Det er mer enn berøring og slitasje som fører til at maling slites fortere bort der fingrene kommer borti. Velger du smart, holder malingen lenger.  Foto: PantherMedia / Norman Pogson
Det er mer enn berøring og slitasje som fører til at maling slites fortere bort der fingrene kommer borti. Velger du smart, holder malingen lenger. Foto: PantherMedia / Norman Pogson Vis mer

Fingerfett kan løse opp maling

Se etter dette når du skal male flater som er utsatt.

Publisert
Sist oppdatert

Det heter gjerne at du bør velge blank maling når du skal male flater som man tar mye på. Dette fordi det skal være enklere å rengjøre enn de mattere malingene.

Det viser seg imidlertid at høy glansgrad ikke nødvendigvis er nok. For fett fra fingre kan få akrylmaling til å løse seg opp, melder Informasjonskontoret for farge og interiør, Ifi.no.

– Det høres kanskje rart ut at fett fra fingre skal kunne skade maling, men det er noe som reagerer. For eksempel er det kjent at fingerfett er med på å slite av tallene på tastaturer. Dette er en blanding av mekanisk slitasje og fingerfett, sier Dag Frogner Hansen, teknisk serviceingeniør i Jotun, til DinSide.no.

Sotflekkete peis eller mur? Slik blir peisen fin igjen

Velg penselkvalitet

Møbler krever robust maling, så bruk dør- og listmaling, ikke veggmaling om du skal fargesette møbler. <b>Tips:</b> Kjøp prøvemalingsbokser, om du ikke skal male så mye i samme farge. En liter er noen ganger alt for mye. (Turkis stol: Tropisk Øy IN-572 Lilla stol: Lilla Karma IN553 Begge fargene er fra Flügger.) Foto: Frode Larsen/Ifi.no
Møbler krever robust maling, så bruk dør- og listmaling, ikke veggmaling om du skal fargesette møbler. Tips: Kjøp prøvemalingsbokser, om du ikke skal male så mye i samme farge. En liter er noen ganger alt for mye. (Turkis stol: Tropisk Øy IN-572 Lilla stol: Lilla Karma IN553 Begge fargene er fra Flügger.) Foto: Frode Larsen/Ifi.no Vis mer


Det gjelder imidlertid ikke bare akrylmaling - men de aller fleste rullekvalitetsmalinger, skal vi tro Frogner Hansen. Han forklarer at man stort sett kan dele interiørmaling i to hovedkategorier: Rullekvalitetsmaling som brukes på slette flater som vegger og tak, og en penselkvalitetsmaling som brukes på områder som har litt større slitasje, som dører og lister.

Penselskvalitetsmaling må ha veldig god utflyt og større slitasjestyrke, så den har en helt annen kvalitet, sier Frogner Hansen.

Male panel? Maler du om vinteren, blir resultatet best

Spør etter polyuretan

Nettopp fingerfettproblematikken lå i bunn da Jotun utviklet Lady Supreme Finish som ble lansert et par år tilbake. Den er utviklet for å ha forsterkede egenskaper i forhold til å motstå fingerfett, ifølge selskapet.

– Dørmalinger og malinger til håndløpere på rekkverk et cetera bør alltid være spesialmalinger som tåler å bli tatt på.Dag Frogner Hansen, Jotun


Det er imidlertid ikke unikt for Jotun å tilby fingerfettbestandig maling - alle produsenter har egne malinger for listverk og dører. Frogner Hansen anbefaler at du ser etter polyuretanforsterket maling, eller velger en type maling som er beregnet for flater som skal berøres mye, som dør- og listmaling.

Aktuelle produkter er for eksempel Superfinish fra Nordsjö og Elegant fra Beckers i tillegg til den ovennevnte Lady Supreme Finish.

Du bør heller ikke la deg friste til å velge vaskbare malingstyper beregnet for vegg på utsatte steder som lister og vinduskarmer. Det at veggmalingen tåler en omgang med kluten, betyr ikke at den er laget for å stå imot fingerfett. Du kan imidlertid trygt gå for en lavere glansglad, dersom du har falt for den matte malingstrenden som har bredt om seg de siste årene.

Se også: Indigo er årets farge, men det er taupe du kommer til å velge, tror eksperten

Ny maling krever ny teknikk og nytt verktøy

Lenge siden du har malt? Det begynner å bli noen år siden, men etter direktiver fra EU er nå all interiørmaling vanntynnbar. Dette krever en litt annen teknikk enn den "gamle oljemalingen" - det vil si løsemiddeltynnet oljemaling. I hovedsak må du være klar over at malingen tørker fortere, noe som betyr at du må være rask på labben.

Se bilder trinn for trinn under - eller les mer om hvordan du bruker den nye miljømalingen.

Ny miljømaling gir nytt problem: Heksesot

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer