Bruke FM-radioen etter at DAB har tatt over

Fem ting du kan bruke FM-radioen til

Vegrer du deg for å kaste FM-radioen? Da kan du enkelt gi den nytt liv. Her er noen kjappe tips.

IKKE KAST DEN: Til og med en radio fra 1960-tallet, som denne klassiske Weimar 4680, kan brukes etter at FM-kanalene forsvinner. I hvert fall høyttalerne. Foto: NTB/Scanpix
IKKE KAST DEN: Til og med en radio fra 1960-tallet, som denne klassiske Weimar 4680, kan brukes etter at FM-kanalene forsvinner. I hvert fall høyttalerne. Foto: NTB/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stadig flere av oss opplever at NRK-kanalene, P4 og RadioNorge forsvinner fra eteren. Årsaken er at vi bruker en FM-radio, og myndighetene har bestemt at de riksdekkende radiokanalene ikke lenger skal benytte FM-båndet etter 2017. Nordland, trøndelagsfylkene og Møre og Romsdal har allerede mistet signalene, og flere regioner står for tur.

Det er ikke dermed sagt at du må skrote den gamle FM-radioen din. Kanskje du ser på den som et flott møbel? Kanskje den har spesielt gode høyttalere? Uansett hva din vegring måtte skyldes - det finnes gode grunner til å ta vare på den. Her får du fem av dem:

#1: Bruk den som FM-radio - det blir ikke stille på FM-båndet
Det er en myte at FM-båndet slukkes i 2017. Det er faktisk mange regionale og nonprofit-radiokanaler som har fått løyve til å sende på FM i mange år fremover. Faktisk dreier det seg om nærmere 200 kanaler! Les mer om hvilke det er snakk om i denne artikkelen.

#2: Bruk den som en PC-høyttaler
Den bærbare PC-en din har sannsynligvis elendige høyttalere.

SE ETTER DENNE INNGANGEN: Merket Aux in, Line in eller tilsvarende. Foto: Tivoli Audio
SE ETTER DENNE INNGANGEN: Merket Aux in, Line in eller tilsvarende. Foto: Tivoli Audio Vis mer

Hvorfor ikke bruke den gamle FM-radioen din som PC-høyttaler? Koble en lydkabel fra PC-ens hodetelefonutgang, og putt den andre enden i kontakten merket audio in eller aux på baksiden av den gamle radioen din. Disse kablene fås i mange meters lengde, så du kan gjerne fortsatt ha radioen stående der den står nå. Fra menyen eller funksjonshjul på radioen velger du så aux som lydkilde. Har ikke radioen slik inngang? Sjekk #5!

GJØR DEN TRÅDLØS: Chromecast Audio koster bare noen hundrelapper. Foto: Pål Joakim Olsen
GJØR DEN TRÅDLØS: Chromecast Audio koster bare noen hundrelapper. Foto: Pål Joakim Olsen Vis mer

#3: Bruk den som DAB-radio
Du visste kanskje at det finnes DAB-adaptere til bil, men visste du at det også finnes DAB-adaptere til bruk for vanlige innomhus-radioer? Velg ønsket radiokanal på DAB-adapteret, og send signalet videre til FM-radioen trådløst til ønsket frekvens på FM-båndet. Det hele er satt opp på minutter, og koster noen hundrelapper. Les mer her

#4: Bruk den til musikk og radiostrømming via internett
Koble en Google Chromecast Audio til den samme lydinngangen som er beskrevet under punkt #2. Bruk mobilen til å strømme lyd fra Spotify, Google Music, YouTube, TuneIn Radio eller en av de mange titalls appene som er kompatible.

Chromecast Audio koster 3-400 kroner. Les mer her

#5: Gjenbruk kabinett og høyttalere
Et stort radiokabinett kan brukes til mangt. Hva om du tar ut all innmaten og bruker kabinettet til noe helt annet?

Her ser du for eksempel hvordan det er mulig å bygge en PC inn i et gammelt radiokabinett.

MIKROFORSTERKER: En slik sak lar deg gjenbruke høyttalerne, uten behov for annen innmat. Foto: Ebay      
MIKROFORSTERKER: En slik sak lar deg gjenbruke høyttalerne, uten behov for annen innmat. Foto: Ebay       Vis mer

Bor det en liten Petter Smart i deg, kan et annet tips være å ta ut all innmaten med unntak av høyttaleren / høyttalerne, og sette inn en mikro-forsterker til noen tiere, som for eksempel denne. Den er utstyrt med lydinngang som du kan koble eksternt utstyr til, som beskrevet i punkt #2 og #4.

Lifehacker har en artikkel om hvordan dette kan gjøres i praksis.

Lykke til!

Les også:
Kan bli dyrt å erstatte FM-radioen med strømming via mobilnettet
Bruk den gamle mobilen din som nettradioLyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!