<strong><b>FORINGSTID:</strong></b> Rydd og sørg for at ikke åpenbar sneglemat er alt for lett tilgjengelig. Foto: KAROLINE BRUBÆK
FORINGSTID: Rydd og sørg for at ikke åpenbar sneglemat er alt for lett tilgjengelig. Foto: KAROLINE BRUBÆK Vis mer

Fire råd for sneglefri hage i ferien

Frykter du å vende hjem til sneglespist hage? Her er råd.

Publisert
Sist oppdatert

Enten du drar på feire nå, eller snart kommer tilbake. Her er rådene som holder hagen litt mindre fristende for de brune inntrengerne, også i perioder der du ikke kan ta daglige fangstrunder.

Velg riktige planter

Brunsneglene spiser av plantene dine, og foretrekker unge spirende planter med friskt bladverk, skriver Bioforsk.

Her er noen spesielt fristende matretter: Asters, bønner, erter, fioler, hosta, hvite margeritter, høstfloks, iris, jordbær, klematis, kålvekster/salater, krokus, ligularia, lupiner, løvetann, persille, potet, påskeliljer/andre liljer, riddersporer, selleri, sommergeorginer, stemorsblomst, tagetes, vårfloks og valmuer.

For å unngå at hagen blir et eneste stort koldtbord, bør du velge planter som brunsneglen ikke liker. Busker og trær er bedre enn lave bed.

Bioforsk anbefaler å forsøke disse typene blomster: Astilbe, begonia, bringebær, bjørnebær, dill, fuksia, geranium, isop, lavendel, løvemunn, markerittkultivaren Maggy White, pelargonium, rhododendron, roser, stikkelsbær, kjempevalmue krypfredløs og steinfrø. Litt mer usikkert er blomkarse, petunia, primula og ringblomst.

Hold gresset nede

<strong><b>KLIPP:</strong></b> En velholdt plen er mindre fristende for sneglene, enn et villniss. Foto: ALL OVER PRESS
KLIPP: En velholdt plen er mindre fristende for sneglene, enn et villniss. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer


Skal du være lenge borte, er det en fordel om du kan få noen til å klippe plenen. Kort gress er mindre fristende for sneglene, som gjerne liker å gjemme seg nede i vegetasjonen på dagtid. Eventuelt kan du investere i en robotklipper.

Slik velger du riktig gressklipper

Rydd

Det er ikke bare plenen som skal ryddes. Fjerner du åpne komposthauger, løse planker, ugress og rot, blir det færre fuktige og skyggefulle steder for sneglene å gjemme seg. Glem ikke å trimme skråninger og grøfter. En åpen, luftig og ryddig hage er ikke sneglens favoritt.

Ta også en runde og løft på blomsterpotter og sjekk nyinnkjøpte planter for snegler og egg.

Flere råd om billig skadedyrbekjempelse

Steng dem ute

Du kan bruke sagmugg, kalk (eggeskall), sand, sjømatskall eller aske som barriere rundt hagen. Dette skal hindre snegler i å krype inn.

Men kan du bruke kaffegrut?

<strong><b>GJERDE:</strong></b> Elektrisk sneglegjerde virker. Foto: BRYNJULF BLIX
GJERDE: Elektrisk sneglegjerde virker. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Dinsides journalist gikk mer grundig til verks. Han bygget sitt eget sneglegjerde, her er oppskriften:

Slik lager du elektrisk sneglegjerde

Plukk

Er det likevel snegler i hagen når du kommer tilbake, er det mest effektivt å gå rett på plukkingen:

Syns du det er ekkelt, kan du teste ut snegleplukkeren. Og det finnes også midler som tar kverken på sneglene, som nemaslug.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer