Fem smarte ting til grillen

Integrert øljekk og smart utstyr for fantatisk grillmat.

<b>INTEGRERT FLASKEÅPNER:</b> Denne Keg grillen fra Broil King har en integrert flaskeåpner i lokket. Smart? Foto: KRISTIN SØRDAL
INTEGRERT FLASKEÅPNER: Denne Keg grillen fra Broil King har en integrert flaskeåpner i lokket. Smart? Foto: KRISTIN SØRDALVis mer

Grillsesongen er i gang, og har du ikke allerede gjort det, bør du ta en grundig sjekk av gassdelene på grillen før du fyrer opp.

Mange slurver med vedlikeholdet, og du vet vel at slangen bør byttes inntil annethvert år? Se spesielt etter sår og sprekker i grillslangen.

Det er stadig flere grillvarer å få kjøpt i matbutikkene, og det er kommet flere retter som er klare til å legge rett på grillen.

Les også: - Ikke vask grillen for ofte!

Vi vil ut!

Flere ønsker å ta med matlagingen ut:

- Vi ser at utekjøkken er en trend, flere ønsker å lage maten ute; vi ønsker å ta med kjøkken og stua ut, forteller Marit Sagen, prosjektleder for den årlige Hagemessen på Norges Varemesse, til Dinside.

Det har også kommet mye tilbehør til grillen, som kan hjelpe deg med tilberedningen.

Her er fem smarte ting som kan hjelpe deg til en vellykket grillkveld:

Integrert flaskejekk

Grill med integrert flaskeåpner! Foto: KRISTIN SØRDAL
Grill med integrert flaskeåpner! Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Første bud for en vellyket grillkveld, er selvsagt å holde grillkokken blid. Hva kan vel da være bedre enn en grill som har en flaskeåpner som en integrert del av designet?

Detaljen du kan se på bildet, av flaskeåpneren/øljekken, er fra håndtaket på en Keg grill fra Broil King. Men det finnes helt sikkert flere grillprodusenter som har tenkt samme tanken.

Ikke lyst til å bruke 10.000 kroner på en ny grill bare for å få en integrert flaskeåpner? Fest en flaskeåpner til grillen på din egen måte. Prislapp: Gratis, fra kjøkkenskuffen.

Les også: Dette bør du sjekke på gassgrillen

Røykboks

RØYKBOKS: Røykboksen fylles med flis og legges på risten nede i grillen. Foto: KRISTIN SØRDAL
RØYKBOKS: Røykboksen fylles med flis og legges på risten nede i grillen. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
FLIS: Røykflis i røykboks setter ekstra smak til maten. Du kan få flis med ulike aromaer. Foto: WEBER
FLIS: Røykflis i røykboks setter ekstra smak til maten. Du kan få flis med ulike aromaer. Foto: WEBER Vis mer

Røykbokser kan du få fra veldig mange forskjellige produsenter. Mange av de store grillprodusentene har egne røykbokser som er spesialdesignet til å passe perfekt oppå de nedre ristene, også kjent som flavorizer bars, og liknende.


Du fyller boksen med flis etter eget ønske, og så vil røyken fra flisen sette ekstra røyksmak til maten din. Du kan kjøpe flis med mange ulike smakstilsetninger. Husk å bløtlegge flisene før du legger dem i boksen og fyrer opp grillen.

Ikke lyst til å investere i en egen boks? Du kan også lage en selv av aluminiumspapir.

Hva koster det? Regn med rundt 300 kroner for røykboksen, og rundt 80 kroner for en pose flis.

Planke

PLANKE: Du kan grille det meste på planke. Men husk å legge den i bløt først. Foto: PRODUSENTEN
PLANKE: Du kan grille det meste på planke. Men husk å legge den i bløt først. Foto: PRODUSENTEN Vis mer


En planke kan brukes til så mangt - og også til å grille på. Du legger kjøttet eller fisken direkte på planken, og så er det bare å grille i vei. Det skal gi ekstra smak og saftighet til maten.

Som flisene til røykboksene, kan du også her få planker med ulike smakstilsetninger - som skal gi ulike smaker til maten.

Husk at planken må bløtlegges minst en time før du skal bruke den - hvis ikke, kan den ta fyr.

Og ja, dette er spesielle planker for matlaging. Du må ikke bruke en vilkårlig planke fra garasjen, den kan avgi giftige gasser.

Ikke lyst til å kjøpe planke? Du kan også legge maten på en «planke» av aluminiumsfolie. Det blir ikke helt det samme, men det kan være en nødløsning dersom du har glemt å legge planken i vann.

Pizzastein

Ja, vi elsker hjemmelaget pizza, som vi lager på pizzastein eller pizzastål. Det er rett og slett ikke sammenliknbart å lage pizza på vanlig stekeplate.

Når det er sagt:

Det er få ting som kan sammenlikne seg med hjemmelaget pizza stekt på pizzastein eller pizzastål , på grillen.

Grillet pizza får en helt egen smak, som vi ikke får ved tillaging i stekeovnen.

Det er etterhvert mange grillprodusenter som tilbyr pizzastein spesialsydd til grillene sine. Men har du en pizzastein liggende, som du bruker i stekeovnen - så sjekk om den passer til grillen før du investerer i en ny. Du kan nemlig fint bruke den samme pizzasteinen i stekeovnen og på grillen - bare fasongen passer.

Les også: Test av pizzastål

PIZZASTEIN: Denne pizzasteinen er fra Weber, og kommer med en stekeplate i aluminium. Foto: WEBER
PIZZASTEIN: Denne pizzasteinen er fra Weber, og kommer med en stekeplate i aluminium. Foto: WEBER Vis merHemeligheten bak en perfekt pizza på grillen er å få varmet opp grillen og pizzasteinen/stålet i god tid før du legger på pizzaen. Og pass nøye på varmen, den kan fort bli brent. Det lønner seg å skru temperaturen endel ned, etter at du har lagt pizzaen på.

Hva koster det? Du kan få en vanlig pizzastein for rundt 150 kroner. Spesialsteiner, som denne fra Weber, koster 350 kroner. Du kan få både runde og rektangulære.

Kylling på boks

KYLLING PÅ BOKS: Med denne kyllingrista kan du lage supersaftig helgrillet kylling. Alternativt kan du bruke en øboks. Foto: CLAS OHLSON
KYLLING PÅ BOKS: Med denne kyllingrista kan du lage supersaftig helgrillet kylling. Alternativt kan du bruke en øboks. Foto: CLAS OHLSON Vis mer


Til slutt vil vi slå et slag for dansende kylling. Eller kylling på boks. For saftigere helgrillet kylling skal du lete lenge etter.

Det finnes flere stativer som gjør jobben: De består av en hul, rund beholder, hvor du kan fylle hva du vil av væske og krydderier - og av et stativ som sørger for at kyllingen holder seg stående.

Så trer du kyllingen ned over beholderen, og tetter igjen i kyllingens akterspeil med en sitronbåt eller liknende.

Hele stativet stilles så på grillen, hvor kyllingen blir helgrillet og blir fantastisk saftig ved hjelp av væsken fra beholderen - som du kan fylle med for eksempel eplejuice, øl eller annet.

Hva det koster? Et profft stativ som dette koster fra rundt 150 kroner, som den avbildede fra Clas Ohlson.

Ikke lysten på å investere pengene? Du kan også ganske enkelt bruke en halvliters ølboks eller liknende, men pass på så den ikke velter.

Les også hva som skjer med kyllingen fra Prior i nærmeste fremtid