<b>Irriterende:</b> Heksesot er ikke bare stygt, det er også vanskelig å bli kvitt. Foto: Mycoteam
Irriterende: Heksesot er ikke bare stygt, det er også vanskelig å bli kvitt. Foto: MycoteamVis mer

Fikk 110.000 kroner i erstatning for heksesot

Kan du få erstatning om du får heksesot i boligen din?

I en fersk dom i Bergen Tingrett ble en utbygger dømt til å betale erstatning for heksesotskader i en tre år gammel bolig, melder TV 2 hjelper deg.

Ny bolig: Dette klager vi på

Anne Mette Aasheim overtok en nybygget leilighet i 2007. To år senere oppdaget hun skjemmende svarte flekker på veggene som ikke lot seg vaske bort, og fikk året etter kostatert at det var heksesot. Den svarte klebrige massen var over alt, vegger, tak, møbler og gardiner. Kostnaden for å utbedre skadene ble beregnet til 107.000 kroner, og tingretten tilkjente Aasheim 110.000 kroner i erstatning.

Denne dommen vil være viktig for alle som får problemer med heksesot i sin nye bolig. Men det vil ikke nødvendigvis bety at alle har krav på erstatning.

Les også: Hvor lenge skal en ny bolig vare?

Skjult mangel


Heksesot som oppstår etter et par år er å betrakte som en skjult mangel hverken selger eller kjøper har forutsetning for å ha kjennskap til.

Men for at kjøper skal ha krav på erstatning, må skaden være av vesentlig betydning. Har du kun problemer i et av boligens rom, eller rundt ett vindu, må du regne med å måtte erstatte det selv.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skadeomfanget skal også ses i forhold til boligens pris. I tilfellet over utgjorde skadeomfanget 3,6 prosent av kjøpesummen. Og merk det at dette var en ny bolig. Kjøper du en eldre bolig, må man gjerne opp i 10 prosent av kjøpesummen for å vinne igjennom i rettsapparatet.

Visste du at byggeslurv koster samfunnet milliarder hvert år? Likevel er reklamasjonstiden like lang for en mobil, en gammel bolig og en ny bolig.

Nye og gamle boliger


Som vi så vidt var innom i punktet over: Det vil være forskjell på nye og brukte boliger. Dette til tross for at reklamasjonstiden i utgangspunktet er like lang. Sentralt er kjøpers undersøkelsesplikt.

For der en kan forvente at fagfolk har oppsyn med arbeidet i nybygg, har kjøperen plikt til å undersøke hvem som har utført for eksempel malingsarbeid når man kjøper brukt bolig.

En dom i Oslo Tingrett i fjor slo fast at boligkjøper må regne med at maling/beisng kan bli nødvendig etter kort tid. Et par som klaget inn at malingen utenpå boligen blæret inn til treverket kort tid etter boligkjøpet fikk ikke medhold. Kostnadene til utbedring var beregnet til 250.000 kroner, 1.6 prosent av kjøpesummen. Men det var i kjøpers undersøkelsesplikt som ble lagt til grunn for dommen.

Les mer: Ikke glem å spørre om hvordan boligen er malt


Se lovene her: Avhendingsloven, Lovdata, Bustadsoppføringloven og foreldelsesloven