Disse stjernene betyr at telefonnumrene er tagget til Personsøk på Sesam. Foto: Finn.no
Disse stjernene betyr at telefonnumrene er tagget til Personsøk på Sesam. Foto: Finn.noVis mer

Finn viser mer enn du tror

Heldigvis er det enkelt å omgå.

Visste du at det kommer opp en automatisk lenke til personsøk på Sesam.no etter telefonnummeret ditt når du legger inn annonsen på Finn.no?

Det er dette den lille fuksiarøde stjernen som står etter alle telefonnumre betyr.

Trykker man på den, gjør Sesam et personsøk, og en får opp lenke til en side med ditt navn, ditt telefonnummer, din adresse - samt et kart der adressen telefonnummeret ditt er registrert blir pekt ut.

Ignorerer markedsføringsloven: Selger fortsatt boliger for "en krone" på Finn.no

Siden man får opp, etter å ha trykket på Sesam-ikonet ser omtrent slik ut:

Viser hvor telefonen er registrert: Et søk på denne journalistens telefonnummer gir treff på DinSides (tidligere)adresse.  Foto: Sesam.no
Viser hvor telefonen er registrert: Et søk på denne journalistens telefonnummer gir treff på DinSides (tidligere)adresse. Foto: Sesam.no Vis merFirkanten med ettallet i, viser nøyaktig hvor på kartet telefonnummeret er registrert.

Visste du at Finn.no også eier rettighetene til bildene dine? Les mer: Vet du hva du skriver under på?

Uansett hva du selger

Finn-Sesam

Synes du Finn-Sesam-koblingen er problematisk? (Avsluttet)
Nei(46%) 277
Ja(45%) 275
Vet ikke(9%) 55
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Nå bør jo ikke dette være noe problem dersom du skal selge boligen din - da vil jo interessenter uansett finne ut hvor du bor før de vurderer om de skal komme på visning. Men du er kanskje ikke like interessert i at alle skal få hjemadressen din i fleisen dersom de vurderer å kjøpe hytten din?

For det gjelder uansett hva du selger. Og stjernen blir du ikke kvitt. En representant for Finn.nos kundesenter forteller at det ikke er mulig å fjerne lenken til Sesam. Den kommer opp automatisk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Lars Vinden, ansvarlig for forbrukertrygghet hos Finn.no, er koblingen lagt til for å sikre forbrukerne. Den har vært aktiv i et par måneder.

- Det har vært tilfeller der svindlere har annonsert, og vi vet at mange kontrollerer at personer som averterer på Finn er dem de utgir seg for å være.

Koblingen til Sesams personsøk skal gjøre dette enklere.

Må ikke gi samtykke

Vi lette etter opplysninger i Finn.nos avtaler om Sesam-koblingen, men kunne ikke finne noen.

- Opplyser dere selgere om denne funksjonen?

- Nei, det står ikke direkte noe sted, sier Vinden til DinSide. Han peker på at det kun lenkes opp til offentlig tilgjengelig informasjon. Har man skjult nummer, eller velger man å ikke legge ut nummeret i annonsen, vil det ikke gi noe treff i søket.

Slik omgår du problemet

Det er mange som synes at en slik kobling er uproblematisk. Men skulle du synes at det er ubehagelig finnes det måter å omgå det på.

Det enkleste du gjør er å ta kontakt med din telefonoperatør, og be dem om å slette navnet ditt fra katalogoppføringer. Sesams personsøk vil da ikke gi resultat. Men merk da at det ikke vil være mulig å søke deg opp på noen søkemotorer.

Har du mobil gjennom arbeidsplassen, kan et annet alternativ være å oppgi dette nummeret, slik at en bedriftsadresse kommer opp.

Verre er det ikke, heldigvis.

Ny teknologi gir nye problemstillinger

Ove Skåra tror vi bare så vidt har sett begynnelsen på problemstillinger knyttet til ny teknologi og offentlige register.  Foto: SCANPIX
Ove Skåra tror vi bare så vidt har sett begynnelsen på problemstillinger knyttet til ny teknologi og offentlige register. Foto: SCANPIX Vis mer


Ifølge informasjonsdirektør i Datatilsynet Ove Skåra er det ikke ulovlig å koble offentlig tilgjengelig informasjon, slik Finn gjør her.

- Men jeg tror nok at noen kan reagere på det. Spesielt om de ikke var klar over det på forhånd, og jeg tror vi vil se flere reaksjoner på slike koblinger i fremtiden, sier Skåra til DinSide.no.

Han legger til at han regner med at han forutsetter at karttjenesten og søket ikke vil virke dersom man har reservert seg mot oppføring i katalogtjenester.

- Jeg vil jo tro at man ikke nødvendigvis har lyst til å fortelle alle hvor man bor, når man skal selge noe. Ikke fordi det nødvendigvis blir et sikkerhetsproblem - men det kan være flere grunner til dette, også salgsmessig.

Skåra peker på at ny teknologi som knytter sammen offentlig informasjon presenterer helt nye problemstillinger. - Det er mye bra med de nye automatiske tjenestene og koblingene. Dette er noe mange vil ha. Men jeg tror det kan være noen av oss som ønsker å styre dette selv.

Datatilsynet tror at vi vil se masse nye utfordringer knyttet til ny presentasjon og nye koblinger av offentlig informasjon.

- En har informasjon som per definisjon er offentlig, en avgjørelse som ble tatt i en tid der teknologien var annerledes. Det er når slik informasjon hentes ut og presenteres på helt nye måter at noen kan føle seg krenket.

Skåra tror det vil stilles større krav til dem som sitter på grunnlagsinformasjon, som for eksempling kobling av telefonnummer og adresser, om å opplyse hva denne informasjonen vil kunne brukes til.

Samtidig gjør han det klart at Datailsynet vil måtte se på dem som bruker denne informasjonen - og hvordan de bruker den.