MÅ BEVISES: To forskjellige vedtak fra Finansklagenemnda tyder på at man må ha bevisene i orden, for å få dekt skadene på grunn av heksesot gjennom forsikringen.  Foto: Mycoteam
MÅ BEVISES: To forskjellige vedtak fra Finansklagenemnda tyder på at man må ha bevisene i orden, for å få dekt skadene på grunn av heksesot gjennom forsikringen. Foto: MycoteamVis mer

Fikk boligen ødelagt av heksesot

Les hva som må til for å få dekt skaden gjennom forsikringen.

Man skulle kanskje tro at en innboforsikring som skal dekke "skader ved plutselig nedsoting", også skulle dekke heksesot som blir synlig fra én dag til en annen.

LES OGSÅ:

Vedtak gjort i Finansklagenemnda viser derimot at dette ikke alltid er tilfelle. For da en person fikk skadet leiligheten på denne måten, var svaret om dekning nei.

En dekning av skaden krever nemlig at du kan bevise at den oppsto i løpet av kort tid.

Dekker ikke heksesot

Personen som opplevde å få leiligheten skadet av heksesot, hadde innboforsikring gjennom Tryg forsikring. De avslo å dekke skadene, til tross for at det ble understreket at heksesoten oppstod fra den ene dagen til den neste.

Følgende står i de aktuelle forsikingsvilkårene, under posten andre skadetilfeller: "Forsikringen gjelder for skade ved plutselig nedsoting."

Men heksesot er likevel ikke en dekningsmessig skade, mener Tryg.

– Vi dekker ikke heksesot da disse skadene ikke kan sies å ha kommet plutselig og uforutsett, sier Roald Stigum Olsen, pressetalsmann i Tryg til DinSide.

Les også: De fant ut hva heksesot egentlig skyldes

Må kunne bevise skaden

Da Finansklagenemnda behandlet denne klagen i februar i år, ga de forbrukeren avslag på å få dekket skadene.

I sitt vedtak påpeker de at det ikke er tilstrekkelig å vise til at heksesot generelt kan oppstå plutselig. Derimot må forbrukeren kunne gi en rimelig forklaring på det avvikende skadeforløpet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette betyr i praksis at forbrukeren må kunne bevise at heksesotet har oppstått plutselig - det er han som har bevisbyrden, skriver Finansklagenemnda i vedtaket.

Les også: Gikk rettens vei - fikk dekket heksesotskadene

Fyrte seg til heksesot

Det er nettopp dette som er blitt gjort i et nyere vedtak fra Finansklagenemnda, som ble behandlet mandag denne uken. Også her gjelder skaden heksesot som er oppstått over natten, og forsikringsvilkårene til IF Skadeforsikring tilsvarer de i saken over.

Personen det gjelder har vært bortreist på ferie, kommet hjem til kaldt hus og fyrt i peisen og tent stearinlys for å varme opp huset. Morgenen etter er huset fullt av sort og klebrig belegg.

En venn som passet huset i ferien, har bekreftet at det ikke hadde vært sot i huset i perioden huseieren var bortreist. Huseieren har også har lagt frem bilder av skadene.

Finansklagenemnda mener dette sansynliggjør at heksesoten kan ha oppstått plutselig og dermed også må anses som en dekningsmessig skade.

I motsetning til det første tilfellet, fikk denne forbrukeren medhold på klagen til Finansklagenemnda, og har krav på å få dekt heksesot-skadene gjennom forsikringen.

Her kan du lese mer om heksesot.