og Viasat. Skal du sammenligne med kabel eller fiber, må du nødvendigvis velge det som er fysisk tilgjengelig i din bolig.