Flatpakket boligblokk

En verdensnyhet for produksjon av boligblokker lanseres nå av entreprenørselskapet NCC. Byggetiden vil halveres.


- Vi er de første i verden til å ta steget bort fra tradisjonelle byggeskikker og over til industrialiserte byggemetoder, sier administrerende direktør Sven Chr. Ulvatne i NCC Construction AS.

NCCs nye boligfabrikk i Hallstahammar ved Stockholm ble åpnet av Sveriges statsminister Göran Persson tirsdag 25. april.

- Leilighetene produseres i fabrikk og fraktes flatpakket ut til monteringsstedet. Der monteres delene sammen inne i en enorm plasthall, og ender til slutt opp som boligblokk, sier Ulvatne. Han har store forventinger til systemet i Norge.

Fem i uka

- På fabrikken gjøres alle veggene og gulvene ferdige. De forlater fabrikken som komplette kjøkken, både vinduer og dører monteres, til og med radiatorer skrus fast. Alt ferdig tapetsert og malt.

Ledningsnett, vann- og avløpsrør og ventilasjon ligger allerede inne i veggene, og monteres sammen når veggene "klikkes" sammen på byggetomten.

- Vi kan produsere 1000 leiligheter på fabrikken i året. Allerede i år skal fabrikken produsere 350 leiligheter, og til neste år 600, sier Ulvatne.

Når de 60 ansatte på fabrikken i Hallstahammar i Sverige jobber for fullt, forlater det én trailer med flatpakkede vegger og gulv hvert femtende minutt. De fem montørene på tomten monterer tre til fem leiligheter i uka.

- Denne måten å produsere hus på vil halvere byggetiden i forhold til tradisjonelle byggemetoder. Kostnadene vil også bli vesentlig redusert, og etter hvert vil det merkes på boligprisen, sier Ulvatne.

Prikk like

Når boligblokken så er ferdigmontert, fjernes den store plasthallen og leilighetene ser dagslys for første gang. Systemet gir plass til boligblokker på tre til åtte etasjer.

- All produksjon skjer innendørs uten risiko for fuktighetsproblemer. Samlebåndsprinsippet gjør også at man unngår byggefeil. Veggene er laget på mål, inntil en tiendedels millimeter nøyaktig, sier Ulvatne.

Så langt er det bare montert én slik boligblokk, i Hallstahammar i Sverige. De første norske NCC Komplett-boligene skal settes opp i løpet av året.


Eller trykk her for å se større bilder av fabrikken og produksjonsprosessen.

Kilde: Newswire, NCC