Filmgull i tomme gater

Med litt grå værutsikter for påsken, i alle fall i Sør-Norge, er det duket for deilige og billige gleder for alle med bredbånd og en god sofa.


Hos Norsk filminstitutts Filmarkivet.no, er nå utvalget av spillefilmer oppe i 181 stykker, og påsken rommer ikke nok timer til å få sett dem alle, så her må det gjøres et skjønnsomt utvalg:

Villmark finnes på NRKs web-tv. Pris: 40 kroner
Villmark finnes på NRKs web-tv. Pris: 40 kroner Vis mer

Kampanjen Mørk og Mystisk påske inneholder fem titler, som alle kan sees for 30 kroner fram til 18. april. Her har instituttet selv valgt ut noen fæle skrekkopplevelser, skal en gå etter omtalen av fimene, som vi dessverre ikke har sett. Her er utdrag fra omtalen:


  • Lost Highway Et psykologisk mareritt som virkelig gir mysterieløsere en utfordring.
  • Djevelens Ryggrad Et barnehjem ligger isolert på den spanske slagmarken under borgerkrigen i 1939. Det viser seg etter hvert at hjemmet ikke bare trues av de levende, men også av de døde.
  • Cube (Sci-fi) En panisk flukt fra usynlige men dødelige feller i en endeløs labyrint av identiske rom holder deg garantert på kanten av stolen.
  • Cube 2 Plottet er det samme som i Cube, men Hypercube slenger tyngdekraft, tidsanomalier og parallelle universer inn i galskapen.
  • Chopper En godt fortalt syk spøk basert på den sanne historien om Australias største morder-kjendis, Chopper Read.
De mer tandre av oss må opp en priskategori, til 45 kroner per spillefilm. For denne prisen tilbys mord og grøss av det litt mer koselige og gammeldagse slaget, blant annet:

De dødes tjern (1958), Døden er et kjærtegn (1949), Den som frykter ulven (2004 - etter en roman av Karin Fossum) og Den syngende detektiv (2003).

Bowling for Columbine: 45 kroner. Foto: Filmarkivet.
Bowling for Columbine: 45 kroner. Foto: Filmarkivet. Vis mer


Hvis du ikke absolutt må ha grøss, kan du også velge filmer som "Der Untergang" - en knallfim om Hitlers siste dager, "Adaptation"(2003) - en vidunderlig Oscar-vinner som illustrerer hvor vanskelig det kan være å lage film om liljer, og "Snikende tiger, skjult drage"(2000), som virkelig kan gi deg en magisk påskeopplevelse, og mye mer. Mer om filmarkivet kan du lese her. Testen vi gjorde i fjor, finner du her.

"Villmark" i priskrig

Grøsseren "Villmark" kan nå lastes ned fra to statlige nettsteder, til glede for skattebetalerne. Hos filmarkivet.no koster fornøyelsen 45 kroner.

På nrk.nos Nett-TV-tjeneste er den å finne for en femmer mindre - i tillegg til at NRK har lagt ut godbiter som Lars Monsens "Canada på tvers" og serien "Livet er Svalbard", som skulle sikre påskestemningen én gang for alle - helt gratis.

For øret og sjelen

Mye annet fra nrks arkiv er også lagt ut på Nett-tv. Er du ikke bare film og TV - men også musikknerd, bør du få med deg at serien "Norsk rocks historie" er lagt ut.

Musikknerder kan forøvrig også glede seg over at alle utgavene siste tre uker av det geniale radioprogrammet "P.I.L.S." er å finne på NRKs hjemmeside, og kan redde dagene du har satt av til å rydde i kjelleren og og gjøre forefallende husarbeid - også helt gratis.

Mye billig påskekos fra statsinstitusjonene våre, altså. Og kanskje blir noen gretne skattebetalere litt mer fornøyde når kulturarven ikke bare lagres, men på denne måten gjøres tilgjengelig for publikum for en billig penge.