<strong><b>BROWNIES:</strong></b> Visste du at du kan lage brownies i mikroen? Her er superkjappe godbiter i en kopp, nybakte fra mikrobølgeovnen. Foto: KRISTINE MOLINA KJÆRSTAD
BROWNIES: Visste du at du kan lage brownies i mikroen? Her er superkjappe godbiter i en kopp, nybakte fra mikrobølgeovnen. Foto: KRISTINE MOLINA KJÆRSTAD Vis mer

Fem smarte ting du kan bruke mikrobølgeovnen til

Og den klassiske tabben alt for mange gjør.

Publisert
Sist oppdatert

Kjøkkenmaskiner er noe alle har, og i mange år var mikrobølgeovnen en fast innbygger på ethvert møblert kjøkken. Enkelte hybelboere på åtti- og nittitallet var nok også vant til å tilberede (les: varme opp) alt av mat i minikjøkkenets eneste redskap, mikroen.

Men nå er salget for nedadgående, og mikrobølgeovnen har ikke lenger hedersplassen på nordmenns kjøkken. Det viser ferske salgstall fra Elektronikkbransjen.

En av grunnene til dette, kan være at mange bruker ovnen feil, og dermed ikke er fornøyde med resultatet.

Den klassiske tabben

- Et typisk problem med mikrobølgeovner er at brukeren setter ovnen på fullt og laster inn maten uten tanke for mengde, plassering eller koketid, sa forsker Dagbjørn Skipnes ved Norsk Matforskningsinstitutt (Nofima) i en artikkel fra 2013.

<strong><b>DET DU LAGER MATEN I:</strong></b> Firkantede former er dårligere egnet for mikromat enn ovale og runde. Se dessuten etter om produktene egner seg for mat og mikro. Foto: COLOURBOX.COM
DET DU LAGER MATEN I: Firkantede former er dårligere egnet for mikromat enn ovale og runde. Se dessuten etter om produktene egner seg for mat og mikro. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer


Forskeren minner på at dersom du skal lage mat i mikroen, og vil bevare både god smak, høy kvalitet og næringsinnhold, så må du ta hensyn til både emballasjen maten tilberedes i, og hva som skal tilberedes. Her er noen tips:

  • Bruk runde eller ovale skåler, der du slipper at maten blir for hardt oppvarmet i hjørnene
  • Har ikke mikroen roterende bunnplate, bør du jevnlig vende om på maten
  • Pass på at det du bruker til å tilberede maten i, faktisk er egnet for mikrobølgeovn.
  • Selv egnet emballasje kan bli for varm, og avgi uønskede stoffer til maten. Brent mat smaker heller ikke godt. Sjekk derfor med jevne mellomrom, og gi maten en hvil dersom den trenger det for å oppnå jevnere temperatur uten å bli tørr og svidd i kantene.
Se etter disse tegnene: Slik finner du ut hva emballasjen kan brukes til

Fem smarte ting du KAN bruke mikroen til

Ok, da er potensielle tabber ryddet av veien. Og som du vil se av tipsene nedenfor - har du en mikrobølgeovn, er det mer du kan gjøre med den, enn å tine frossenmat. Her er fem tips:

Tips #1: Smelt krystallisert honning
Har du et glass honning som har krystallisert seg? Sett glasset i mikroen på medium styrke i cirka et minutt. NB: Ta av lokket, og ikke gjør prøv dette med honning i metallbokser.

Tips #2: Gjør brunt sukker mykt igjen
Brunt sukker hører til i mye godt, for eksempel drinker og kanelboller. Men det er et vanlig problem med dette produktet: Sukkeret har en lei tendens til å danne en steinhard klump etter at det har ligget åpnet en stund. Ikke spesielt brukervennlig.

Da bør du prøve dette knepet: Ha noen dråper vann i sukkerposen, og varm i mikrobølgeovnen på middels styrke i 10-20 sekunder.

Tips #3: Få mer juice ut av sitronen
Du får mer ut av sitronen om den er romtemperert når du skviser den. Tar du den fra kjøleskapet, kan du putte den i mikroen på full guffe i 15 sekunder først.

Og etterpå kan du for eksempel gjøre den til en sprayflaske med denne smarte dingsen.

<strong><b>MER SAFT:</strong></b> En liten runde i mikroen gjør det lettere å få mer saft ut av sitronen. Foto: PER ERVLAND
MER SAFT: En liten runde i mikroen gjør det lettere å få mer saft ut av sitronen. Foto: PER ERVLAND Vis mer


Men obs: Kjøleskapet er ikke ideelt for oppbevaring av sitron og lime: Slik oppbevarer du sitrusfrukt

<b>FIRKANTEGG?</b> Denne formen er laget for å koke egg i mikroen, men vi syns det lukter skapfyll. Foto: BERIT B. NJARGA
FIRKANTEGG? Denne formen er laget for å koke egg i mikroen, men vi syns det lukter skapfyll. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer

Tips #4: Jada, egg også!

Vi var innom en klassisk tabbe først i saken. En annen klassiker mange bare gjør en gang, er å prøve å koke egg i mikroen. Heldigvis for alle som har måttet vaske ovnen etter en slik runde, finnes det hjelpemidler.

Dinside har testet to, som begge på hvert sitt vis hjalp oss å lage «kokte» egg i mikroen.

Tips #5: Lag brownies på to minutter
Man skal jo lage maten selv, også når man overraskelsesbesøk og trenger noe godt fort. Her er microen vår hjelper til deilige brownies i kopp - det tar to minutter!

Her er hele oppskriften: Slik lager du brownies i microen

... og det stopper ikke der. Se hvordan du kan bruke mikroen til å koke kjøkkenkluten ren og flere andre smarte mikrotips.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer