Flekker på bestikket?

Slik unngår du at rustfritt stål får rustflekker i vaskemaskinen.

Strengene på eggdeleren kan være en av kildene til rustflekker på andre redskaper etter vask i oppvaskmaskinen. Foto: Colourbox.com
Strengene på eggdeleren kan være en av kildene til rustflekker på andre redskaper etter vask i oppvaskmaskinen. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rustflekker på rustfritt stål etter vask i oppvaskmaskinen? Eggdelere, dørslag eller andre jernholdige produkter kan være synderne. Rust på oppvaskmaskinens kurver kan også være årsaken.

Slik blir du kvitt problemet.

Fjern rust i maskinen

Start med å fjerne rust fra kurvene i oppvaskmaskinen. Rust her oppstår ved at belegget sprekker opp, og metallet bak blir utsatt for vann. Flere produsenter har nå gått over til rene plastkurver, slik at problemet med rust unngås.

Her får du tips til hvordan du fjerner rust.

Er kurvene hardt angrepet, kan du også forhøre deg hos leverandøren - det kan være du kan kjøpe nye.

Etter at rust er fjernet, er det lurt å vaske en tom maskin med sitronsyre i. Mer om rengjøring av maskinen:

Lukter det ille, eller får serviset flekker i vask? Også oppvaskmaskinen må rengjøres - slik gjør du.

Ikke vask jern

Rust på rustfrie redskaper etter vask i oppvaskmaskin, kan unngås.  Foto: Colourbox.com
Rust på rustfrie redskaper etter vask i oppvaskmaskin, kan unngås. Foto: Colourbox.com Vis mer


Jernpanner skal ikke i maskinen, det kjenner de fleste til. Men også andre redskaper som inneholder jern kan altså føre til flekker på det rustfri stålbestikket ditt om de vaskes i maskinen. Får du rustflekker her, bør du med andre ord tenke over hva du slenger i maskinen. Noen opplagte syndere er:

  • Eggdeler
  • Dørslag
  • Tesil
  • Osteskjærere med streng
  • Hvitløkspresse
  • Eldre kjøkkenredskaper i jern
Men sølvtøyet kan gjerne vaskes i maskin

Syreangrep

Rustflekker på redskaper og bestikk kan også skyldes at de har stått for lenge med matrester på. Det gjelder matrester som inneholder eddik, sitron, melkesyre eller salt, som etser på den rustfri overflaten. Går det lang tid mellom hver oppvask, bør du med andre ord skylle av matrestene først.

DinSide tester: Stålvaskemidler - de kan fjerne rustflekker også

Hvite glass

Det er ikke bare flekkete stål som kan komme ut av maskinen etter vask. Noen opplever også at glass blir melkehvite etter noen runder i oppvaskmaskinen. Noen typer misfarging kan du bli kvitt, som hvite dråpeformede flekker som skyldes hardt vann (spotting).

Slik unngår du spotting på glassene

Men det kan også være du opplever å få et melkehvitt belegg, såkalt glassbelegg. Har det først skjedd, får du ikke glassene blanke igjen. Årsaken er at glassene er av en type som ikke tåler maskinvask. Det hvite belegget er en form for korrosjon som blant annet kan skyldes høye temperaturer og høy pH i vannet. Sjekk om glassene tåler maskinvask hos forhandler.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!