<strong><b>Irriterende:</strong></b> Heksesot er ikke bare stygt, det er også vanskelig å bli kvitt. Foto: Mycoteam
Irriterende: Heksesot er ikke bare stygt, det er også vanskelig å bli kvitt. Foto: Mycoteam Vis mer

Fikk 110.000 kroner i erstatning for heksesot

Kan du få erstatning om du får heksesot i boligen din?

Publisert
Sist oppdatert

I en fersk dom i Bergen Tingrett ble en utbygger dømt til å betale erstatning for heksesotskader i en tre år gammel bolig, melder TV 2 hjelper deg.

Ny bolig: Dette klager vi på

Anne Mette Aasheim overtok en nybygget leilighet i 2007. To år senere oppdaget hun skjemmende svarte flekker på veggene som ikke lot seg vaske bort, og fikk året etter kostatert at det var heksesot. Den svarte klebrige massen var over alt, vegger, tak, møbler og gardiner. Kostnaden for å utbedre skadene ble beregnet til 107.000 kroner, og tingretten tilkjente Aasheim 110.000 kroner i erstatning.

Denne dommen vil være viktig for alle som får problemer med heksesot i sin nye bolig. Men det vil ikke nødvendigvis bety at alle har krav på erstatning.

Les også: Hvor lenge skal en ny bolig vare?

Skjult mangel

Sjekk dette når du kjøper bolig:

Sjekk: Gjennomgå all informasjon om boligen grundig. Du er forpliktet til å gjennomgå eiendommen innen rimelig tid etter overtakelse. Oppdager du mangler, er du også pliktig å reklamere overfor selger innen rimelig tid. Bruk en boligsakkyndig person dersom du er usikker på boligtekniske forhold.
Lovverk: For nyoppførte boliger gjelder Bustadoppføringsloven. Denne kan gi deg rett til å heve kjøpe hvis det er feil og mangler ved boligene eller tilhørende arealer. Kjøper kan også med denne loven ha rett til å holde tilbake en del av vederlaget, kreve prisavslag eller å kreve at manglene blir utbedret. Kjøperen kan også ha rett til å kreve forandringer i det planlagte bygget, så lenge utbyggerens kostnader ikke blir høyere enn 15 prosent av avtalt kjøpesum. Dette ifølge Advokatenhjelperdeg.no. For kjøp av brukte bolger gjelder Avhendingsloven.
Reklamasjon: Du har fem års reklamasjonsrett når du kjøper bolig. Du har plikt til å gjennomgå boligen. Vær oppmerksom på at her kan foreldelsesloven fastsette andre frister enn reklamsasjonsretten. Som selger skal du være oppmerksom på at kjøperen har denne retten.
Du kan ikke: Du kan ikke reklamere på forhold kjøper har informert om og mangler du burde ha oppdaget på visning eller gjennom annen informasjon. Kilde: Forbrukerrådet/DinSide


Heksesot som oppstår etter et par år er å betrakte som en skjult mangel hverken selger eller kjøper har forutsetning for å ha kjennskap til.

Men for at kjøper skal ha krav på erstatning, må skaden være av vesentlig betydning. Har du kun problemer i et av boligens rom, eller rundt ett vindu, må du regne med å måtte erstatte det selv.

Skadeomfanget skal også ses i forhold til boligens pris. I tilfellet over utgjorde skadeomfanget 3,6 prosent av kjøpesummen. Og merk det at dette var en ny bolig. Kjøper du en eldre bolig, må man gjerne opp i 10 prosent av kjøpesummen for å vinne igjennom i rettsapparatet.

Visste du at byggeslurv koster samfunnet milliarder hvert år? Likevel er reklamasjonstiden like lang for en mobil, en gammel bolig og en ny bolig.

Nye og gamle boliger

Trøbbel med heksesot?

Det er fortsatt litt uklart hva årsaken er, og boligprodusentenes forening prøver å komme i bunns i problemet. Til det trenger de din hjelp. Har du heksesot? >> Meld fra her!


Som vi så vidt var innom i punktet over: Det vil være forskjell på nye og brukte boliger. Dette til tross for at reklamasjonstiden i utgangspunktet er like lang. Sentralt er kjøpers undersøkelsesplikt.

For der en kan forvente at fagfolk har oppsyn med arbeidet i nybygg, har kjøperen plikt til å undersøke hvem som har utført for eksempel malingsarbeid når man kjøper brukt bolig.

En dom i Oslo Tingrett i fjor slo fast at boligkjøper må regne med at maling/beisng kan bli nødvendig etter kort tid. Et par som klaget inn at malingen utenpå boligen blæret inn til treverket kort tid etter boligkjøpet fikk ikke medhold. Kostnadene til utbedring var beregnet til 250.000 kroner, 1.6 prosent av kjøpesummen. Men det var i kjøpers undersøkelsesplikt som ble lagt til grunn for dommen.

Les mer: Ikke glem å spørre om hvordan boligen er malt

Når du oppdager feil:

Det er flere veier å gå dersom du oppdager feil med din nye bolig. Du kan ...

Kreve manglene utbedret: Dersom kjøperen oppdager mangler kan han kreve feilene rettet. Som selger har du rett til å utbedre feil.
Heve kjøpet: Dersom feilen er stor og betyr et vesentlig kontraktsbrudd, kan kjøperen heve kjøpet og gi tilbake pengene.
Sette pengene på is: Kjøperen kan holde tilbake penger som er nødvendig for å sikre kravene.
Kreve prisavslag: Dersom selgeren ikke utbedrer mangelen kan kjøper kreve prisavslag.
Be om erstatning: Kjøper kan kreve erstatning for de utlegg han har hatt i forbindelse med å fremlegge utbedring av mangler.


Se lovene her: Avhendingsloven, Lovdata, Bustadsoppføringloven og foreldelsesloven

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer