Fikk nei til å skille TV og bredbånd

Pål måtte fortsette å betale for TV fra Canal Digital, selv om han bare ønsker nett fra selskapet.

<B>MÅ BETALE FOR NETT OG TV:</B> Pål Listuen ville beholde bredbåndet, men slippe å betale for TV. Det fikk han ikke lov til av Canal Digital. Foto: PRIVAT
MÅ BETALE FOR NETT OG TV: Pål Listuen ville beholde bredbåndet, men slippe å betale for TV. Det fikk han ikke lov til av Canal Digital. Foto: PRIVAT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I disse dager snakkes det mye om å bytte kabel-leverandør, og om å skille mellom TV-signaler og bredbånd.

Foranledningen er blant annet striden mellom TV Norge-eier Discovery Networks og Telenor-eide Canal Digital, som har ført til at én million nordmenn har mistet TVNorge, MAX, FEM og Discovery Channel og ni andre kanaler.

Forbrukerombudet har vært veldig klare på flere ting:

1) Du kan kreve prisavslag

2) Du kan si opp abonnementet

3) Du kan skille TV og bredbånd

LES OGSÅ: Canal Digital signerte på gratis tilbud i ett år, men nekter å innfri

Lover, regler og pålegg fra forbrukermyndighetene er vel og bra. Men hva med den virkelige verden?

DOBBELT OPP: I dag må du fortsatt betale for TV-signaler fra Canal Digital, selv om du for eksempel har RiksTV. Foto: LEFDAL
DOBBELT OPP: I dag må du fortsatt betale for TV-signaler fra Canal Digital, selv om du for eksempel har RiksTV. Foto: LEFDAL Vis mer


I praksis har du ikke så mange muligheter. Da Dinside spurte om vi kunne få prisavslag, gikk det heller dårlig.

- Vi har andre former for kompensasjon. Vi endrer ikke beløpene på regningene, var tilbakemeldingen vi fikk fra Canal Digital.

Etter dette har Canal Digital gått ut og sagt at de vil tilby kundene å dekke strømmetjenesten Dplay, som er ett av alternativene om du har mistet TVNorge-kanalene.

Må beholde TV-tilbudet hos Canal Digital

Pål Listuen på Høvik i Bærum ville helst unngå alternativ nummer to, å si opp hele Canal Digital-abonnementet.

- Jeg er fornøyd med bredbåndstilbudet fra Canal Digital. Dessuten har jeg ikke noe alternativ. På grunn av at strømpen som kabelen ligger i, er det ingen andre som kan levere bredbånd til mitt hus. I så fall må de grave opp alt på nytt, forteller han til Dinside.

Listuen kunne derimot godt tenke seg å bli kunde hos RiksTV, men altså fortsatt ha bredbånd fra Canal Digital.

Men det gikk ikke. RiksTV var velvilligheten selv, men ut av Canal Digital-avtalen kommer han ikke.

Forbrukerombudet:: - Canal Digital-kunder kan kreve prisavslag

Ringte en ekstra gang

Listuen trodde knapt sine egne ører da han ringte Canal Digitals kundeservice

- De sa rett og slett at det ikke gikk. Uten nærmere forklaring.

Listuen ringte for sikkerhets skyld tilbake, i fall kundebehandleren han først snakket med rett og slett hadde hatt en dårlig dag. Men svaret var det samme.

- Jeg fikk ingen forklaring da jeg spurte om grunnen, sier han.

LES OGSÅ: Grepet som kan forandre TV for alltid

Kan ikke skille TV og bredbånd

Kommunikasjonssjef Kristine Meek i Canal Digital kan derimot forklare hvorfor Listuen møtte veggen.

KOMMER SNART: I løpet av året vil det bli mulig å skille TV og nett, sier kommunikasjonssjef Kristine Meek i Canal Digital. Foto: TELENOR
KOMMER SNART: I løpet av året vil det bli mulig å skille TV og nett, sier kommunikasjonssjef Kristine Meek i Canal Digital. Foto: TELENOR Vis mer


- Vi vil gjerne beholde Pål Listuen som kunde, og beklager dersom han opplever å ikke bli møtt på en skikkelig måte hos vår kundeservice. Men det er altså slik at det ikke bare er å skru av eller på bryteren.

- Hva er det som er problemet?

- Å skille TV og bredbånd krever endringer både når det gjelder IP-systemer og fakturering. Endringer kommer, men det må gjøres på en måte som faktisk gir kundene våre et godt produkt uten for mye problemer.

LES OGSÅ: Økes prisen eller begrenses utvalget? Si opp gratis!

- Endrer i løpet av året

Meek forteller at alt så langt har vært bygget opp rundt pakkesalg, men at denne praksisen vil bli endret i løpet av året.

- Vi er stolte over at vi var de første som har gått ut og lovt dette. Det gjorde vi allerede i oktober i 2014, sier Meek.

Hun stiller seg for øvrig uforstående til at Canal Digitals praksis skal være ulovlig, slik forbrukerombud Gry Nergård hevdet i Dagbladet lørdag.

- Vi prøver så godt vi kan å følge opp retningslinjer og pålegg fra det offentlige, og vi har så langt vurdert det slik at praksisen med pakkesalg ikke har vært lovstridig, sier Meek.

Brukt dekoder: Dette må du passe på

Dette gjør Altibox og Get

Canal Digitals konkurrent Altibox selger allerede bredbånd uten TV. Og omtrent samtidig med Canal Digital i oktober i fjor, sa Get at de ville slutte med slik kobling.

Kanskje har røyken lagt seg lenge før Canal Digital endelig kan tilby TV og nett hver for seg. Meek håper at Pål Listuen er tålmodig.

Hun henviser til at Canal Digital tilbyr Discovery-kanalene og TV Norge gratis gjennom strømmetjenesten DPlay mens partene jobber med å få en ny avtale på plass.