- Romtemperatur er tabu, sier Engebretsen. Foto: Miele
- Romtemperatur er tabu, sier Engebretsen. Foto: Miele Vis mer

Fire av fem serverer rødvinen for varm

– Romtemperatur er tabu, sier vinekspert til DinSide.

Publisert
Sist oppdatert

Vi nordmenn drikker stadig mer vin. Salget av den foredlete druesaften har økt hvert år siden 2006, og bare i fjor ble det solgt mer enn 64 millioner liter svakvin.

Uansett om du er av dem som investerer i de aller edleste dråpene, eller koser deg med billigvin, gjør du klokt i å behandle den på best mulig måte. For det hjelper ikke å kjøpe dyr rødvin om du serverer den rometemperert. Da kan du like gjerne servere riktig temperert rødvinsskvip.

Visste du at ... det tar 40 år å lage en vinkork?

Serverer rødvinen for varm

Server gjerne rødvinen foran peisen. Men den skal <i>ikke</i> vøre peisvarm. Det er en grunn til at du får den i vinkjøler i varme strøk.  Foto: Colourbox.com
Server gjerne rødvinen foran peisen. Men den skal ikke vøre peisvarm. Det er en grunn til at du får den i vinkjøler i varme strøk. Foto: Colourbox.com Vis mer


Miele har kartlagt hvordan nordmenn behandler de dyre dråpene, og undersøkelsen viser at fire av fem bommer på temperaturen. Bare én av fem serverer rødvinen i riktig temperatur; mellom 16 og 18 grader. Mer enn førti prosent serverer rødvinen ved romtemperatur (18-22) grader, og nesten tyve prosent sier det er tilfeldig hvilken temperatur rødvinen har når de drikker den.

– Vinen bør ha riktig temperatur for å vise seg fra sin beste side. Ideelt sett bør temperaturen tilpasses den enkelte vintype, men som tommelfingerregel bør de fleste rødviner serveres på mellom 16 og 18 grader. Romtemperatur er tabu, sier vinekspert Ken Canaiolo Engebretsen. Engebretsen har lang erfaring som sommelier, og er blant annet trener for vinkelnerlandslaget og eier av Norsk Sommelier-utdannelse.

Han forteller DinSide at om du serverer vinen til riktig temperatur, øker du opplevelsen med 10-20 prosent.

– "Alle" sier at vin skal drikkes i romtemperatur. Det har tatt oss hundre år å lære, men det stemmer ikke lenger, sier Engebretsen.

For for hundre år siden var romtemperaturen på rundt 16 grader. Så i takt med at nordmenn i økende grad har råd til å nyte et glass vin, har romtemperaturen økt. Og det er ikke bra, skal vi tro Engebretsen. – Å drikke rødvin på 23 grader er uholdbart!

Bare drøyt én av ti tar hensyn til serveringstemperatur ut fra typen rødvin. Ønsker du en litt mer spesifikk oversikt over hvilken temperatur som passer best til hvilken vin, finnes det en fin liste over vin og serveringstemperatur på Aperitif.no.

Hvorfor gå på vinmonopolet når polet kan komme til deg?

Ta tempen!

Men hvordan skal du så regulere vinens temperatur? Engebretsen har en enkel huskeregel for hvordan du, med minst mulig stress kan servere best mulig vin.

– Hvitvinen oppbevarer du i kjøleskapet, og så tar du den ut en halvtime før du skal drikke den. Rødvinen setter du på benken, og så setter du den inn i kjøleskapet en halvtime før du skal drikke den.

Han påpeker at det ikke er greit å lagre vin på kjøkkenbenken, men at den godt kan stå der et par dager før du drikker den.

– 99 prosent av all vin konsumeres innen 48 timer etter du har kjøpt den. De 48 timene kan godt rødvinen stå på benken. Når du skal drikek den, setter du den inn i kjøleskapet. Da går den fra 23 grader til 16-17-18 grader.

Ønsker du å få det litt mer nøyaktig, finnes det vintermometer. Det er i hovedsak to typer å velge mellom: De som måler temperaturen på flasken, og de som måler temperaturen på vinen. Og Engebretsen er ikke i tvil om hvilket han vil anbefale:

– Det beste er ett som går ned i vinen, for vinflasken eller glassets temperatur trenger ikke være det samme som på vinen.

For et vintermometer må du ut med fra 25til 250 kroner. Under kan du se et utvalg:


Merk at vi ikke har sjekket eller har erfaring med alle disse nettbutikkene. Slik sjekker du om nettbutikken er trygg.

Tilfeldig oppbevaring

Hvitvin halvtime ut, rødvin halvtime inn. Kan vi bruke hundre år på å lære oss det, har vi kommet langt.Ken Canaiolo Engebretsen


Det er ikke bare serveringstemperaturen som er avgjørende for hvordan vinen smaker. Også oppbevaringen har mye å si for hvor godt vinen holder seg. Nøkkelordet er at temperaturen må være jevn.

Rundt halvparten av oss oppbevarer vinen på kjøkkenet eller i andre oppholdsrom. Tyve prosent lagrer vinen i kjelleren, og rundt én av ti har et dedikert vinskap. For resten er det litt tilfeldig hvor vi oppbevarer vinen.

– Dette viser manglende kunnskap om viktigheten av riktig oppbevaring og lagring. Vin bør oppbevares på jevn, lav temperatur, helst mellom åtte og tolv grader. En dårlig smaksopplevelse skyldes ofte feil lagring, og en bra vin kan bli ødelagt i løpet av et år på feil sted, sier Engebretsen.

For optimal lagring av vin over tid mener han foruten temperatur at forhold som luftfuktighet, lys og vibrasjoner er essensielt.

Undersøkelsen ble gjennomført av Norstat og 778 nordmenn over 18 år som drikker, oppbevarer eller serverer vin hjemme, ble spurt om sine vinvaner.

Slik blir vinen best:

Her er vinekspert Ken Engebretsens basistips til bedre vinopplevelse:

Oppbevaring: La vinflaskene ligge rolig, i kjølig og mørkt rom, helst med luftfuktighet på 70-80 %. Det finnes dedikerte vinskap som ivaretar alle disse forholdene.

Vinskap er vanlig, men visste du at du også får kjøpt dedikerte vinskuffer?

Temperering: Mellom 16 og 18 grader for de fleste rødviner. Serveres heller litt for kald enn for varm, da temperaturen stiger raskt i glasset. Hvitvin serveres ofte for kald. Hovedregelen er ca 8-10 grader.

Glass: Det finnes spesialglass for ulike vin- og druetyper. Viktigst er at glassene krummes innover slik at duften konsentreres i glasset. De bør også være klare så vinens farge er tydelig. Tynt krystall er det mest optimale.

Pris og utseende er ikke alt: Se vinglassguru Riedels beste tips til deg som skal kjøpe nye vinglass

Lufting: Viner som koster litt mer enn de rimeligste bør som hovedregel luftes før servering. Eksempelvis er nordmenn svært begeistret for Chablis-viner, og disse bør luftes. Dette gjøres ved å helle vinen over på en karaffel slik at den tilføres oksygen. Dermed blir vinens egenskaper fremhevet ytterligere.

Slik dekanterer du vinen - helt uten søl


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer