Fem smarte visningsverktøy

Her er dingsene som gjør deg til en proff på visning.

Du trenger kanskje ikke alle, men med ett eller flere av disse i lommen, er du bedre rustet på visning enn dem som kommer tomhendt. Foto: Per Ervland
Du trenger kanskje ikke alle, men med ett eller flere av disse i lommen, er du bedre rustet på visning enn dem som kommer tomhendt. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du skal kunne stole på prospektet, men erfaring viser dessverre at ikke alle detaljer stemmer hundre prosent.

Det er heller ikke alltid at den som holder visningen og ivrig svarer på dine spørsmål er så godt informert om hvilken forfatning boligen er i. Så hvorfor ikke stille godt forberedt?

Her er fem smarte verktøy som vil gjøre deg til visningens konge.

Lasermåler

Hvor stor er døren? Får du inn flygelet, monsterhøytaleren eller den generøse sofaen? Stemmer målene på boligen? Er det virkelig tre meter under taket, og er balkongen på 4 kvadratmeter?

Du kan ta med deg tommestokk eller målebånd, men en lasermåler er bedre på litt større avstander, som for eksempel rom. Det finnes også modeller som lagrer mål for deg, slik at du slipper å notere alt ned.

Du kan selvfølgelig klage, dersom det ikke stemmer, men dersom det ikke utgjør noen vesentlig forskjell, kan du se langt etter kompensasjon. Poenget er vel heller at her burde du kunne prute prisen litt ned, dersom det viser seg at prospektet er unøyaktig.

Lasermålere får du fra rundt tusenlappen. Les mer om ulike laserverktøy i vår Guide til de nye laserverktøyene, del I her - og følg med på DinSide Bolig i morgen for del II.

Fuktmåler

Dette er kanskje den aller viktigste sjekken du tar. For er det fukt på badet? I kjelleren? På loftet? Slike strukturelle skader kan fort bli dyre når de må utbedres. Selv om du i flere tilfeller vil kunne få erstatning fra forsikringsselskapet, vil det ta lang tid, og medføre mye merarbeid. Og noe av kostnadene vil nok også tilkomme deg.

I tillegg vil du måtte bo et annet sted, eller midt i en byggeplass i en periode, og det er kanskje ikke derfor du ønsker å flytte?

Merk at dersom du skal måle fukt på baderom, er det viktig å vite hvor lenge det er siden noen har tatt en dusj. Det vil naturlig nok være fuktig, dersom boligens eier brukte badet rett før visning.

Det finnes en rekke ulike fuktmålere, de rimeligste får du fra en drøy tohundrelapp på Clas Ohlson.

Vater

Et vaterpass, gjerne i laser, lar deg sjekke om boligen er så skjev at det vil være vanskelig å innrede. Foto: Produsenten
Et vaterpass, gjerne i laser, lar deg sjekke om boligen er så skjev at det vil være vanskelig å innrede. Foto: Produsenten Vis mer


Er du litt svimmel etter gårsdagens fest, eller er boligen faktisk helt skjev? At gulv og vegger heller kan virke sjarmerende, men det kan by på problemer om du har tenkt å pusse opp. Er det så skjevt at du må til med spesialtilpassete løsninger kan det plutselig vippe budsjettet helt. Vi anbefaler et vater som både måler loddrett og horisontalt, gjerne et av de nye laservaterne.

Best i test: Se hvilket vater som ble best i Forbrukerrådets test.

Kompass

Det enkle er ofte det beste. Og noe av det smarteste du kan ta med deg på visning er et kompass - spesielt om du er på visning på en regnværsdag. For hvilken vei vender soverommet? Har du problemer med å våkne, kan et østvendt soverom som gir deg morgensol være gull, men det er neppe det samme for deg som jobber nattskift.

Er det ikke bare å se på kartet? De fleste vil vise hvordan boligen ligger på et kart, men spesielt dersom du skal kjøpe bolig i en blokk, eller om huset har flere etasjer, kan det være lett å gå i surr.

Det er mye du bør huske på når du skal kjøpe bolig. Vi har laget to smarte sjekklister for å gjøre jobben enklere for deg å skille de ulike boligene fra hverandre, og de kan du laste ned her:

 • Sjekklisten for deg som skal kjøpe rekkehus eller enebolig.
 • Sjekkliste for deg som skal kjøpe leilighet.
 • Støymåler

  Man kan leve med litt trafikkstøy, men en støymåler kan hjelpe deg å finne ut om støyen er skadelig. Foto: colourbox.com
  Man kan leve med litt trafikkstøy, men en støymåler kan hjelpe deg å finne ut om støyen er skadelig. Foto: colourbox.com Vis mer


  En bråkete bolig er det få som ønsker seg. Men hvor mye støy en tåler i løpet av en times tid på visning, og hva som er akseptabelt over lengre tid, er to helt forskjellige ting.

  Husk også på at visninger gjerne blir holdt utenfor rushtid, så er det mye trafikkstøy, kan du regne med at lydnivået blir enda høyere. Be om å få komme tilbake i rushtiden, eller ta turen dit i morgen- eller ettermiddagsrushet en dag, og mål utenfor boligen.

  Er det en enebolig du skal sjekke, vil støy fra vei være mest prekært, mens i en leilighet er det selvfølgelig interessant hvor mye du hører av naboen. Bank gjerne på og be naboen om å lage litt lyd, så hører du hvor lytt det er.

  Ifølge foreningen mot støy, er grensenivåene for støy i gamle boliger 42 dB for å gjøre tiltak (36 dB for nye boliger) og 35 (30) dB for kartlegging og tiltaksutredning.

  Støymålere kan være dyre i innkjøp, så det kan kanskje lønne seg å sondere terrenget først. Er du bekymret over at støynivået er helseskadelig, kan du vurdere å leie - enten bare selve måler eller en fagperson som kan hjelpe deg med målingene.

  Nyttig om støy: Norsk forening mot støy

  Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!