Fem smarte ting du kan gjøre med vodka

Vodka kan brukes til langt mer enn drinker.

 Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vodka er en brennevinssort laget på rimelige råvarer, som regel korn eller poteter. Det er klart på farge, har ofte høy alkoholprosent, og standardvariantene hverken smaker eller lukter noe særlig annet enn sprit. Det egner seg derfor perfekt i drinker der man vil la blandevannet og de andre ingrediensene spille hovedrollen.

Det kan imidlertid brukes til langt mer enn å sprite opp drinker og coctails. Nettopp fordi vodka har lite lukt og smak, egner det seg perfekt til en rekke andre oppgaver, der man ellers ville brukt husholdningssprit - eller sterke rengjøringsmidler.

Her har vi samlet noen av de smarteste tingene du kan gjøre med vodkaen.

Har du noen flere tips? Del gjerne i debatten, eller send oss en mail.


Fjerne gammelt klister: Lot du maskeringstapen sitte litt for lenge på da du malte? Har møbelknottene sklidd av, og støv og skitt festet seg i klisteret på gulvet? Du kan skrubbe og skrubbe, men da risikerer du å fjerne mer enn bare klisterlimet. Fukt heller en bomullsdott med vodka, og gni over. Og bruk gjerne neglelakkfjerningstrikset: Press bomullsdotten mot flekken i fem-ti sekunder, før du forsiktig gnir av. Da løsner det enda lettere.

Har du noen klistremerker som sitter fast på treverk? Da kan du også prøve med majones. Og hårføner kan være et smart hjelpemiddel for å fjerne gammel maskeringstape.

Litt vodka i vasen, og rosene holder seg fine, mye lenger.  Foto: Colourbox
Litt vodka i vasen, og rosene holder seg fine, mye lenger. Foto: Colourbox Vis mer


Ha det i blomstervannet: Vi har tidligere tipset om at en dråpe klorin i blomstervasen kan bidra til at buketten holder lenger. Dette fordi klorin dreper bakteriene, som igjen gjør at blomstene visner fortere. Det kan ha en liten bieffekt, dessverre: selv om du bare bruker en liten dråpe, kan det gi stuen en umiskjennelig duft av kommunal svømmehall. Har du en kork vodka i blomstervannet i stedet for klorin, gjerne sammen med litt gjødning eller en teskje sukker, kan du glede deg over at det lukter like friskt som det ser ut.

Merk at det er viktig å vaske vasen godt i utganspunktet, og da er det også lurt å vaske oppvaskbørsten etterpå.

Rense glass og edelstener: Skinner ikke diamantene like mye som før? Det finnes mange måter å rense på, en rask løsning om du er på vei ut døren, er å dyppe ringen i et eggeglass med vodka. Du kan også fukte en serviett eller et kjøkkenhåndkle med vodka, og polere lett over steinene. Dette funker også på brilleglass (gitt at de faktisk er i glass) eller glassvaser, for å få vekk fartsstriper i en fei.

NB! Vi anbefaler bare at du bruker det på smykker med ekte edelstener, da ikke alt vil være fargeekte nok til å tåle spriten.

Se flere smarte smykkerensetips, og vår test av Diamond Dazzle Stick og smykkerenseren med ultralyd.

Før (t.v.) og etter (t.h) vodka. Du ser tydelig skille hvor vi har dratt over med litt tørkepapir dyppet i vodka på bildet til høyre.  Foto: Per Ervland
Før (t.v.) og etter (t.h) vodka. Du ser tydelig skille hvor vi har dratt over med litt tørkepapir dyppet i vodka på bildet til høyre. Foto: Per Ervland Vis mer


Fjerne fartsstriper på rustfritt stål: Hvitevarer er ikke lenger bare hvite - de har gjerne en front i rustfritt stål. Det ser så lekkert ut i butikken, men det tar ikke lang tid før sprut og søl, fett- og fingermerker setter lite pene spor. Det er heller ikke lett å vaske det pent - du kan gnikke og gnu til krampen tar deg, men det er ofte fartsstriper igjen.

Løsningen finner du i barskapet: Litt vodka på en bomullsdott eller litt tørkerull. Gni over - og fartsstripene forsvinner som dugg for solen. Dette fungerer også godt på porselen og andre blanke overflater.

Les mer og se bilder: Slik får du hvitevarene i rustfritt stål til å skinne


Desinfisér: Sminkekoster, barberhøvler, hårbørster ... innimellom trenger de en ordentlig rens, og her vil man ikke bruke klorin! Det finnes egen rensesprit eller husholdningssprit, men en ordentlig sterk vodka gjør samme nytten om du likevel har det i hus. Legg barberbladet, eller busten på sminkekostene (etter du har vasket dem) i et vodkabad i fem-ti minutter.

Har du noen flere tips til alternativ bruk av vodka? Del gjerne i debatten, eller send oss en mail.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!