Flau tango med megleren

EIENDOMSMEGLING: Den ene er sleip og den andre er dyr. Noen er begge deler. Hvordan finner man en venn i eiendomsmeglerbransjen?

Pene i tøyet, er de, eiendomsmeglerne. Men ikke alle er like greie. Foto: Google.com Vis mer


Han har halvlangt hår og dress fra Tiger. Det vesle merket er tråklet fast på ermet. Han puster tungt og hektisk. Dressen strammer åpenbart over bringa på den trinne 25-åringen.

- Veeeldig trendy. Mange vil bo slik nå, sier han. Jeg tror nok du vil få 1,4 mill for denne, ja. - Og jeg er en rutinert selger som vil få prisen over takst, ja. Hvis jeg gir deg en god pris, vil du kanskje bare skrive under her? sier han. - Sett deg ned her og se. Og her har jeg referanser på at jeg er veldig god.

Jeg ser på tilbudet. 3,5 prosent av salgsummen krever megleren. Og verdien setter han til 1,4 millioner.

- Dette er et veldig godt tilbud, peser han.

- Å, sier jeg. - Jeg kan nok ikke skrive under nå. Det kommer en annen megler i morgen for å gi meg et tilbud.

- Men du må ikke si noe til den megleren om dette tilbudet. Jeg vil ikke at noen skal sladre om dette tilbudet.

Eh, min gode mann, tenker jeg. Meglere tjener kanskje mer penger enn journalister og med det mener de kanskje at de er smarte. Men dypt nede i den enkle journalistsjela som nokså ofte er ute å trigge like enkle leserklikk, ligger kildekritikksnerven og vibrerer. Hver eneste gang noen påstår noe, spreller nerven; hvilken interesse motiverer ham til å si det han sier, krever den svar på. Herr Tiger ser en dame med en liten leilighet? Jeg ser bare en kar som vil tjene penger.

Når han går ut døra, sier herr Tiger:

- Kan du ikke skrive en artikkel om meg?

- Og hva skulle den handle om?

- Om at jeg er en bra boligmegler. Og om salgene mine.

- Det er fri konkurranse når det gjelder pris på salg av boliger, sier Øivind Andreas Tandberg, formann i Norges Eiendomsmeglerforbund. - Vanlig pris er fra 1,5 - 2,5 prosent av salgssummen.

Neste dag kommer en annen 25 år gammel kjekkas fra en av Norges største banker på besøk. Han går myndig gjennom værelsene.

- Vinduene ble skiftet i 1983, ser jeg. Jeg kan jo litt om stilarter og slikt, da.

Vel inne på badet blafrer nesevingene hans. - Her er det fuktig, altså. Det trekker ned.

To dager etterpå får jeg en verdivurdering på 1.3 millioner. Og tilbud om salg på 2,2 % av full salgssum eller 1, 7 % av takst og 12,5 % av pris over takst. Begge meglerne skal ha 850 kroner per visning.

Til sist dumper jeg innom et salgskontor like ned i bakken for den gamle leiligheten. Her sitter en høyst dempet jente som krever 25.000 kroner for hele jobben. Punktum. Hun skryter ikke, men sier ganske enkelt at salget nok går greit. Muligens 1,4 millioner. Vi har en avtale.

Hos Norges Eiendomsmeglerforbund mener de at prisen ikke avgjør kvaliteten på en megler:

- Det er ofte en grunn til at megler er billig. Det kan være fordi han er ung og har lite å gjøre. Da kan de sette ned prisen for å få en jobb og komme inn i markedet, sier Øyvind Andreas Tandberg. - Det er ofte ikke alltid det er lurt å velge den billigste løsningen. Erfaring og utdanning er viktig, fordi ved boligsalg kommer man borti mange juridiske spørsmål.

Når takstmannen kommer måler han fuktigheten på badet og her er ikke et snev av fuktighet. Han mener at megleren fra banken nok hadde kjent at jeg hadde dusjet. Naturligvis har takstmannen sjekket den forrige taksten hvor det står at vinduene ble skiftet i 1983. Akkurat slik som bankmegleren hadde gjort. Taksten lander mykt midt i mellom de tre verdivurderingene jeg har mottatt.

Et par uker senere bruker megleren min fire dager på selge boligen min til 110.000 kroner over takst. Uten skryt.

Hos Forbrukerrådet anbefaler de følgende når man skal velge seg en boligmegler:

 • Be flere meglere om tilbud. Gå for en utdannet og erfaren selger. Norges Eiendosmsmeglerforbund anbefaler å velge en lokalkjent megler som kan fortelle potensielle kjøpere om hvor fint det er å bo der.
 • Meglernes verdivurdering sier ikke noe om meglerens evne til salg. Det er markedet som avgjør prisen.
 • Megleren bør være tilsluttet Klagenemnda for eiendomsmeglingstjenester. Reklamasjonsnemnda behandler tvister mellom forbrukeren og endomsmeglingsforetak tilsluttet nemnda.
 • Prut på prisen
 • Les godt gjennom kontrakten og sett deg inn i dine forpliktelser overfor megleren. For eksempel så har du rett til å si opp oppdraget, men eiendomsmegleren kan ha rett til honorar dersom du i etterkant av oppsigelse selger boligen til en kunde som megleren har funnet.
 • Progressiv provisjon, det vil si at man avtaler ulike provisjonssatser avhengig av hvilken pris megleren oppnår for eiendommen bør normalt være unødvendig - megleren skal jobbe for en best mulig pris for objektet uansett. Der megleren har satt prisvurderingen for eiendommen og denne brukes som springbrettet for en progressiv provisjon, bør du ikke avtale progressiv provisjon.
 • Selv legger jeg til:

 • Stol på magefølelsen når du skal ut og selge bolig. Og oppsternasige 25-åringer i halvdyre dresser overbeviser ikke.
 • >>> BLOGG 1: Jeg, en halvmillionær
  >>> BLOGG 2: Pynt på prisen
  >>> BLOGG 3: Før og etter styling
  >>> BLOGG 4: Solgt over takst
  >>> BLOGG 5: JUG: Hva adjektivene egentlig betyr
  >>> BLOGG 6: Rettighetshavere fra helvete
  >>> Tilbake til innledningen