Det kan bli mer fristende for byggebransjen å jobbe mot slurv dersom det trues med fengselsstraff. Foto: Colourbox.com
Det kan bli mer fristende for byggebransjen å jobbe mot slurv dersom det trues med fengselsstraff. Foto: Colourbox.comVis mer

Fengsel for slurv

Straffen for brudd på plan- og bygningsloven skjerpes betraktelig.

I innstillingen fra kommunalkomiteen om ny plan- og bygningslov, foreslås det flere tiltak mot byggeslurv.

Ett av tiltakene som foreslås er en strafferamme på inntil to år for brudd på plan- og bygningsloven. Dagens lov åpner bare for straff i form av bøter, skriver tu.no.

I tillegg vil komiteen at det skal innføres en ny og uavhengig tredjepartskontroll, og at tilsynet fra kommunene skal skjerpes. I praksis innebærer det siste at kommunene får klar beskjed om å styrke sin kontrollvirksomhet.

Les mer: Skjerper håndverkerkontroll

Mye slurv

I bygningslovsutvalgets faktaundersøkelse, fremgår det at det kun blir gjort tilsyn ved tre til fire prosent av byggesakene, skriver tu.no, mens departementets måltall er 10 prosent.

Det slurves mye ved nybygg. Fra 2007 estimerte Norges Takseringsforbundt at slurv og byggefeil førte til skader for omkring 13 milliarder kroner i året.

Mange skader utvikler seg over tid, som følge av svakheter i konstruksjonen. Ifølge professor Svein Bjørberg ved NTNU oppdages bare 10 - 15 prosent av feilene før bygningen er seks år gammel.

Les også:Håndverkerslurv koster milliarder

Kort klagefrist

Roger Helde, regionsdirektør i Forbrukerrådet, fortalte tidligere i år til DinSide at reklamasjonstiden ved kjøp av en ny bolig den samme som ved kjøp av for eksempel vaskemaskin, mobiltelefon eller tv, med dagens lovverk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er urimelig at klagefristen på en ny bolig til flere millioner ikke er lengre enn på en mobiltelefon. Ikke bare er det store forskjeller i pris, men en ny bolig er også ment å vare atskillig lengre enn vanlig løsøre, sier Helde.

Les også: Byggekvaliteten er for dårlig