Vaske dusjen og fjerne sot

Fem lure ting du kan bruke oppvaskmiddelet til

Zalo eller andre oppvaskmiddel tar knekken på skitt, sopp, alger, kalk og bananfluer!

ALLSIDIG: Oppvaskmiddelet ditt, enten det er Zalo eller av en annet merke, kan brukes til det meste av hverdagsrengjøring.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
ALLSIDIG: Oppvaskmiddelet ditt, enten det er Zalo eller av en annet merke, kan brukes til det meste av hverdagsrengjøring. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert

Med butikkhyller stappet fulle av forskjellige vaskemidler og rengjøringssprayer, alle med ulike og ofte svært spesifikke bruksområder, så kan det være lett å la seg rive med og hive alle i handlevognen.

Men trenger man alle disse flaskene og sprayene?

Ikke nødvendigvis. Det går jo an å bruke kjøkkensprayen i stuen, og sjampoen til kroppsvask.

Et av de mest allsidige vaskemidlene har du nok allerede stående på kjøkkenbenken, nemlig det grønne, flytende oppvaskmiddelet.

SE TESTEN: Hvor godt virker Zalos nye «mirakelpulver»?

Effektiv fettfjerner

Den flytende oppvasksåpen er designet for å fjerne hardføre fett- og matrester uten å skade hendene. Som regel er oppvaskmidlene derfor PH-nøytrale, og vil dermed være skånsomme også mot andre overflater.

Mange gulvleverandører anbefaler for eksempel å rengjøre flekkete parkett- og laminatgulv med kluter fuktet med vann og oppvaskmiddel istedenfor grønnsåpe.

Dessuten er det effektivt nok til å ta knekken på de aller fleste flekker. Et sparetips er for eksempel å blande vann og en teskje oppvaskmiddel i en tom sprayflaske, og bruke det sammen med en mikrofiberklut når du skal vaske over benker og lignende.

Her er fem andre lure ting du kan bruke oppvaskmiddelet til:

LES OGSÅ: Zalo har lovet «enda mer kraft i hver dråpe» i ni år

#1. Rense dusjen

Sliter du med stygge kalkrester i dusjkabinettet? Da er det bare å la spesialsprayene ligge, for dette kjerringrådet fjerner smusset så effektivt at man skulle tro man var havnet i en reklamefilm.

GJØR SUSEN: Oppvaskmiddel og eddik vil få kalkrestene i dusjen til å skjelve av frykt.  Foto: KRISTIN SØRDAL
GJØR SUSEN: Oppvaskmiddel og eddik vil få kalkrestene i dusjen til å skjelve av frykt. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

Ingrediensene har du kanskje også. Det du må gjøre er å blande to deler oppvaskmiddel og én del eddik i en skål, og påføre cocktailen med en svamp. Gni litt over de verste flekkene, la det stå i et par minutter og skyll av.

Vips, så har du krystallklare glassvegger i dusjen.

Da vi omtalte tipset for et drøyt år siden, satt vi det på en uformell prøve mot en baderomsspray. Oppvaskmiddel- og eddikblandingen gikk seirende ut, og vår journalist skrev oppglødd:

«Vi er overbegeistret over vaskeresultatet med eddik og oppvaskmiddel. Vi har testet ut de aller fleste baderomssprayene som finnes i dagligvarehandelen, og kan ikke si at vi husker å ha opplevd så godt vaskeresultat så lekende lett, noen gang.»

Les hele saken her!

#2. Sotete vinduer i peisen

Nå som fyringssesongen forhåpentligvis nærmer seg slutten er det kanskje mange som sitter igjen med nærmest kullsvarte ovnsvinduer.

SUPERBLANDING: Salmiakk og oppvaskmiddel gjorde ovnsvasken til en lek. Foto: KRISTIN SØRDAL
SUPERBLANDING: Salmiakk og oppvaskmiddel gjorde ovnsvasken til en lek. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

Du har kanskje hørt at det mest effektive for å få vekk soten er å bruke avispapir med vann og aske? Tja, ikke ifølge vår test.

For et par år siden fikk vi nemlig et tips fra en leser om en blanding av oppvaskmiddel, salmiakk og vann som skulle gjøre susen. Vi bestemte oss for å teste det.

Bland et par desiliter vann sammen med en dæsj oppvaskmiddel og salmiakk. Deretter kan man gjerne helle det i en tom sprayflaske, for å gjøre påføringen litt enklere.

Sprut på, la det virke i et minutt og dra over med tørkepapir. Selv om det måtte litt keramikkrens til for å ta den aller verste flekken, så ble vår journalist så begeistret for blandingen at hun kalte det en «killer-kombinasjon».

Se hele saken, og flere gode tips her

#3. Sjekk om veden er tørr

De fleste vet at fuktig ved brenner dårlig og ikke gir fra seg særlig mye varme, da mye energien går med til å fordampe vannet.

Fuktighetsgraden i veden bør aller helst ikke være over 20 prosent, men man trenger ikke en fuktighetsmåler for å se om veden er tørr nok. Det skal visstnok være nok å bruke et par dråper oppvaskmiddel og lungekapasiteten din.

Smør på et tynt lag oppvaskmiddel på den ene enden av vedkubben og blås fra den andre siden. Dersom luften kommer seg gjennom og såpen begynner å skumme, har porene tørket ut. Da kan du trygt hive kubben i peisen.

Se video av trikset her:


Se flere knep som viser om veden er tørr nok!

#4. Bli kvitt bananfluer

Disse små plageåndene er gjerne et større problem på sensommeren, da frukten utendørs har blitt moden og fluene strømmer inn gjennom vinduer og luftekanaler.

IKKE DRIKK: Denne blandingen av eddik, oppvaskmiddel og vann fanget ti fluer i løpet av et par dager. Foto: ELISABETH DALSEG
IKKE DRIKK: Denne blandingen av eddik, oppvaskmiddel og vann fanget ti fluer i løpet av et par dager. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

Hvis du vil kvitte deg med dem, finnes det mer bekvemme måter enn å gå rundt og vifte med fluesmekkeren.

For et par år siden testet vi et par forskjellige blandinger, ment for å tiltrekke og drepe bananfluene, som man bare skal kunne la stå på kjøkkenbenken et par dager.

Etter to døgn så var det tydelig at blandingen av vann, eddik og oppvaskmiddel var mest effektiv.

Se flere tips som kan hjelpe deg å bli kvitt bananfluene

#5. Utendørs vask av vegg og møbler

Mange slurver med vask av utendørs kledning, noe som gjør at svertesopp og alger får fritt spillerom. Det kan føre til ganske stygge svarte og grønne områder på malingen.

Det finnes mange spesialmidler som hevder å ta knekken på sopp og alger, men visste du at oppvaskmiddel også fungerer kjempefint?

Det svenske forsikringsselskapet Folksam testet for en del år siden et knippe vaskemidler, blant annet oppvasksåpe, på en møkkete utevegg. Selv om ikke oppvaskmiddelet gikk seirende ut av testen, overrasket det med å slå mange spesialmidler - samtidig som det var det mildeste og mest miljøvennlige vaskemiddelet.

Like fint funker det på hagemøblene. Så hvis du ønsker å friske opp kledningen eller hagemøblene før våren, så er det bare til å fylle bøtten med varmt vann og et par dæsjer oppvaskmiddel, og gyve løs med enten klut eller kost.

SE TESTEN: Hvilken magiske svamp er best?

I dusjen og til oljesøl

Flytende oppvaskmiddel, visstnok kun av merket Dawn, er dessuten mye brukt etter store oljeutslipp - da hovedsakelig for å rense fugler som har vært uheldige nok til å få olje i fjærene. Den fjerner oljen effektivt, uten å skade fuglenes hud eller fjær.

OLJESØL: Oppvaskmiddel har blitt brukt til å fjerne råolje fra fugler under flere utslipp. Foto: NTB SCANPIX
OLJESØL: Oppvaskmiddel har blitt brukt til å fjerne råolje fra fugler under flere utslipp. Foto: NTB SCANPIX Vis mer

Av andre mer spesielle bruksområder er hårvask. Vi har selv hørt historier om enkelte som har hatt en flaske Zalo stående i dusjen, kun for å få bukt med den beryktede og svært fete Dax-hårvoksen.

LES OGSÅ: Du gjør vel ikke noen av disse vasketabbene?

Saken har vært publisert på Dinside også tidligere

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer