Vanskelig å finne farger som passer. Her er en nettside som kan gi hjelp og inspirasjon. Foto: Alloverpress
Vanskelig å finne farger som passer. Her er en nettside som kan gi hjelp og inspirasjon. Foto: AlloverpressVis mer

Finn farger som passer

Nei det er ikke så lett, men her er det hjelp å få.

Det er ikke lett å finne farger å trives med, og nå som de relativt enkle hvitfargene begynner å vike veggplass for de mer fargemettede alternativene, har det blitt enda mer komplisert.

Velger du store fargeprøver blir du muligens litt mer treffsikker i jakten. Men hva med tilbehør? For når de store flatene har fått sitt, ønsker mange gjerne å finne toner som passer til.

Skån veggen: Smart knep når du prøvemaler

Nettsted med matching

Ok, farger er smak og behag. Helt klart. Men for de av oss som verken har evner, tid eller energi til å bruke evigheter på å finne spiselige kombinasjoner, finnes det hjelp å få. En ting er at malingprodusentene selv i årevis har satt sammen paletter med farger som kler hverandre. Men hvorfor stoppe der? Nettstedet Design Seeds gir langt mer inspirasjon enn landets samtlige malingsprodusenter kan oppdrive, tenker vi. Jessica Colaluca er designeren bak de lekkert komponerte fargepalettene som gjerne tar utgangspunkt i bilder.

Her kan du søke i tematiserte paletter som høst, hav og vintage. Nedenfor noen eksempler fra tidsaktuelle sommer.


Du kan også "trekke ut" en utgangsfarge og få paletter tilpasset denne. I dette eksempelet har jeg eksempel tatt utgangspunkt i en knallrød som ligner på hjemmets favorittsofa.

Artikkelen fortsetter under annonsen


malingsprøvene i posten

Apper som skal hjelpe å finne fargene

Men hvordan finner du så fargene igjen?

Hver farge har sin HEX-kode, som du finner ved å ha musen over fargen. Men denne koden betyr nok ikke så mye for din lokale fargehandler.

Vi har tidligere skrevet om Flüggers fargeapp som prøver å hente ut farger fra bilder du tar med mobilen. Ikke helt perfekt, men den kan hjelpe deg et stykke på vei. Tilsvarende tilbud finnes også fra Jotun, med de samme svakhetene hva gjelder å treffe riktig farge. Eller du kan bare ta med deg smarttelefonen med paletten på skjermen, og få hjelp hos fargehandleren til å finne tilsvarende toner.

Valgets kvaler? Slik velger du riktig farge