Nå er hyttene billigere.  Foto: Colourbox.com
Nå er hyttene billigere. Foto: Colourbox.comVis mer

Fjellhyttene er billigere

Nå er prisene på fjellhytter tilbake på 2006-nivå.

Nå kan du kjøpe deg en fjellhytte til 2006-priser. Det er ikke billig, men noe billigere enn toppen i 2008.

- Jeg ville ha kjøpt fritidsbolig nå, om du er på jakt etter det. Prisene er lavere enn det de har vært på lenge, sier Christian Haatuft i Eiendomsmegler1 til DinSide.

Her er hyttene du har råd til

Så hvis du ikke skal kjøpe hytta som et investeringsobjekt, men bruke den til fritid i flere år, er det en god idé å kjøpe hytta nå.

- Du kommer ikke til å tjene noe på å kjøpe og selge hytta, tror jeg, sier han.

Haatuft vet ikke om bunnen er nådd.

Christian Haatuft er eiendomsmegler i Eiendomsmegler1 på Geilo. Foto: Privat
Christian Haatuft er eiendomsmegler i Eiendomsmegler1 på Geilo. Foto: Privat Vis mer


- Jeg vet ikke om prisene vil falle ytterligere. Det jeg vet er at markedet har begynt å stabilisere seg, sier han.

Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff) skriver i en pressemelding at ved utgangen av 2008 lå prisene i snitt 13 prosent lavere enn ved utgangen av året før. Vi er fortsatt villige til å betale ekstra for hytter som ligger høyt, er nybygde og har kort vei til skitrekk.

Det er imidlertid ikke gratis å eie en hytte. Regn ut hvor mye hytta di koster her

Populært på toppen

En gjennomsnittlig fjellhytte i Norge koster 1,95 millioner kroner, skriver Eff.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi er villige til å betale mer hvis hytta er ny. De hyttene som er bygget i 2000 eller senere koster cirka 40 prosent mer enn hytter bygget før 1990.

Høyden over havet har også noe å si for prisen. Med en beliggenhet på 1.000 meter eller mer over havet er prisen 30 – 35 prosent høyere enn tilsvarende hytter som ligger mellom 400 og 800 meter.

Vi betaler også mer for utsikt, for hytter som ligger i andre rekke mot skitrekket og for innlagt strøm og vann.

Hvor mye er hytta di verdt? Sjekk med vår hyttekalkulator

Kilde: Eff
Kilde: Eff Vis mer

Skroll ned for å lese mer


Dyrest i Hemsedal og Geilo

Tabellen over viser hvor mye det koster for en hytte flere steder i landet. Tabellen viser tall ut ifra gjennomsnittlig nyere hytter på 100 kvadratmeter i det enkelte området.

De dyreste fjellhyttene ligger på Geilo og i Hemsedal med en pris på rundt tre millioner. Her har prisen gått opp med to prosent og fire prosent. Noen av de rimeligste hyttene finner du i Nissedal og Etnedal hvor du får fjellhytte for rundt 1,5 millioner kroner. Her har prisene stupt med 18 prosent og 7 prosent.

Vil ikke selge

Sammenlignet med 2007 var det i fjor færre fritidseiendommer på fjellet som ble lagt ut for salg. Nedgangen i annonserte hytter på FINN.no var på seks prosent.

I 2008 tok det i gjennomsnitt to og en halv måned å få solgt en fritidseiendom på fjellet. Dette er en øking i salgstiden på 19 dager sammenlignet med året før. Det var mest kamp om hytter i området Krødsherad og Norefjell.

Tallmaterialet i denne analysen omfatter 11.691 selveierhytter på fjellet annonsert på FINN.no i perioden januar 2003 – desember 2008. Databasen er supplert med avstand fra den enkelte hytte til nærmeste skitrekk samt hvor høyt hytten ligger over havet. Undersøkelsen er utført av MakroSikt.