Fire av fem serverer rødvinen for varm

– Romtemperatur er tabu, sier vinekspert til DinSide.

- Romtemperatur er tabu, sier Engebretsen. Foto: Miele
- Romtemperatur er tabu, sier Engebretsen. Foto: MieleVis mer

Vi nordmenn drikker stadig mer vin. Salget av den foredlete druesaften har økt hvert år siden 2006, og bare i fjor ble det solgt mer enn 64 millioner liter svakvin.

Uansett om du er av dem som investerer i de aller edleste dråpene, eller koser deg med billigvin, gjør du klokt i å behandle den på best mulig måte. For det hjelper ikke å kjøpe dyr rødvin om du serverer den rometemperert. Da kan du like gjerne servere riktig temperert rødvinsskvip.

Visste du at ... det tar 40 år å lage en vinkork?

Serverer rødvinen for varm

Server gjerne rødvinen foran peisen. Men den skal ikke vøre peisvarm. Det er en grunn til at du får den i vinkjøler i varme strøk.  Foto: Colourbox.com
Server gjerne rødvinen foran peisen. Men den skal ikke vøre peisvarm. Det er en grunn til at du får den i vinkjøler i varme strøk. Foto: Colourbox.com Vis mer


Miele har kartlagt hvordan nordmenn behandler de dyre dråpene, og undersøkelsen viser at fire av fem bommer på temperaturen. Bare én av fem serverer rødvinen i riktig temperatur; mellom 16 og 18 grader. Mer enn førti prosent serverer rødvinen ved romtemperatur (18-22) grader, og nesten tyve prosent sier det er tilfeldig hvilken temperatur rødvinen har når de drikker den.

– Vinen bør ha riktig temperatur for å vise seg fra sin beste side. Ideelt sett bør temperaturen tilpasses den enkelte vintype, men som tommelfingerregel bør de fleste rødviner serveres på mellom 16 og 18 grader. Romtemperatur er tabu, sier vinekspert Ken Canaiolo Engebretsen. Engebretsen har lang erfaring som sommelier, og er blant annet trener for vinkelnerlandslaget og eier av Norsk Sommelier-utdannelse.

Han forteller DinSide at om du serverer vinen til riktig temperatur, øker du opplevelsen med 10-20 prosent.

– "Alle" sier at vin skal drikkes i romtemperatur. Det har tatt oss hundre år å lære, men det stemmer ikke lenger, sier Engebretsen.

For for hundre år siden var romtemperaturen på rundt 16 grader. Så i takt med at nordmenn i økende grad har råd til å nyte et glass vin, har romtemperaturen økt. Og det er ikke bra, skal vi tro Engebretsen. – Å drikke rødvin på 23 grader er uholdbart!

Bare drøyt én av ti tar hensyn til serveringstemperatur ut fra typen rødvin. Ønsker du en litt mer spesifikk oversikt over hvilken temperatur som passer best til hvilken vin, finnes det en fin liste over vin og serveringstemperatur på Aperitif.no.

Hvorfor gå på vinmonopolet når polet kan komme til deg?

Ta tempen!

Men hvordan skal du så regulere vinens temperatur? Engebretsen har en enkel huskeregel for hvordan du, med minst mulig stress kan servere best mulig vin.

– Hvitvinen oppbevarer du i kjøleskapet, og så tar du den ut en halvtime før du skal drikke den. Rødvinen setter du på benken, og så setter du den inn i kjøleskapet en halvtime før du skal drikke den.

Han påpeker at det ikke er greit å lagre vin på kjøkkenbenken, men at den godt kan stå der et par dager før du drikker den.

– 99 prosent av all vin konsumeres innen 48 timer etter du har kjøpt den. De 48 timene kan godt rødvinen stå på benken. Når du skal drikek den, setter du den inn i kjøleskapet. Da går den fra 23 grader til 16-17-18 grader.

Ønsker du å få det litt mer nøyaktig, finnes det vintermometer. Det er i hovedsak to typer å velge mellom: De som måler temperaturen på flasken, og de som måler temperaturen på vinen. Og Engebretsen er ikke i tvil om hvilket han vil anbefale:

– Det beste er ett som går ned i vinen, for vinflasken eller glassets temperatur trenger ikke være det samme som på vinen.

Nuance digitalt vintermometer fra Jernia til 249 kroner. Foto: Produsenten
Digitalt vintermometer fra Menu på Jernia: 249 kroner. Foto: Produsenten
Denne klipser du på flasken, og så kan du vente til det lyser på angitt vintype. 78 kroner fra Rabatt-id.no. Foto: Produsenten
Trapani digitalt vintermometer fra Jiggy.no til 178 kroner. Foto: Produsenten
Persona bar vintermometer fra Tilbords går oppi vinen. Pris: 119 kroner. Foto: Produsenten
enkelt vintermometer som også skal oppi selve vinen fra Bar-zone.no til 24 kroner. Foto: Produsenten
Lett å ha oversikt med dette smarte vintermometeret som også går oppi selve vinen. Design Bernt Ek fra designonline.se til 161 kroner. Foto: Produsenten
Cresta digitalt vintermometer fra Varemagasi.net til 280 kroner. Foto: Produsenten
Enkelt vintermomenter som skal oppi vinen fra Rafens til 129 kroner. Foto: Produsenten

For et vintermometer må du ut med fra 25til 250 kroner. Under kan du se et utvalg:


Merk at vi ikke har sjekket eller har erfaring med alle disse nettbutikkene. Slik sjekker du om nettbutikken er trygg.

Tilfeldig oppbevaring

«Hvitvin halvtime ut, rødvin halvtime inn. Kan vi bruke hundre år på å lære oss det, har vi kommet langt.Ken Canaiolo Engebretsen»


Det er ikke bare serveringstemperaturen som er avgjørende for hvordan vinen smaker. Også oppbevaringen har mye å si for hvor godt vinen holder seg. Nøkkelordet er at temperaturen må være jevn.

Rundt halvparten av oss oppbevarer vinen på kjøkkenet eller i andre oppholdsrom. Tyve prosent lagrer vinen i kjelleren, og rundt én av ti har et dedikert vinskap. For resten er det litt tilfeldig hvor vi oppbevarer vinen.

– Dette viser manglende kunnskap om viktigheten av riktig oppbevaring og lagring. Vin bør oppbevares på jevn, lav temperatur, helst mellom åtte og tolv grader. En dårlig smaksopplevelse skyldes ofte feil lagring, og en bra vin kan bli ødelagt i løpet av et år på feil sted, sier Engebretsen.

For optimal lagring av vin over tid mener han foruten temperatur at forhold som luftfuktighet, lys og vibrasjoner er essensielt.

Undersøkelsen ble gjennomført av Norstat og 778 nordmenn over 18 år som drikker, oppbevarer eller serverer vin hjemme, ble spurt om sine vinvaner.