Mai er flaggmåneden foran noen. Foto: Arkivfoto
Mai er flaggmåneden foran noen. Foto: ArkivfotoVis mer

Flaggstangguiden

Hvor høy skal den være, hvor stort skal flagget være, og hva er egentlig best: Tre, stål, glassfiber eller aluminium? Vi hjelper deg å få flagget til topps.

«Bestselgeren, til vanlige norske eneboliger, er en 12 meter lang stang i glassfiber.»


Fest hver eneste dag? Værsågod. Som privatperson kan man flagge når man vil. Bursdager, mandager, grådager og flaggdager.

- Det følger ikke med noen plikter når man kjøper flaggstang, sier Thea Andenæs i Flaggstang Spesialisten AS til DinSide.

Du trenger ikke huske på alle de offisielle flaggdagene (selv om dette jo er en anledning til å flagge) - det viktigste er å passe på tiden når du heiser og haler flagget.

Det heter seg gjerne at flagget skal heises ved soloppgang, og hales ved solnedgang. Men flaggreglene er hakket mer presise: I månedene mars til og med oktober skal flagget heises klokken 08.00, og fra november til og med februar skal det heises klokken 09.00.

Flagget hales ved solnedgang, dog aldri senere enn klokken 21.00 - dersom solen er oppe lenger.

Les mer om flaggreglene på Lovdata.

Flagg eller vimpel, signaleffekten er uansett klar: Vi her hjemme! Arkivfoto: Elisabeth Dalseg
Flagg eller vimpel, signaleffekten er uansett klar: Vi her hjemme! Arkivfoto: Elisabeth Dalseg Vis mer

Det er snart høysesong for flagging, og vi har samlet det meste du
trenger å vite om flagg og flaggstenger, dersom du også ønsker å heise flagget til topps i egen flaggstang.

Høysesong

- Fra mars til juni er det høysesong for å kjøpe flaggstenger, forteller Andenæs. Salget av flaggstenger er ganske jevnt i løpet av året, men de ser likevel en klar salgstopp på våren.

DinSide: Er det noen begrensninger i forhold til plassering eller høyde, dersom man ønsker seg flaggstang?

- Vi har aldri hørt om noen privatpersoner som har hatt problemer med å sette opp flaggstang, sier Andenæs. - Flaggstenger er jo hyggelig, det er fest, og hvem blir vel ikke glad når naboen kjøper flaggstang?

Vi tar et ørlite forbehold om at enkelte kommuner kan ha regler for hvem som kan sette opp flaggstenger, men er det flaggstenger i nabolaget ditt, bør det være fritt frem for flaggstenger i passende høyde.

Hvor skal stangen stå?

Før du stikker flaggstangen i jorden, er det et par ting du bør tenke på. Flaggstangen bør være tydelig og synlig.

- Det er hyggelig om flaggstangen er synlig fra atkomsten til huset, slik at gjester ønskes velkommen, fra uteplassen - og der man sitter inne og ser ut, sier Andenæs.

Det er ikke alltid mulig å tilfredsstille alle disse punktene, men hvor flaggstangen skal stå sier seg gjerne selv. Noen bruker tommelfingerregelen om høyeste punkt på tomten, andre velger et lyst og åpent sted.

Tips: Det lønner seg å vite hvor stangen skal stå på tomten før du bestiller flaggstang - slik at du får riktig høyde på stangen.

Bestselgeren

Det er ikke bare å velge en flaggstang, det er mange hensyn som skal tas. Hvor høy? Hvilket materiale? Til hvilken pris?

>> Les alt om å velge flaggstang.

Som hovedregel skal 1/3 av flaggstangen til et bolighus stikke over husets møne. Ifølge Andenæs er det viktig at flaggstangen ikke er for lav, da dette lett kan gi huset et dukkestue-aktig preg. Bestselgeren, til vanlige norske eneboliger, er en 12 meter lang stang i glassfiber. Denne har fordelen av at den er så lett at en mann kan bære den, den er enkel å montere, og den er vedlikeholdsfri. Bingo.

Bestselgerstangen finnes på lager, og kan stort sett hentes når du ønsker det.

- Vi leverer også endel flaggstenger som er spesialprodusert til eksisterende fester, sier Andenæs. Leveringstiden på disse ligger på fra 14 dager til 4 uker.

>>Trykk her for flaggstangreglene

Nyttig på nett om flagg: Statistisk sentralbyrå har det meste, også en oversikt over offisielle norske flaggdager

Denne artikkelen har tidligere vært publisert på DinSide, og ble siste gang redigert i april 2009.