Flere energitiltak i boligen kan gi støtte fra Enova

Og en større oppussing kan kvalifisere til 125.000 kroner i støtte.

<b>STØTTE TIL VAMREPUMPE?</b> Det kommer an på hva slags varmepumpe det er snakk om - eller om du skal bytte ut oljefyring med varmepumpe. Foto: MIBA AS
STØTTE TIL VAMREPUMPE? Det kommer an på hva slags varmepumpe det er snakk om - eller om du skal bytte ut oljefyring med varmepumpe. Foto: MIBA AS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis du har lekt med tanken om å skaffe deg en rimeligere og mer miljøvennlig oppvarming av boligen din, kan dette være en god nyhet for deg.

Enova har nå lagt til to nye tiltak som gjør boligen din mer energieffektiv, til listen over tiltak som får økonomisk støtte.

Det vil si at du har rett til å få tilbake penger når du investerer i energitiltak i boligen din. Det eneste du må huske er å sende inn dokumentasjon på kjøpet, i form av en faktura eller en kvittering.

LES OGSÅ: Varmepumpe til kjøling - hva koster det?

Penger inn på konto

Det kan likevel være greit å bruke litt tid på å sette deg inn i om det tiltaket du vil gjennomføre faktisk er på listen over tiltak Enova støtter.

Totalt sett er det nå 14 energitiltak som du kan få refundert deler av utgiftene til gjennom Enova-tilskuddet.

De to nye tilskuddene blir gitt til vannbåren varme og balansert ventilasjon.

TILBAKEBETALING: Det er penger å spare på å sende inn dokumentasjon når du har gjennomført miljøvennlige tiltak i boligen din. Foto: ENOVA
TILBAKEBETALING: Det er penger å spare på å sende inn dokumentasjon når du har gjennomført miljøvennlige tiltak i boligen din. Foto: ENOVA Vis mer


– Alle som har lagt inn vannbåren varme eller balansert ventilasjon, og har en kvittering som ikke er eldre enn fire måneder, kan få støtte. Det eneste du trenger å gjøre, er å sende inn kvitteringen elektronisk via enova.no. Da får du pengene du har krav på inn på konto i løpet av kort tid. Tilbakemeldingene fra de som har benyttet seg av Enovatilskuddet, er at det nye systemet har blitt veldig brukervennlig, sier markedssjef for bolig i Enova, Anna Barnwell, i en pressemelding.

Du har kun rett på støtte til dette tiltaket hvis boligen din er bygget før 2010, og du kan få støtte til 25 prosent av totalsummen av tiltaket, med en maksgrense på 10.000 kroner. Det finnes derimot ni andre tiltak som nye boliger har rett på støtte til.

LES OGSÅ: Regn ut om det er lønnsomt for deg med varmepumpe

Søk før du starter

Enova gir altså støtte til energitiltak ved å tilbakebetale deler av utgiftene dine, men deler også ut støtte til større oppgraderinger av boliger. I disse tilfellene må du søke om økonomisk støtte før du setter i gang med prosjektet.

 SØK FØRST:  Skal du få støtte til større prosjekter må du benytte denne fremgangsmåten. Foto: ENOVA
SØK FØRST: Skal du få støtte til større prosjekter må du benytte denne fremgangsmåten. Foto: ENOVA Vis mer


- Å få besøk av en energirådgiver kan være en god start hvis du har lyst til å gjøre noe, men er usikker på hva som kan gjøres i boligen din for å gjøre den mer energieffektiv, sier Espen Sletvold, kommunikasjonsrådgiver i Enova til Dinside.

 TIPS: Espen Sletvold, kommunikasjonsrådgiver i Enova, mener en energirådgiver kan hjelpe deg med å energieffektivisere boligen din. Foto: Enova
TIPS: Espen Sletvold, kommunikasjonsrådgiver i Enova, mener en energirådgiver kan hjelpe deg med å energieffektivisere boligen din. Foto: Enova Vis mer


Energirådgiveren vil gå gjennom boligen din, energimerke den og lage en energiplan.

- Denne kan danne grunnlaget for støtte til en ambisiøs oppussing, med en maksutbetaling på 125.000 kroner, opplyser Sletvold.

Rådgiveren er en uavhengig aktør, men du kan finne en oversikt over godkjente energirådgivere på nettsidene til Enova.

LES OGSÅ: 5 tips til deg som skal bygge terrasse

Støtte til varmepumpe?

Hvis du nettopp har installert en varmepumpe og lurer på om du kan motta støtte, kommer det an på hvilken type varmepumpe du har.

 INGEN STØTTE:  Enova gir ingen støtte til luft-luft varmepumper, med mindre du har en gammel oljekamin å bytte ut. Foto: Arkiv
INGEN STØTTE: Enova gir ingen støtte til luft-luft varmepumper, med mindre du har en gammel oljekamin å bytte ut. Foto: Arkiv Vis mer


- En luft-luft varmepumpe gir ingen støtte fra oss. Det er fordi bruken er såpass utbredt som den er, i tillegg til at prisen er så lav at investeringen er nedbetalt innen to-tre år, forklarer Sletvold.

Men har du en oljekamin i huset finnes det likevel håp.

- Dersom du bytter ut oljekaminen med en varmeløsning som forsyner boligen med fornybar varme, kan du få tilbake penger for å fjerne kaminen. Oljekaminen må erstattes med en eller flere av varmeløsningene - vedovn, luft-luft varmepumpe eller pelletskamin. Kostnaden til disse varmeløsningene inngår ikke i beregningen for hvor mye du kan få tilbakebetalt, opplyser Sletvold.

Hvis du derimot har eller skal installere en mer kostbar varmepumpe, som for eksempel en luft-vann varmepumpe, kan du få hjelp til finansieringen.

LES OGSÅ: De viktigste strømsparegrepene

Ingen prisøkning

Om en investering i miljøvennlige løsninger gir økt verdi på boligen, er derimot ikke sikkert.

Administrerende direktør i DNB Eiendom, Terje Halvorsen, sier til Dinside at dyre, men miljøvennlige løsninger ikke nødvendigvis vil gi deg en høyere salgssum når du skal selge boligen din.

- Vi ser at det er vanskelig å få igjen det man investerer i fordyrende elementer til energisparende tiltak. Slik det ser ut for oss er ikke folk villige til å betale en høyere kvadratmeterpris, sier Halvorsen.

Han forklarer at boligkjøperne gjerne vil ha miljøvennlige løsninger, og gjerne velger dette alternativet, så lenge tiltakene er installert i bolig uten å heve prisen.

- Man kan sammenligne det med salget av elbiler. Det kan diskuteres om folk kjøper elbil for å være miljøvennlige, eller om de gjør det for alle fordelene det bringer med seg. Jeg tror lignende fordeler må på plass før folk vil legge pengene sine i energisparende tiltak i boligene sine, avslutter han.

Har du benyttet deg av tilskuddene fra Enova? Del gjerne dine dine erfaringer i kommentarfeltet under.