Fem råd før du setter i gang

Her er Mogens' stalltips til alle som skal ta den nye verktøykassen i bruk:


Planlegging, planlegging og atter planlegging

 • Planlegg godt!
  Skal du skifte en lyspære eller henge opp et bilde, er det ikke nødvendigvis store planleggingen som skal til. Noen ganger er det bare å skru fast en skrue som har løsnet, men om jobben krever mer enn ett verktøy, lønner det seg alltid å planlegge.

  Planlegging er alfa og omega, skal vi tro handymannen fra LYST: Bolig. Foto: Foto: Britt Ekensteen/TVNorge Vis mer

 • Sett opp en arbeidsplan
  Hva skal gjøres og i hvilken rekkefølge? Det lønner seg å ha en arbeidsplan. Den kan selvfølgelig endres underveis - men det er fint å ha noe håndfast å forholde seg til.

 • Har du alt du trenger?
  Men det er få ting som er mer irriterende enn å finne ut at du mangler noe underveis. Har du alt verktøyet? Har du nok materialer? Er skruene dype nok? Sjekk, før du går i gang, at du har alt du trenger for hånden.
 • Snakk med en fagmann
  - Mye plunder kunne vært unngått om man, før man setter i gang, konsulterte en fagmann. Nordmenn er generelt lite villige til å betale for dette, men det er stort sett vel investerte penger, sier Mogens. En håndverker trenger ikke gjøre jobben for deg, men kan være fin å dra inn på planleggingsstadiet for en times konsultasjon, og hjelp til den ovennevnte planleggingen. De 4-500 kronene det eventuelt vil koste, kan du kjapt spare inn på å unngå å gjøre feil underveis.

  Tips: Om du ikke har anledning til å leie inn en fagmann, snakk med en nevenyttig bekjent, som har erfaring med lignende småprosjekter. En rekke av landets byggevarekjeder har hjelpetelefoner du kan ringe - eventuelt kan du jo ta turen innom, fortrinnsvis på dagtid. Lørdager og ettermiddager er det ofte ekstrahjelper på plass i butikken, som ikke har like mye fartstid og erfaring som de fast ansatte.

 • Bøker er ikke alt
  Det ser så lett ut i gjør-det-selv bøkene. Trinn for trinn og bilde for bilde: Dette kan da selv far fikse! I virkeligheten er det imidlertid ikke alltid så enkelt som det er på papiret. - Det finnes mye bra bøker, men selv de som er beregnet på de aller største amatørene hopper gjerne over en viktig bit informasjon eller to, sier Mogens, og legger til at det kan være lett å misforstå instruksjoner.
 • DinSide Boligs tilleggstips er:

 • Vær tålmodig
  Hastverk er lastverk. Fort og gæli er ikke like greit i morgen, for ikke å snakke om den dagen du skal selge boligen din. Så vårt aller beste råd er: Vær tålmodig, vær nøyaktig, og aksepter om du ikke klarer alt på første forsøk.

  Lykke til!