Fem kaffeknep du bør prøve nå

Bedre kaffe, ny kaffe.

<b>UTEN PRESS:</B> Det er ingen heksekunst å lage presskannekaffe med en skje og en mugge. Foto: ELISABETH DALSEG
UTEN PRESS: Det er ingen heksekunst å lage presskannekaffe med en skje og en mugge. Foto: ELISABETH DALSEGVis mer

Påskeferie betyr for mange at man beveger seg litt utenfor baristasirkelen og den hjemlige utstyrssonen. Det betyr ikke at god kaffe behøver bli mangelvare, så lenge du har med deg godt råstoff dit du drar.

Her er fire kaffeknep du bør kjenne til, samt en helt ny måte å drikke kaffe på. Prøv, og legg om du kan igjen pulverkaffen hjemme.

Pulverkaffe? - Som å røre ut vinpulver i vann, mener Herman Friele

#1 Først og fremst kaffen

Uansett teknikk og utstyr, blir ikke kaffen god uten at kaffen er god. Skjønner? Så spander på deg noen velsmakende bønner til ferien, og kvern dem riktig i forhold til hvordan du kommer til å tilberede kaffen.


Hvilket hakk du skal kverne den på vil variere med utstyret, men til presskanne må du kverne grovere enn espresso - og finere enn om du skal koke kaffen. Finere malt kaffe trenger kortere kontakttid med vannet, mens grovere malt kaffe trenger lengre. Se også oversikten i faktaboks.

Som hovedregel er det vanlig å si cirka 55-60 gram kaffe per liter vann.

Bedre kaffe? Kaffetabbene du bør styre unna

#2 Presskannekaffe uten press

God kaffe, men mangler utstyr? Det eneste du trenger for presskannekaffe om du har vann og kaffe klart, er en mugge og en skje.

Ikke bare er det enkelt, det ble også anbefalt Dinsides lesere av kaffebrenner og barista, Måns Akne Andersson, ved baristaskolen i Oslo.

- På denne måten får du en mer fyldig kaffe, sa Andersson til Dinside.

Bonusen er at du kan lage kaffe når som helst og hvor som helst, så lenge du har tilgang på varmt vann (som ikke bør koke, men holde temperatur på 91-92 grader), kaffe, en mugge og en skje.

Hvordan? Det ser du her.

#3 Papirfilter? Vask dem

FILTER: Skyll filtrene i varmt vann før bruk. Vi vet også mange som syns kaffen smaker dårligere med brune enn med hvite filtre. Foto: ØYVIND PAULSEN
FILTER: Skyll filtrene i varmt vann før bruk. Vi vet også mange som syns kaffen smaker dårligere med brune enn med hvite filtre. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer


Kaffe består bare av vann og kaffe, men miljøet du lager drikken i har også betydning for smaken. Både papirfiltre og filteret i presskannen må rengjøres. Papirfiltrene skyller du under varmt vann før bruk, for å slippe smaksforurensning og loing.

Vi har også erfart at brune kaffefiltre setter bitter smak, prøv selv og se om du kjenner forskjell.

Presskannefilteret gjør du rent etter hver bruk, skylle i varmt vann er egentlig ikke tilstrekkelig.

#4 Koppen påvirker smaken

Håkon Kinn, tidligere norgesmester i barista, rådet i sin tid Dinsides lesere å styre unna de fancy små espressokoppene.

- Dette har med hvordan munn og tunge formes når man drikker av koppen. Man lager automatisk en veldig smal åpning når man drikker fra en liten kopp, forklarte han.

Vi mente å merke at kaffen fra den lille koppen faktisk smakte bitrere enn fra større kopper.

- Med større kopp gjør du munnen og tungen større, og kaffen kommer til på større deler av tunga. Da får du plukket opp mer av sødmen, hevdet Kinn.

Les mer om valg av kaffekopp her.

#5 Spesialkaffe til turbruk

SMØRKAFFE: Fargen er lekker, men smaken er kanskje noe man må venne seg til. Foto: ELISABETH DALSEG
SMØRKAFFE: Fargen er lekker, men smaken er kanskje noe man må venne seg til. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Er du ute på farten og svir av ekstra energi, kan det være godt med noe mer futt også i kaffekoppen. De som er riktig tidlig ute, har kanskje allerede prøvd det, og Dinside skrev først om denne kaffevarianten i høst. Hva vi snakker om?

Jo, kaffe med SMØR!

Det er Dave Asprey, tidligere Silicon Valley-investor og gründer, nå livsstils- og slankecoach, som har popularisert den utenkelige drinken. Bulletproof coffee, som han kaller den, er bare en del av et helt program, Bulletproof som skal gjøre deg slankere, smartere og mer energisk. Visstnok helt uten trening.

Smørkaffen har imidlertid tatt av langt utenfor slankernes sfære. Men er den god? Mange hevder det, og smaken er jo som baken.

Vi syns dette smaker langt bedre for øynene enn for ganen, selv om vi er glad i både kaffesmak og smørsmak.

Man la intet være uprøvd, her er hvordan du selv kan forsøke deg på en kopp smørkaffe.

Hva tar vi selv med på påsketur? Jo, dyr kaffe og en snerten aeropress: Slik lager du verdens (nest) beste kaffe