Fikk du feil ligningsverdi på boligen?

Det er fort gjort å rette opp.

Mange nordmenn kan ha fått feil ligningstakst på boligen sin. Foto: PER ERVLAND
Mange nordmenn kan ha fått feil ligningstakst på boligen sin. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I fjor måtte norske boligeiere skrive boligselvangivelse og i desember kunne vi se de første fruktene av arbeidet i beregningsgrunnlaget som fulgte med skattekortet for det nye året.

Da var det nok en del nordmenn som fikk seg en overraskelse, fordi Skatteetatens anslag over boligverdi er langt høyere på papiret enn det kalkulatoren på Skatteetatens nettsider antydet i høst.

Dette gjelder blant annet en av våre lesere:

    - Vi er blant dem som har fått feil boligselvangivelse. De mener at verdien på boligen vår er over 3,1 mill, mens vi kjøpte for 2,3 for litt mer enn et år siden. Hvordan ordner vi opp i dette? Og hvordan får vi riktig verdimåling av boligen?

    Tror det sikkert er flere som lurer på dette, skriver hun i en e-post til DinSide Bolig.

Hvor mye er boligen din verdt?
Finn ut med vår boligtakstkalkulator

Derfor har boligen steget i verdi

Enkelt å endre: Har du fått urimelig høy - eller lav ligningstakst på boligen din, kan du selv gå inn og endre dette på Skatteetatens nettsider, under "endre og bestill nytt skattekort". Foto: Skatteetaten.no
Enkelt å endre: Har du fått urimelig høy - eller lav ligningstakst på boligen din, kan du selv gå inn og endre dette på Skatteetatens nettsider, under "endre og bestill nytt skattekort". Foto: Skatteetaten.no Vis mer


En av grunnene til at det kan synes som boligen har steget i verdi, på papiret er at kalkulatoren som beregnet foreløpig ligningsverdi på Skatteetatens nettsider ikke brukte oppdaterte kvadratmeterpriser.

I tillegg har Skatteetaten tatt høyde for at boligen vil stige i verdi i 2011. For når du skal lignes for 2011 er det ligningsverdien på boligen ved utgangen av året som ligger til grunn - ikke hvor mye boligen var verdt den 15. oktober 2010.

Hvor mye boligen vil stige i verdi i år er vanskelig å si sikkert, men meglerbransjen har spådd fra seks til åtte prosent.

Likevel for høy verdi?

Dersom du likevel mener at Skatteetatens anslag er alt for raust, er det enkelt å endre dette, ifølge Lise Halvorsen, informasjonsdirektør i Skatteetaten.

- Det er ikke nødvendig å klage i denne omgang, men du kan be om å få endret skattekortet, sier Halvorsen til DinSide. - Du trenger ikke å fremlegge noe dokumentasjon, bare skriv inn beløp, og ta høyde for at det skal være 30 prosent av markedsverdien.

Dette kan du gjøre på Skatteetatens nettsider, på SMS; eller ved å skrive inn til Skatteetaten. Det er først når beløpet føres opp på selvangivelsen at det har direkte konsekvenser for ligningen - og eventuelt vil kunne gi deg økt formueskatt. Og det er også først da du eventuelt må fremlegge dokumentasjon på at ligningsverdien på boligen din er lavere enn det Skatteetaten har lagt til grunn.

Det er imidlertid ikke sikkert du trenger å løfte en eneste finger.

Er det nødvendig da?

Ifølge Lise Halvorsen er det fritt frem for å endre på boligens nye ligningsverdi. Men husk, det skal gjøres på ære og samvittighet. Foto: Skatteetaten
Ifølge Lise Halvorsen er det fritt frem for å endre på boligens nye ligningsverdi. Men husk, det skal gjøres på ære og samvittighet. Foto: Skatteetaten Vis mer


Om boligen din er verdt 1,1 - 2,1 eller 3,1 millioner kroner har imidlertid ingen betydning dersom du ikke er i formuesskatteposisjon. Dette vil si at ligningsformuen din, inkludert ligningsverdien på boligen(e) dine, overskrider 700.000 kroner - etter at all gjeld er trukket fra.

For de aller fleste vil ikke en endring av boligens verdi på et par hundre tusen gjøre et stort utslag, men dersom du har stor annen formue, lite lån, eller eier boligen alene, kan det hende du må skatte unødig mye. Når det er sagt: Skatter du for mye, vil du jo kunne klage når selvangivelsen kommer, og få pengene tilbake.

Det er ikke bare boligeiere som kan bli berørt av den nye ordningen: Frykter at økt ligningsverdi på sekundærboliger kan gi dyrere husleie.

Har du ennå ikke målt?

Fortvil ikke, det er fortsatt ikke for sent å levere inn. 1. februar er fristen du må forholde deg til, dersom du ønsker å beholde din klagerett. Leverer du etter denne datoen er det ikke sikkert du vil bli hørt dersom du klager.

Les mer om hva som skjer om du ikke leverer boligselvangivelsen

Alt du trenger å gjøre for å få beregnet boligens ligningsverdi er å rapportere inn følgende data til Skatteetaten: Boligens areal, alder/byggeår, og boligtype - i tillegg til adressen. Du kan levere på SMS; på Skatteetatens nettsider, eller fylle ut skjemaet alle norske boligeiere skal ha fått fra Skattemyndighetene.

Usikker på hvor stor boligen din er? Slik finner du boligens areal


Skattekortet for 2011: Disse punktene må du sjekke nøye

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!