Finn & Tinde vil ikke ha deg

Det er ingen heksekunst å selge boligen sin uten å bruke megler som et fordyrende mellomledd. Det vet meglerne og avisene også, derfor stenger de privatpersoner ute.

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Ved å sette av litt tid kan det være store summer å spare på å selge boligen selv, uten å bruke eiendomsmeglerne som et fordyrende mellomledd.

Hvordan skal du som privatperson nå kjøperne?

Tradisjonelt sett annonseres de fleste boligene i avisene, men i det siste årene har nettannonseringen fått en kraftig vekst. Ofte annonseres også boligen i begge medier.

Det koster gress å annonsere i avisen. En bitteliten annonse i Aftenposten, der meglerens logo utgjør 1/3 av annonsen, koster fort 15.000 kroner å ha på trykk i to dager.

Å legge ut boligannonsen på Internett er derfor en fristende løsning, du slipper unna med en brøkdel av beløpet, og kan i tillegg legge med et vell av informasjon om akkurat din boligs fortreffelighet.

Fristende ikke sant? Dessverre er det ikke så lett i praksis.

Du er ikke ønsket

Bilde: Anne Angelshaug.
Bilde: Anne Angelshaug.
Vis mer

Nettmarkedet for boligannonser er i praksis delt mellom FINN og Tinde.

Uten at salget går gjennom en megler eller advokat, kommer du imidlertid ikke inn på nettsidene til de to største boligsidene på nettet.

- Nei, du kan ikke legge ut leiligheten din for salg hos oss. Her er det bare eiendomsmeglere og advokater som får lov til å legge ut boligannonser, sier kundesenteret hos Finn.no.

- Eiendomsmeglerbransjen har kjøpt aksjer i FINN, og FINNs boligannonser fremtrer derfor på en måte som eiendomsmeglernes egne nettsider. Da vil de helst unngå annonser fra private, avslutter damen hos kundesenteret.

Også Tinde har den samme praksisen, som privatperson får du kun lagt ut annonser for utleie av bolig.

Gullkantet markedsdeling mellom aviser og meglere

Avisbransjen kjemper selvsagt med nebb og klør for å beholde sine annonseinntekter, og en stor del av disse inntektene kommer fra meglernes boligannonser.

Det er vel neppe en bombe at FINN derfor ble lansert for at avisene skulle stå bedre rustet mot konkurransen fra boligmarkedet på nett. På eiersiden i FINN finner vi fem av de største avisene i Norge; Adresseavisen, Aftenposten, Bergens Tidende, Fædrelandsvennen og Stavanger Aftenblad.

Å stenge privatpersoner ute fra de to største nettsidene for nettannonsering, er faktisk i både avisenes og meglernes interesse. Boligselgerne vil ofte ikke ta sjansen på bare å annonsere på nettet, spesielt ikke når de ikke kommer inn på FINN eller TINDE, og velger derfor å selge gjennom megler.

I praksis deler dermed avisene og meglerbransjen markedet mellom seg. Avisene får fortsatt nyte godt av boligannonser fra meglerne, og meglerne tar seg godt betalt av deg - samtidig som de får sine firmalogoer spredd både på nettet og i avisen.

Regningen for annonseringen er det uansett du som boligselger som får.

Spørsmålet blir om det likevel lønner seg å selge boligen selv. Vårt svar er et klart ja. Tips som gjør regningen mindre, og våre erfaringer fra boligsalg uten megler finner du ved å trykke på lenkene øverst til høyre i artikkelen.