Flere boliger til én krone

DinSide Bolig fortsetter å søke etter irriterende salgstriks hos boligsøketjenestene.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Irriterende

For et par uker siden skrev DinSide Bolig om lureri med søketjenesten Finn.no.

Her ba vi Finn.no forklare seg - fordi vi hadde oppdaget at det er veldig vanlig å legge inn priser på én krone ved salg av bolig. Kroneboligene er ofte boliger hvor eieren ønsker et bud, eller hvor salgspris enda ikke er avklart. I andre tilfeller gjelder det nybygg som kanskje ikke er ferdigstilt, og dermed heller ikke har fått en endelig pris.

Med andre ord: Det er irriterende for brukeren å få opp over 60 feilprisete boliger, før de mer vanlige kommer til syne. Og i tillegg er det kanskje også urettferdig at boligene med feil priser, får den økte oppmerksomheten...

Mer lureri

Nå viser det seg at samme problem også gjør seg gjeldende på landets nest største boligsøk, Tinde.no.

En rask sjekk av tjenesten, der vi ba om å få se boliger i hele landet til under en million kroner, ga oss over 30 boliger til henholdsvis 0 eller én krone - og i et par tilfeller - henholdsvis ni og ti kroner. (Dette søket ble foretatt tirsdag 11. juli 2006).

Trykk her for å se Forbrukerombudets kommentar.

Kronen på verket? Illustrasjon: Per Ervland.
Kronen på verket? Illustrasjon: Per Ervland. Vis mer

Scroll ned...


Og ganske korrekt: Når man går nærmere inn i prospektene, viser det seg ofte at prisen enda ikke er fastsatt, at selger ønsker bud, eller at prisen faktisk er av en helt annen karakter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det interessante er også at det rent praktisk er mulig å bare legge inn bud ønskes - for på flere at prospektene på Tinde.no har vi observert det. Det altså ikke settes en pris, hvis denne er ukjent.

Med enkle unntak er dette boliger som selges gjennom eiendomsmegleren ReMax, eller gjennom en megler som selger utenlandske boliger. (Hvilket forøvrig også er litt spesielt, da søket var begrenset til Norge).

Passiv mottaker

- Vi sitter jo som en passiv mottaker av informasjon fra meglerne, og det er sikkert ulike motiver for hvorfor dette skjer. Jeg vet blant annet at ReMax har en automatisert overføring av data, hvilket kan være en forklaring, sier markedssjef i Tinde.no, Trond Erik Johannessen.

Men uansett årsaken - og tilbake til spørsmålet - er det en akseptabel praksis å legge ut boliger til salg til 0 eller én krone - som koster mye mer?

- Jeg vet som sagt ikke hva forklaringen er på at boligene kommer opp med disse prisene, men vi oppfordrer våre kunder til å annonsere i forhold til gjeldende lover og regler. Og mener Forbrukerombudet at en slik praksis ikke er grei, er det noe vi vil se nærmere på, og forsøke å gjøre annerledes fremover, sier Johannessen.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Sysakene

Avslutningsvis bør det også nevnes at Finn.no ennå ikke har ordnet helt opp i sysakene sine: På nettsidene deres finner vi fremdeles 13 prospekter som koster én krone. I tillegg finnes det en lang rekke hytter. Men siden det er sommerferie, skal vi gi dem litt ekstra tid.

Bare litt altså...

Er det irriterende at søketjenestene gjør det mulig å legge inn boliger til 0 og 1 krone - eller er det helt likegyldig i dine øyne? Hvorfor? Si din mening i diskusjonsgruppen nedenfor.