De tre kakene, samt glasuralternativer vurderes nøye av mer eller mindre kritiske ganer.  Foto: Per Ervland
De tre kakene, samt glasuralternativer vurderes nøye av mer eller mindre kritiske ganer. Foto: Per ErvlandVis mer

Ferdigkakemikser

Vi har testet kake på pose.

Noen reiser bort til mer primitive forhold i påsken, uten oppvaskmaskin, og kanskje til og med uten vann. For andre er påsken høytid for oppussing, vårrengjøring og fiksing i hjemmet. Men kosen vil vi helst ikke slippe fra oss. Da kan det være greit med en kake på lur, som lager seg selv?

Vi har testet tre ferdigkakemikser fra Møllerens, som det bare er å helle rett i formen og sette i ovnen. Minimalt med oppvask, minimalt med arbeid. Men er det godt? Vi har smakt for deg.

Kokoskake

Ferdigkakemikser


Kokoskaken var den kaken som var enklest å lage: Røren rant relativt rett ut av posen, og vi måtte bare skvise den ørlite for å få alt ut i formen.

Dessverre fikk den en relativt lunken mottakelse hos smakspanelet. Flere klarte ikke plassere smaken som noe annet enn søtt, og da de fikk vite hva det var var dommen enstemming: Dette smakte for lite kokos! «Ørlite hint av kokossmak, men ikke i nærheten av hva kokos kan smake når det brukes i bakevarer,» sa den ene. «Jeg tar heller en kokosbolle», sa kokosentusiasten.

Tips Glad i kokoskake? Server med sjokoladesaus eller ferdigglasur med revet kokos over.

Pris: 39,90 hos Rema 1000.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Terningkast 3

Det ser nesten like enkelt ut som det er. Men smaker det like godt? Foto: Produsenten
Det ser nesten like enkelt ut som det er. Men smaker det like godt? Foto: Produsenten Vis mer


Fransk sjokoladekake

Ferdigkakemikser


Den franske sjokoladekaken var komisk vanskelig å få ut av posen og på plass i formen. Det vi klarte presse ut av posen havnet i formen som en fast, gummiaktig (unnskyld språket) kuruke. Den måtte vi deretter bearbeide heftig med en slikkepott for å få presset den ut i kanten.

Dessverre sto ikke arbeidet til resultatet. Fransk, mørk sjokoladekake noe av det beste flere av smakstesterne vet. Det er kanskje derfor vi blir skuffet?

«Non, merci. Dårligst i klassen. Nesten ikke sjokoladesmak i det hele tatt, kjenner første tegnet til sjokolade idet kaka er på vei ned i svelget, og da er det for sent - og for lite,» sier en av dem. «God, men kjedeligere enn browniesen,» sier en annen.

Når det er sagt synes hobbykonditoren i smakspanelet at denne kaken hadde langt kraftigere og mer voksen sjokoladesmak enn browniesen.

Pris:39,90 hos Rema 1000

Terningkast 4

Brownies

Ferdigkakemikser


Brownieskakerøren var lett å få ut av posen. Den fordelte seg også fint ut i formen, uten at vi trengte å jobbe for det.

Dette var også den kaken som fikk best mottakelse fra panelet. «Nam! Dette var godt!» sier en. «Av de tre kakene var browniekaken best. Seig og fin konsistens. Den smakte likevel ikke som hjemmelaget, og var veldig søt. Kunne hatt sterkere sjokoladesmak,» sier en annen. «Ikke rein nok sjokoladesmak, men på en hytte i påsken hadde det fungert helt greit. Barna ville garantert ikke reagert.»

Det var også denne kaken som forsvant først. Ingen tvil om at dette var testens vinner.

Pris: 39,90 hos Rema 1000.

Terningkast 5

Konklusjon:

Ferdigkakemiksene er ikke i nærheten av å erstatte hjemmebakst, og vi har heller ikke sammenlignet dem mot disse. Den beste står seg imidlertid bra sammenlignet med mange av de andre posevariantene som er på markedet, der man må smelte smør eller røre inn vann og egg. Da forsvinner jo egentlig poenget, og man kan like godt bake kaken fra grunnen av.

Skal du ta med deg en ferdigkakerøre på påsketur vil vi anbefale brownies. Det er ikke sikkert du klarer å lure noen til å tro at den er hjemmebakt. Men de vil kanskje tippe på at du har brukt en Toro-pose.

Klar, ferdig, bak! Foto: Elisabeth Dalseg
Browniesene var lette å lage. Foto: Elisabeth Dalseg
Kakerøren fordelte seg fint utover. Foto: Elisabeth Dalseg
Ferdig resultat. Vi har sett det lekrere, men det dufter godt. Foto: Per Ervland
Fransk sjokoladekake la seg som en klump i kakeformen. Foto: Elisabeth Dalseg
Nesten helt fast i fisken, og vi må jobbe godt med slikkepotten for å få spredd kaken ut i kantene. Foto: Elisabeth Dalseg
Selv etter nitid jobbing, kom ikke kaken helt ut i kanten. Foto: Elisabeth Dalseg
Det ferdige resultatet ser og noe ruglete ut. Foto: Per Ervland
Kokoskaken, enkel glede? Foto: Elisabeth Dalseg
Kokoskaken: Så til de grader midt på treet, ifølge en av testerne, men den ser fin og lekker ut. Foto: Per Ervland
Betty Crocker: NAM! Foto: Per Ervland
Dette var søtt! Foto: Per Ervland
Dette var søtere! Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland

Se bilder, og les mer om ulike glasuralternativer under fotoalbumet.

Glasuralternativene:

For dem som liker det ekstra søtt, har vi også smakt på noen fyll/glasurvarianter som heller ikke må blandes eller vispes. Også her var det en klar favoritt, selv om vi ikke har gitt karakterer eller kåret en vinner her.

Betty Crocker Sjokoladeglasur

Betty Crocker Sjokoladeglasur er rett og slett en boks med sjokoladeglasur. Det er en ganske stor porsjon, men når den er åpnet, er det bare å sette lokk på, og oppbevare i kjøleskapet - der skal den holde seg godt i en måned.

Jevnt over fikk denne god mottakelse. Fin og god sjokoladesmak, men noe søt. En savnet smaken av ekte smør. En annen synes den var noe mektig. Men jevnt over var alle fornøyde, og det forsvant en anselig mengde sjokoladeglasur. Den var spesielt populær i kombinasjon med kokoskaken.

Pris: 29,90 for 450 gram hos Meny.

Fluff

Vi smakte også på to typer Fluff (sic). Dette er en seig marshmallowsmasse, som ifølge pakningen skal kunne brukes til alt fra kakefyll og cupcakeglasur til pålegg.

Her var meningene svært delte. Dette er nok noe du enten liker eller ikke liker. En av testerne falt fullstendig for jordbærfluffen (den rosa), mens de aller fleste så skepsis på den klissete massen og konkluderte med at det smakte like søtt og kunstig som de forestilte seg. Panelet er imidlertid ikke i tvil om at dette vil falle i smak hos de aller minste.

Pris: 47,50 per stk hos Meny.