Riktig renovert er kjelleren et perfekt ekstra rom eller tre. Foto: Espen Grønli/Ifi.no
Riktig renovert er kjelleren et perfekt ekstra rom eller tre. Foto: Espen Grønli/Ifi.no Vis mer

Feilisolerte kjellerom er fuktfeller

En av to svarer feil på det aller viktigste isolasjonsspørsmålet.

Publisert
Sist oppdatert

Å bygge om kjelleren til oppholdsrom er en fin måte å øke boligens verdi på. Men gjør du det feil, kan det koste deg dyrt.

Feil isolering av kalde kjellerrom som bygges om til oppholdsrom, er en gjenganger i eldre hus, og hele 48 prosent av norske boligeiere svarer feil på spørsmål om hvordan kjelleren bør isoleres, viser en undersøkelse YouGov har gjort på vegne av boliginspeksjonsselskapet Anticimex.

Utbedring av gamle boliger er risikosport, skal vi tro Roy Malmo Nilsen i Anticimex. Foto: Anticimex
Utbedring av gamle boliger er risikosport, skal vi tro Roy Malmo Nilsen i Anticimex. Foto: Anticimex Vis mer


– Det riktige svaret er at isolasjonen som en hovedregel skal legges på utsiden av kjellerveggen. Legges den på innsiden, hindrer den blant annet varmen i rommet i å tørke ut eventuell fukt i murveggen. Etter en tid kan veggpanelet skjule både mugg og råtesopp. Slike skader ser vi ofte, sier Roy Malmo Nilsen i Anticimex i en pressemelding.

Lignende skader kan oppstå på gamle loft om man legger på ekstra isolasjon, uten å ha dampsperre under.

– Folk mener de kan det likevel og setter i gang. Det er velment, men risikabelt. Du kan ikke endre bruken av en eldre bolig uten å sette deg inn i tingene på forhånd, mener Malmo Nilsen.

Fukt er noe av det verste du kan utsette boligen din for: Se boligens fem verste fiender

Dette bør du tenke på

Det er ikke alltid du kan se det, men skulle du få fuktgjennomslag i gulvet, kan det se slik ut.  Foto: Sintef Byggforsk
Det er ikke alltid du kan se det, men skulle du få fuktgjennomslag i gulvet, kan det se slik ut. Foto: Sintef Byggforsk Vis mer


Fuktproblemer og utbygde kjellere henger sammen, spesielt i boliger som er bygget før 1970. Det betyr imidlertid ikke at du ikke kan etterisolere for å bruke rommene som oppholdsrom, men det er viktig at du følger riktig fremgangsmåte, ikke minst for å unngå fukt- og råteskader. Ikke bare kan dette være skadelig for konstruksjonen og inneklimaet i kjelleren, men den dårlige luften vil også sive oppover i boligen og kan skape problemer for inneklimaet i de andre etasjene.

Den beste måten å isolere på er fra utsiden. Ifølge Malmo Nilsen i Anticimex blir det ikke nødvendigvis dyrere enn å isolere fra innsiden, siden mange likevel graver rundt muren for å drenere og legge fuktsikring langs grunnmuren før de skal ta kjelleren i bruk som oppholdsrom.

Skulle det være vanskelig å legge all isolering på utsiden, kan man også velge en løsning der man isolerer noe på utsiden - noe på innsiden, ifølge Sintef Byggforsk. For rom med høy fuktbelastning, som bad, vaskerom og badstue, bør minimum 2/3 av isolasjonen legges på utsiden.

Vær obs på at dersom du bor i et område med fare for radonutslipp er det viktig at kjelleren er tett: Sjekk om din bolig er i faresonen.

Bruk nesen!

Det er en del ting som bare tar tid. Kjøpe det riktige utstyret, ringe håndverkere eller servicepersoner ... men visste du at du er utstyrt med verdens beste fuktmåler? Jonas Holme, forskningsleder ved avdeling for byggematerialer og konstruksjoner i Sintef byggforsk har tidligere sagt til DinSide at man enkelt kan følge med på inneklimaet i kjelleren ved å regelmessig bruke nesen litt.

– Man kan kjenne fuktproblemer eller muggsopp ved lukt - den typiske kjellerlukten. Det er ikke nødvendigvis et faresignal, men et signal om at du kan ha et fuktproblem, sa Holme.

Les mer: Alle burde lukte i kjelleren

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer