«De bryr seg ikke om hvordan det skal være, det er de for kule til. Janteloven er ikke interessant. »
I boken "Norske interiører nå" har Isabel Watson og Erle Kyllingmark dokumentert, i ord og bilder, 20 norske hjem.
Stor bildespesial: Glimt fra fire av boligene
- Jeg ønsket å se nærmere på: Hvordan bor et menneske som er kreativt? Hvordan sitter de og arbeider ved bordet sitt? Må de ha det ryddig rundt seg? Eller ikke? Vi ville se hvordan de faktisk har det, sier forfatter Isabel Watson til DinSide.

Fire fantastiske hjem
- De vi har vært hjemme hos fikk ikke lov til å rydde før vi kom på besøk, sier hun.
For den vante interiørblad og -reportasjeleser vil kanskje denne boken derfor fremstå som et friskt pust. For innimellom enkelte stramt minimalistiske og støvkornfrie boliger finner vi hjem der aviser, blader, kaffekopper og håndklær står eller ligger akkurat der husets eier har lagt dem. Akkurat slik en rekke av oss er vant til å ha det hjemme.
- Noen har stusset litt over akkurat dette, de er vant til å se hjem der stylister har ryddet på forhånd. Men vi måtte gjøre dette på vår egen måte.
Hvordan har vi det?
Selv om hjemmene ikke er profesjonelt stylet, er utvalget boliger langt fra tilfeldig.
- Vi har vært hjemme hos ulike trendsettere. Det er ikke sånn alle bor, men det er nok trender flere sannsynligvis vil rette seg mot fremover.
De fleste jobber i kreative yrker, som stylister, skribenter, designere, arkitekter, fotografer - eller med kunst og kultur, som dans og musikk.
DinSide: Sett i ettertid - har disse tyve hjemmene en fellesnevner?
- Det viktigste for trendsetterne er stemningen, sier Watson.
- Det var forbløffende nok ikke hva som var kult av merker, ikke hva som var trendy, som gikk igjen, men hjemme hos alle disse menneskene var alt litt "sånn vil jeg ha det - dette er riktig for meg".
Watson synes de ulike hjemmene var befriende frie for spor av janteloven - få regler for hva som var trendy og hva som var galt. Det var langt fra noen fasit over hvordan det skal være.

- De bryr seg ikke om hvordan det skal være, det er de for kule til. De har det akkurat slik de selv vil. Janteloven er ikke interessant.
- Dette er også ekstra tydelig i de yngre generasjoner. Dagens 15-20-åringer skjønner ikke janteloven, hva vi snakker om. Jeg tror det er et utdøende begrep og del av vår kultur, det er blitt gammeldags. Det synes jeg er veldig kult!
Scenografen, stylisten, arkitekten og fotografen. Slik bor de.
Noen gjengangere?
I tillegg til at hvert enkelt hjem hadde sin særegne stemning fant Watson et par andre fellestrekk, detaljer eller temaer som gikk igjen i en rekke av boligene:

Forfatterdebut
Watson er opprinnelig fotograf, men har også jobbet som journalist og moteredaktør i Det Nye. Som navnet kanskje røper er Watson opprinnelig amerikansk, med norsk mor. Det kommer ikke til syne i språket - boken er herlig fri for de vanlige anglisismene. Watson er initiativtaker til boken, og fikk med seg fotograf Erle Kyllingmark.
- Var det ikke litt rart å gi fra seg kamera?
- Det som var viktig for meg var å få produsert boken, og da måtte jeg finne ut hvilken rolle jeg ville ha.
Watson har valgt ut alle bildene som er brukt - for hvert hjem har hun plukket ut noen titalls bilder, blant flere hundre.
- Jeg er jo i utgangspunktet motefotograf, og liker best å fotografere mennesker.
Har du noe å tilføye?
Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til tips@dinside.no.