Fikk støtte til oppussing

Familien Aunegård har fått 200.000 kroner til oppussing av boligen sin. Du kan også få støtte.

<b>FIKK 200.000 KRONER TIL OPPUSSING:</b> Ingrid og Fredrik Aunegård har fått inntil 200.000 kroner i støtte til etterisolering, tetting og nye 3-lags lavenergivinduer. Foto: Torgrim Rath Olsen, Norlys/Enova
FIKK 200.000 KRONER TIL OPPUSSING: Ingrid og Fredrik Aunegård har fått inntil 200.000 kroner i støtte til etterisolering, tetting og nye 3-lags lavenergivinduer. Foto: Torgrim Rath Olsen, Norlys/Enova Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingrid og Fredrik Aunegård har fått inntil 200.000 kroner fra Enova til oppussing av boligen sin. Støtten må brukes til etterisolering, tetting og nye 3-lags lavenergivinduer.

Familien deltok i en Enova-konkurranse om å ha Norges kaldeste hus, og den 25. mai ble de kåret til de heldige hovedvinnerne. I tillegg fikk ti andre premievinnere termografering og trykktesting av boligen til en verdi på 10.000 kroner.

Enova kjører fra tid til annen konkurranser som denne, for eksempel vant ekteparet Ellen og Trond Kokkim fra Sarpsborg 50.000 kroner til til energisparende utstyr i sitt nye hus i 2009.

Dette kan du få støtte til

Men du må ikke ha vinnerlykke, det er også mulig å søke om støtte til ulike utbedringer av huset ditt. Enova gir millioner til miljøvennlig oppvarming hvert år. Legg merke til at støttebeløpene varierer med tiltak, og at tidsfristen fra tilsagn er gitt til du må ha benyttet deg av støtten også varierer med tiltak.

Se også: - Produsentene av varmepumper blåser i kvaliteten, ifølge det svenske forsikringsselskapet Folksam.

Det er noen overordnede kriterier som gjelder for alle tiltakstypene. Blant annet kan du kun søke om støtte til samme tiltak én gang, og du kan kun ha én søknad inne til enhver tid. Merk deg også at du ikke får støtte til tiltak som er påbegynt eller fullført, og at utstyret må være nytt fra fabrikk og omfattet av vanlige utstyrsgarantier.

Nedenfor ser du eksempler på hva du kan søke om penger til:

Pelletskamin: Maks 4.000 kroner

  Støttes med inntil 20 prosent av dokumenterte kostnader, maksimalt 4.000 kroner. Tilsagnet må realiseres innen fire måneder fra tilsagnet er gitt. Det stilles videre krav til effekt og virkningsgrad av kaminen, og den må være installert av fagfolk.

Sentralt varmestyringssystem: Maks 4.000 kroner

  Støttes med 20 prosent av dokumenterte kostnader, maks 4.000 kroner. Du må benytte tilsagnet innen fire måneder fra tilsagnsdato. Det må være et sentralt varmestyringssystem for strøm eller vannbaserte oppvarmingsløsninger, og det stilles øvrige krav til anleggets egenskaper.

Pelletskjele: Maks 10.000 kroner

  Støttes med inntil 20 prosent av dokumenterte kostnader, maksimalt 10.000 kroner. Du har åtte måneder på deg til å benytte støtten, fra tilsagnsdato. Det stilles krav til effekt av anlegget, og installeringen må gjøres av fagfolk med de nødvendige godkjenningene.

Væske/vann varmepumpe: Maks 10.000 kroner

  Støttes med 20 prosent av dokumenterte kostnader, maks 10.000 kroner. Du må handle innen 12 måneder fra tilsagnsdato. Det stilles krav til varmepumpens egenskaper.

Luft/vann varmepumpe: Maks 10.000 kroner

  Støttes med 20 prosent av dokumenterte kostnader, maks 10.000 kroner. Tilsagnet må benyttes innenfor åtte måneder fra tilsagnsdato. Det stilles krav til varmepumpens egenskaper og kvaliteter.

Solfanger: Maks 10.000 kroner

  Støttes med 20 prosent av dokumenterte kostnader, maks 10.000 kroner. Må benyttes innen åtte måneder fra tilsagnsdato. Løsningen må være integrert med boligens løsning for oppvarming av vann og innetemperatur. Det stilles for øvrig ytterligere krav til anlegget.

Det er visse kriterier som må oppfylles for at du skal få godkjent og innvilget søknaden - dette er beskrevet nærmere på Enovas nettsider.

Du kan søke om tilskudd via Enova: Her kommer du til søknadssidene for tilskuddsordningene.

Har du gode råd eller historier rundt søknad om tilskudd som du vil dele med andre? Bruk debattforumen nedenfor.

Varmepumpene mest pop

Tilskuddsordningen for husholdninger ble lansert i 2006 av Olje- og energidepartementet og det er Enova som administrerer ordningen. Siden lansering har ordningen per 31. mai mottatt 41.371 søknader og utbetalt tilskudd til 12.972 husstander. Formålet med ordningen er å løfte fram modne teknologier for miljømessig oppvarming og strømsparing med begrenset markedsutbredelse. Husstandene har til sammen investert for cirka 1,2 milliarder kroner.

Det ble nylig gjennomført en evaluering av disse tilskuddsordningene, som viser at 90 prosent av de som har benyttet seg av tilskuddsordningene er fornøyde eller veldig fornøyde.

Undersøkelsen viser også at tilskuddsordningen har bidratt til å utvikle markedet for luft/vann og væske/vann varmepumper n spesielt. Ingen av de andre løsningene har hatt en tilsvarende utvikling. Pelletskaminene fikk en vesentlig oppsving etter at tilskuddsorningene ble etablert, men dette markedet har siden gått kraftig ned - og omsetningen av pelletskaminer har vært jevnt lav. Solfangere har heller ikke tatt av ennå, men støtteordningene for denne typen teknoligi kom først i 2008.

- Det beste er å montere på sommeren når det er tørt og fint vær, men det er ikke da de fleste tenker på varmepumper, sa daglig leder Bård Baardsen i Norsk Varmepumpeforening til DinSide i vinter.

55 prosent bruker ikke pengene

90 prosent av de som har fått tilslag på støtte og brukt støtten er altså fornøyde. Når det er sagt, så er det rundt 55 prosent av innvilgede søknader som ikke blir benyttet.

Hovedgrunnen til at søkerne velger å likevel ikke benytte seg av støtten, er at den totale investeringskostnaden er for høy. Støttebeløpet er jo kun en liten del av totalsummen. Dernest er det mange som forklarer at de aldri har fått beslkjed om at tilsagn var gitt - og så er det maneg som ikke benytter seg av tilsagnet første gang, men at de søker en gang til senere - og benytter seg av støtten da.

Så mye kan du spare på å installere varmepumpe

Har du gode råd eller historier rundt søknad om tilskudd som du vil dele med andre? Bruk debattforumen nedenfor.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!