Finn frem gardinene!

Gardinløse vinduer er kanskje trendy, men det kan bli uforholdsmessig dyrt.

Gardinløse vinduer slipper inn mye lys. Men i de kaldeste månedene bør du finne frem tykke, gode gardiner.  Foto: Forbo/Ifi.no
Gardinløse vinduer slipper inn mye lys. Men i de kaldeste månedene bør du finne frem tykke, gode gardiner. Foto: Forbo/Ifi.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er mange gode grunner til ikke å ha gardiner. Du slipper mest mulig dagslys inn og i veldig mange boliger ser det lekkert ut. Fjerner du gardinene, kan du nesten slippe unna med shabby chic-stilen, en stund til. Plukk opp et hvilket som helst interiørblad, og du vil se svært få hjem med gardiner. Og er det en gardin der, er den i ni av ti tilfeller florlett, gjennomsiktig og er gjerne tvinnet rundt en gardinstang slik at du ikke får trukket den for.

Hvor er varmetapet størst? Vi har testet Black&Deckers varmetapdetektor


Akkurat nå, når sprengkulden er på vei, og strømprisene øker i et japansk tempo, er dette et av de dummeste innredningsgrepene du gjør. Og ikke minst er det dyrt. Gode gardiner er en enkel og rimelig måte å bidra til å minske varmetapet i boligen.

Fem smarte tiltak som gjør boligen din varmere

Gardiner holder kulden ute

Jatakk, begge deler? En liftgardin luner ikke nødvendigvis godt nok. Kjør gjerne dobbel i de kaldeste månedene. Foto: Anne Manglerud/Green Apple/Ifi.no
Jatakk, begge deler? En liftgardin luner ikke nødvendigvis godt nok. Kjør gjerne dobbel i de kaldeste månedene. Foto: Anne Manglerud/Green Apple/Ifi.no Vis merTil tross for at vinduene i en vanlig bolig kun utgjør en 5-10 prosent av boligens overflate, kan de stå for opp til 40 prosent av varmetapet. Selv om det å bytte vinduer er en investering som vil lønne seg i det lange løp er det en stor investering som gjerne krever at man sparer litt i forkant. I tillegg må de fleste ha hjelp fra fagfolk; og bytting av vinduer medfører også mye rot og oppussingssøl, som ikke er spesielt gunstig om vinteren.

– Krymp strømregningen med tekstiler. Trekker du for gardinene om kvelden, holder du mer av varmen inne og sparer strøm, er rådet fra Informasjonskontoret for Farge og Interiør (Ifi).

Det å henge opp ordentlige gardiner er heller ikke gratis, men du får mye godt gardinstoff og -foring for et vindu eller to. Og det aller beste: Du kan gjøre det selv. På en ettermiddag. For best mulig effekt lønner det seg med gardiner i tykt stoff, og fôr dem gjerne.

NB Har du ovn under vinduet, pass på at det er god nok avstand mellom ovnen og gardinene. De fleste panelovnene har klare instruksjoner på hvor stort fritt rom de skal ha.

Det enkleste grepet for å kutte strømregningen er å velge billigste strømleverandør: Finn ut hva som lønner seg for deg med vår strømkalkulator