Fire oppvaskmaskintabber du ikke bør gjøre

Blir det ikke reint? Eller får oppvasken flekker? Sjekk hva du bør og ikke bør gjøre i oppvaskmaskina.

<b>HVILKEN VEI SKAL BESTIKKET?</b> Den riktige veien er med skaftet ned, ifølge produsentene. Men hvilken vei setter du det? Foto: BON APPETIT/NTB SCANPIX
HVILKEN VEI SKAL BESTIKKET? Den riktige veien er med skaftet ned, ifølge produsentene. Men hvilken vei setter du det? Foto: BON APPETIT/NTB SCANPIXVis mer

Oppvaskmaskina er en genial oppfinnelse. Men kan du å bruke den riktig?

Det er ikke få husholdninger som diskuterer hvordan oppvasken best skal stables i oppvaskmaskina. Hvordan setter du bestikket; med skaftet ned eller opp? Og hvordan stabler du asjetter og glass?

#1: Rens maskina jevnlig

Det første og mest essensielle for ren oppvask, er at du vedlikeholder oppvaskmaskina med rens jevnlig.

I tillegg til å bruke rens for oppvaskmaskin, bør du også ta av og rengjøre spylearmene med jevne mellomrom. Matrester kan feste seg inne i spylearmene, og tette dem, slik at de rett og slett ikke spyler der de skal.

Her kan du se hvordan du går fram for å rengjøre spylearmene.

RENS: Hold maskinen ren, og husk også at du må skylle spylearmene. Foto: BERIT NJARGA
RENS: Hold maskinen ren, og husk også at du må skylle spylearmene. Foto: BERIT NJARGA Vis mer


#2: Skal skaftet på bestikket opp eller ned?

Hva gjør du?

Hvilken vei setter du bestikket? (Avsluttet)
Med skaftet ned(79%) 8619
Med skaftet opp(20%) 2136
Vet ikke(1%) 130
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Noen maskiner har en egen skuff for bestikk - som også kan skape disputt i heimen. For hvordan legger du bestikket i bestikkskuffen? Sorterer du etter type, eller legger du dem vilkårlig? Her vil ikke vaskeresultatet avhenge av hvordan du legger det, der er det stort sett snakk om logistikk og om å få plass til mest (eller minst) mulig.

Men i oppvaskmaskinene med bestikkurv er det annerledes: Gjør du det feil, vil nemlig ikke oppvasken bli like ren.

Hvilken vei setter du bestikket? Med skaftet opp eller ned?

Den korrekte måten å gjøre det på, er ifølge produsentene å sette det med skaftet ned.

RUST? Jernholdige ting du vasker i oppvaskmaskinen, kan være synderne til flekker på det rustfrie bestikket. Foto: KAROLINE BRUBÆK
RUST? Jernholdige ting du vasker i oppvaskmaskinen, kan være synderne til flekker på det rustfrie bestikket. Foto: KAROLINE BRUBÆK Vis mer


#3: Unngå flekker på rustfritt stål

Rustflekker på rustfritt stål etter vask i oppvaskmaskinen? Dette kan skyldes at du har vasket jernholdige produkter i maskina, som eggdelere, dørslag eller andre jernholdige produkter. Rust på oppvaskmaskinens kurver kan også være årsaken.

Du må fjerne eventuelle rustbelegg i maskina, før du får bukt med problemet. Etter at rust er fjernet, er det lurt å vaske en tom maskin med sitronsyre i.

Rustflekker på redskaper og bestikk kan også skyldes at de har stått for lenge med matrester på. Det gjelder matrester som inneholder eddik, sitron, melkesyre eller salt, som etser på den rustfri overflaten. Går det lang tid mellom hver oppvask, bør du med andre ord skylle av matrestene først.

#4: Flekkete glass? Dette er årsaken

Det er ikke alle glasstyper som kan vaskes i maskin. Får glassene såkalt glassbelegg, et melkehvitt belegg, så får du dem ikke blanke igjen. Det hvite belegget er en form for korrosjon som blant annet kan skyldes høye temperaturer og høy pH i vannet.

Men hvite flekker på glass etter oppvasken kan oppstå dersom vaskevann som inneholder mye kalsium- og magnesiumioner (gjerne kalt hardt vann) ikke blir skylt skikkelig av oppvasken, men blir værende igjen som dråper på glassene når det tørker. Skyllemiddel hjelper vannet å renne fortere av, men også formen på glassene og oppvaskmaskinen påvirker hvor fort vannet renner av/tørker. Du bør også bruke salt i oppvaskmaskinen om det er hardt vann der du bor.

LES OGSÅ:

Her har Zalo syndet
Derfor bør du droppe oppvasktabletter
Ikke alt tåler oppvaskmaskin