Husk å få noen til å ta vare på posten din i ferien. Full postkasse er som en liten invitasjon til ferietyven. Foto: Nils Midtbøen/Posten.no
Husk å få noen til å ta vare på posten din i ferien. Full postkasse er som en liten invitasjon til ferietyven. Foto: Nils Midtbøen/Posten.noVis mer

Feriefella som kan koste deg dyrt

Full postkasse er ikke akkurat et sjakktrekk.

Det er ingen hyggelig opplevelse å komme hjem fra ferie for å oppdage at uvedkommende har brutt seg inn i hjemmet ditt.

Selv om du ikke kan sikre deg helt mot innbrudd, er det mange forholdsregler du kan ta for å gjøre det litt vanskeligere for tyven.

Et av tiltakene er å sørge for at postkassen ikke fylles opp. Med reklame og post stikkende ut av en full postkasse, gjør du det ganske tydelig at her har det ikke vært folk hjemme på en stund.

OVERSIKT: Vi pristester alarmselskaper

Ikke bare å avbestille

En måte å løse problemet på er å betale Posten for å holde igjen posten din i ferieperioden. Dette koster fra 105 kroner for åtte dager, og da får du oppbevart all posten du skulle ha mottatt i løpet av ferien. Uadressert reklame skal bli kastet.

Priser for oppbevaring av post
Varighet t.o.m.Pris inkl mva bestilling på posten.noPris inkl mva bestilling på blankett/telefon
8 dager105130
15 dager135160
1 mnd165190
2 mnd215240
3 mnd265290


Men løsningen er ikke perfekt. En av DinSides journalister betalte for Postens oppbevaringsløsning, men opplevde likevel at postkassen hennes var full av både reklame og adresserte brev, da hun kom hjem fra ferie.

- Det er vanskelig å si hvordan dette har skjedd, men dersom hun har mottatt bare noe av posten sin i denne perioden, vil det nok antagelig være en menneskelig feil, sier informasjonssjef Jørn Michalsen i Posten Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

DinSide: Får dere mange klager på at posten blir sendt ut, selv om det er bestilt oppbevaring?

- Noen klager er det selvfølgelig, sier Michalsen til DinSide. Ifølge han er ordningen med oppbevaring av post mer populært enn noensinne, og de store ferieperiodene er, ikke så overraskende, da flest personer velger å utsette postutleveringen.

Jørn Michalsen, Posten Foto: Birger Morken/Posten
Jørn Michalsen, Posten Foto: Birger Morken/Posten Vis mer


Ring og klag

Dersom du mottar post som skulle vært oppbevart for deg, bør du ringe til Postens kundetelefon og klage.

- Du som kunde bør ta kontakt med vår kundeservice, slik at du kan få igjen det du har betalt, sier Michalsen.

Postens kundeservice når du på telefon: 810 00 710 (+ 47 21316250 fra utlandet).

DinSide: Må du bevise at du har mottatt post i oppbevaringsperioden?

- Det kan jeg ikke si sikkert, men jeg vil tro det holder å si at du har fått post, når du tar kontakt med kundeservice.

SE LISTEN: Her er tyvenes favoritter

Kan ikke sikre deg helt

Men selv om Posten gjør jobben sin, kan du likevel få fylt opp postkassen din.

Grunnen er at Posten ikke er de enste som distribuerer reklame, og du kan aldri vite hva uanhengige distributører putter i postkassen din.

Derfor er det umulig å sikre deg hundre prosent mot at postkassen blir fylt opp mens du er borte, men det bør hjelpe på god vei å klistre opp en liten lapp med at du ikke ønsker uadressert reklame.

Kristin Paus, Postbanken Foto: Postbanken
Kristin Paus, Postbanken Foto: Postbanken Vis mer


Ingen forsikringsproblemer

Det store spørsmålet er hva som skjer dersom postkassen er full, og tyven bruker sjansen mens du er på ferie, til å raide hjemmet ditt. Dekker innboforsikringen din eventuelle tap av verdier, når det er så åpenlyst at du ikke har vært hjemme på flere dager?

- Jeg har aldri vært borte i at noen har fått problemer med forsikringen fordi postkassen har vært full, betrygger informasjonssjef Kristin Paus i Postbanken.

Paus sier det viktigste er å sørge for at alle vinduer og dører er lukket og låst.

- I forsikringsloven er det en paragraf som går på vurdering av grov uaktsomhet, som alle forsikringsselskapene forholder seg til, men full postkasse vil ikke bli definert som det, sier hun.

LES OGSÅ: Vet du egentlig hva forsikringen dekker?

Men du bør passe på

Bjarne Aani Rysstad, Gjensidige
Bjarne Aani Rysstad, Gjensidige Vis mer


Likevel vil Paus anbefale at du lager en avtale med naboen eller ber Posten ta vare på posten din mens du er på ferie.

- Det er uansett en god regel å sørge for at postkassen blir tømt, for det er aldri gøy å ha innbrudd, selv om man får igjen på forsikringen, sier hun.

Informasjonsrådgiver Bjarne Aani Rysstad i Gjensidige er enig.

- Det vil ikke være et brudd på noen sikkerhetsforskrift, og du vil få full erstatning selv om postkassen er full. Men vi anbefaler på det sterkeste at du ikke lar postkassen fylles opp, at du stopper posten eller får naboen til å ta den inn, sier Rysstad.

LES OGSÅ: Den aller viktigste forsikringen