Ny tjeneste skal gjøre det enklere å finne gode håndverkere. Foto: Godtjobba.no
Ny tjeneste skal gjøre det enklere å finne gode håndverkere. Foto: Godtjobba.noVis mer

Finn flink håndverker

Ny tjeneste fra Byggmakker skal gjøre det lettere å finne gode og pålitelige håndverkere.

Det heter seg at de tre mest traumatiske opplevelsene man kan ha, er skilsmisse, død - og flytting. Vi nominerer herved oppussing - og det å hyre inn håndverkere - som en god nummer fire.

Godtjobba.no, en ny tjeneste fra Byggmakker, skal gjøre det lettere å finne håndverkere som andre kan anbefale.

På godt og vondt

Vi har flere ganger tidligere etterlyst ordninger som gjør det mulig for forbrukere å
sjekke om de kan stole på håndverkeren. Man kan sjekke om de har orden i økonomien, og man kan sjekke ulike sertifiseringer og kvalifiseringer. Dette kan du lese mer om helt nederst i artikkelen.

For markedsføringen kan man ikke alltid stole på: Hvert femte håndverkerfirma lyver om kompetanse

Det aller viktigste er imidlertid: Er de til å stole på? Hvordan har tidligere kunder opplevd dem? Gjør de en god jobb? Kommer de til avtalt tid, gjør de jobben til avtalt tid - og innenfor budsjett?

Det er dette Godtjobba.no ønsker å videreformidle. En slags jungeltelegraf om håndverkere på nett.


Glem heller ikke det aller viktigste: Skriv kontrakt!

Ideen med å trekke frem håndverkere og håndverkerbedrifter har også slått oss i DinSide, men vi har forkastet den av én grunn. Det er vanskelig å kontrollere hvem som sier hva om hvem. For hvordan vet du at det ikke er håndverkeren selv om skryter seg selv opp i skyene - eller hans venner og familie? Og omvendt, hvordan kan man kontrollere at de som klager på en håndverker ikke er konkurrenter som ønsker å ødelegge eller overta potensielle kunder?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er også svakheten hos Godtjobba.no. At Vibeke (31) eller Anonym (42) skryter av en rørlegger kan bety mye. For hvem er de? Og har de kun et profesjonelt forhold til håndverkeren?

Nå er Godtjobba.no i et tidlig stadium. Og det er få tilbakemeldinger på de firmaene som er registrert. Blir forbrukerne flinke til å gi tilbakemeldinger her, kan det, om ikke annet, være en pekepinn på hvordan håndverkeren jobber. Men å bruke Godtjobba.no som eneste anbefaling når du velger håndverker, kan nok være risikabelt slik tjenesten er nå. Men jo flere som bruker den, jo større og bedre vil sammenligningsgrunnlaget være. I tillegg kan du jo prøve "gamlemåten". Be om referanser, be om å få snakke med tidligere kunder, få se på arbeid de har gjort - og gjør et kjapt google-søk.

Hva synes du? Kommer du til å bruke Goddtjobba.no? Diskuter nederst i artikkelen

Sjekk selv:

Trenger du eksperthjelp til oppussingen, er det greit å vite at du hyrer inn en ekspert. Dersom du ikke finner håndverkeren du lurer på om du skal ansette i Forbrukerrådets undersøkelse, kan du heldigvis enkelt sjekke selv.

Håndverkermester? Søk på bedrifter i Mesterregisteret.
Godkjent våtromsbedrift? Søk i registeret til Fagrådet for våtrom.
Sentralgodkjenet? Søk i registeret til Statens byggtekniske etat.

Det er ikke bare titler som bestemmer hvor god en håndverker er. Det viktigste arbeidet gjør du før du hyrer inn hjelp: Sjekk opp håndverkeren