Fire av de beste TV-ene akkurat nå

I denne stortesten braker TV-ene med superoppløsning sammen. Vi er veldig imponert! Men den gode kvaliteten koster, og det er en elefant i rommet ingen vil snakke om.

Fremtiden har kommet, i form av 4K-modellene fra Sony, Philips, LG og Samsung. Foto: PER ERVLAND / DINSIDE.NO
Fremtiden har kommet, i form av 4K-modellene fra Sony, Philips, LG og Samsung. Foto: PER ERVLAND / DINSIDE.NO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utviklingen går ubønnhørlig videre, og det er et faktum at nesten alle TV-modellene om få år vil ha en oppløsning som er fire ganger høyere enn dagens HD-oppløsning.

Det betyr også at TV-en du har i stua allerede er i ferd med å bli gammeldags. Det store spørsmålet blir derfor om du bør kjøpe en av 4K-modellene som allerede har kommet i butikken, eller om det lønner seg å vente på neste generasjon.

For å gi deg svaret har vi i DinSide testet fire 4K-modeller som allerede finnes i norske butikker, og det er toppmodellene til Sony, Philips, Samsung og LG.

Men hva er vitsen med så høy oppløsning?


Noe av det beste med den høye oppløsningen er at detaljene i bildet kommer langt tydeligere fram enn du er vant til. Det beste av alt er at dette ikke bare gjelder det som er i hovedfokus i bildet:

For når også bakgrunnen blir mer detaljert øker dybden i bildet, noe som forsterker filmfølelsen. Det er flere som sier at 4K gir den samme dybdefølelsen som 3D, uten at du behøver bruke 3D-briller, og det er det faktisk noe i.

At 4K er fremtidens TV-format er de aller fleste enige i, problemet i dag er at det ikke finnes 4K-innhold for den vanlige TV-titter.

Mangelen på tilgjengelig 4K-innhold er altså den store elefanten i rommet som ingen av produsentene snakker om.

I praksis betyr det at en 4K-TV er svært lite verdt om den ikke gjør en god jobb med å skalere opp det du ser på i dag, altså vanlige TV-sendinger, Netflix-innhold og Blu-ray.

Hvordan TV-ene gjør det på dette punktet har derfor vært et hovedpoeng i denne testen, og det er godt å konstatere at de klarer seg langt bedre enn de billige 4K-modellene som snart kommer til en nettbutikk nær deg

For ikke å plage de utålmodige lar vi deg gå rett til konklusjonen. Vil du ha mer informasjon om den enkelte TV-ens styrker og svakheter får du det ved å trykke på lenkene. Helt nederst i saken får du også opp hvordan testen er gjennomført, og ikke minst hva du bør ha i bakhodet før du eventuelt drar kredittkortet.

image: Fire av de beste TV-ene akkurat nå


Best i test: Philips 65PFL9708S.

image: Fire av de beste TV-ene akkurat nå
image: Fire av de beste TV-ene akkurat nå


Anbefalt produkt: Sony Bravia KD-65X9005A.


Anbefalt produkt: LG 55LA970W.

image: Fire av de beste TV-ene akkurat nå


Samsung UE55F9005.

Det koster å være på topp

Skal du ha den nyeste teknologien må du være forberedt på å betale, og det gjelder definitivt disse kandidatene.

Testmodellene fra Samsung og LG er begge på 55-tommer, og prisen er i skrivende stund 25.000 kroner for Samsung UE55F9005 og 30.000 for LG 55LA970W.

Det er ikke gratis, men trøsten får være at prisen for 65-tommerne av de to modellene er nesten dobbelt så høy. Regn med rundt 40.000 for Samsungen, og 48.000 kroner for LGen.

Testmodellene fra Sony og Philips var begge på 65 tommer. Prisen på Philipsen er 40.000 kroner, mens Sonyen ligger på 48.000 kroner. (Merk deg at Sonys modell også er å få i 55-tommers størrelse til cirka 33.000 kroner, men vårt testeksemplar var altså på 65-tommer.)

Sony til venstre, deretter følger: Philips, LG og Samsung. Foto: PER ERVLAND / DINSIDE
Sony til venstre, deretter følger: Philips, LG og Samsung. Foto: PER ERVLAND / DINSIDE Vis mer


Er 55-tommer stort nok?

Når vi har 65- og 55-tommerne ved siden av hverandre er det fristende å si nei: For jo større TV-en er, jo mer imponerende blir 4K-opplevelsen der detaljene i bildet nærmest flommer over deg.

Men nå er det engang ikke slik at alle har plass eller råd til en 65-tommer, så da blir spørsmålet om 4K har noen effekt på 55-tommerne også.

Og svaret er heldigvis ja. For selv om fordelen med en 4K-TV er at du kan sitte svært nært uten å se piksene, så bør du heller ikke sitte for langt unna. Det hjelper jo fint lite med ekstra detaljer i bildet om du sitter så langt unna at du ikke legger merke til dem.

Det finnes riktignok ingen fasitsvar her. Som et grovt overslag anbefaler vi likevel en avstand på to til tre meter på 55-tommerne. Har du derimot råd og plass til til en 65-tommer kan du imidlertid fint sitte opp til fem meter unna og likevel få med deg detaljene.

Har du plass på veggen?
Merke og
størrelse
Sony 65"Philips 65"LG 55"Samsung 55"
Bredde169147124125
Høyde:878575*72
Vekt
uten stativ
46 kg37,5 kg26,6 kg22,2 kg
Alle mål i centimeter, og det er altså kabinettets fysiske mål vi har sett på - altså uten bordstativ
* = målt med høyttaleren ute.


Slik har vi testet

I tillegg til skaleringen har vi som vanlig vurdert TV-enes sortnivå, lysstyrke, fargegjengivelse og kontrast. Men siden det knapt finnes 4K-innhold å få tak i, måtte vi ty til noen kreative løsninger for å vurdere modellens 4K-kvalitet.

Både LG og Samsung sendte med hver sin USB-penn med demonstrasjonsklipp i 4K, noe som burde gjort jobben enkel.

Så lett er det imidlertid ikke.

Innholdet på LGs USB-penn fungerte nemlig kun på LG TV-en, mens Samsungs USB-penn kun fungerte på Samsungs TV-modell. Bedre blir det heller ikke av at Philips sin TV-modell tydelig sier i fra at den ikke støtter video i 4K via USB-inngangen overhodet. På Sonys modell står det ikke noe om dette, men heller ikke den klarte å spille av noen av filene.

Alt dette er tydelige tegn på at vi er i 4K-modellenes barndom, og dette er noe du bør være klar over hvis du tenker på å kjøpe en slik TV.

Løsningen var å låne en 4K-demospiller fra Sony, av den typen du finner på store TV-messer. Innholdet var dessverre kun et utall trailere og skrytevideoer, men siden den splittet signalet til tre skjermer samtidig, fikk vi i hvert fall en god mulighet til å sammenligne de fire test-TV-ene.

Grunnen til at vi nevner dette her, er ganske enkelt at dette også er noe du selv vil oppleve om du kjøper en av disse modellene.

Vi vet selvsagt at Netflix jobber med 4K-streaming og at 4K-innholdet vil komme. Problemet er at ingen vet når det blir tilgjengelig, og det er dessverre et faktum du som TV-kunde må forholde deg til.

Fokus: Brukervennlighet og bildekvalitet

Som toppmodeller flest, er alle disse modellene proppet med alt det produsentene tilbyr av finesser og funksjoner. I denne runden er det imidlertid bildekvalitet og brukervennlighet vi har fokusert på.

Til TV-sendinger bruker vi standardmodus, mens vi aktiverer film-modus for Blu-ray og 4K-innhold. Nærmere detaljer finner du under den enkelte TVen.

Sortnivået oppleves som godt på alle modellene, men siden film nytes best i et mørklagt rom har vi også sett etter lyslekkasjer fra kant-LED panelet, og her bør du følge med: Du kan nemlig se antydninger til dette hvis du leter godt nok, men det oppleves ikke som noe minus ved vanlig bruk.

Vil du vite mer om TV-enes finesser trenger du likevel ikke å fortvile: De kan du nemlig lese mer om i våre tester av toppmodellenes lillebrødre: LG, Samsung, Philips og Sony.

Sony til venstre, deretter følger: Philips, LG og Samsung. Foto: Per Ervland
Sony til venstre, deretter følger: Philips, LG og Samsung. Foto: Per Ervland Vis mer


Hva med gaming?

Vi har også prøvd TV-ene med Xbox360 og PlayStation 3, og hovedinntrykket er at dette ser svært lovende ut både på 720p og 1080p-titler. Vær likevel nøye med å sette TV-modusen på spill/gaming for å redusere etterslep fra skjermen så mye som mulig. Det er ingen tvil om at bildeprosessoren får mye å jobbe med i de heftigste actionscenene når den også skal skalere bildet til 4K.

For dedikerte PC-gamere er vi mer usikre om en 4K-TV er helt optimal akkurat nå.

Det er ikke tvil om at oppskaleringen fra vanlig HD til 4K gir mer etterslep, og selv om det ikke var merkbart med konsollspilling kan det være et minus for de mest hardbarka spillentusiastene på PC.

Bør du vente?

Selv om vi er imponert over hva dagens testmodeller presterer, er det ikke vanskelig å finne gode argumenter for at det lønner seg å vente til 2014-modellene kommer. Prisene vil garantert gå ned, og utvalget av 4k-innhold vil øke.

Men fornuft er ikke alt.

Har du råd og likevel skal kjøpe ny TV nå, har vi nemlig ingen problemer med å forstå at det er lett å la seg friste. Bildekvaliteten er nemlig jevnt over svært god på alle testmodellene, selv om det selvsagt er forskjeller.

Valget er altså ditt, og flere detaljer om de ulike modellene får du ved å trykke på lenkene:

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!