Feilinstallert toalett kan gi vannskader

Slik unngår du problemer med skjult toalettsisterne.

Denne typen toaletter blir stadig vanligere, men er ekstra viktige å installere riktig.
Denne typen toaletter blir stadig vanligere, men er ekstra viktige å installere riktig. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordmenn har de siste par årene pusset opp for godt over hundre milliarder kroner, og ikke minst er mange opptatt av å ha et nytt og innbydende bad. Dermed flesker man til med et toalett med innebygd sisterne. Vegghengte toaletter ser pene ut og i tillegg er det enklere å gjøre rent.

Problemet med de trendy toalettene er at slett ikke alle følger gjeldende krav til installasjon. Dermed øker sjansene for vannskader.

>> Like fint bad, men enklere og billigere oppussing

Unngå vannskader, husk membran

Ifølge Sintef Byggforsk er nettopp slike skjulte toalettsisterner årsaken til mange vannskader. Ved installasjon skal man følge kravene fra den såkalte TEK-forskriften.

– En skjult toalettsisterne skal alltid være plassert foran en membran eller i montert i en prefabrikkert kassett, slik at eventuelt lekkasjevann dreneres ut på baderomsgulvet og videre til en sluk. Membranen bak sisternen skal hindre vannet fra å renne inn i veggen, sier Lars-Erik Fiskum, forskningsleder i Sintef Byggforsk til DinSide.

Figuren under viser hvordan det gjøres på riktig måte.

Denne skissen viser hvilke elementer som er viktige ved installasjon av denne typen toaletter. Foto: Sintef Byggforsk
Denne skissen viser hvilke elementer som er viktige ved installasjon av denne typen toaletter. Foto: Sintef Byggforsk Vis mer


Dessverre er det mange som slurver. Slett ikke alle følger forskriften når gammelt bad pusses opp, og nytt toalett settes inn.

– Den vanligste feilen ved installasjon av slike toalettsisterner er at nettopp denne membranen mangler, forteller Fiskum.

Skal du pusse opp badet i nærmeste fremtid, og unngå problemer på grunn av manglende membran, anbefaler Fiskum bruk av håndverkere som følger Byggebransjens våtromsnorm (BVN)

Les også: På disse badene trenger du dampsperre for å unngå fuktproblemer

Nytt bad? Pass på følgende

Skulle det oppstå en lekkasje fra en slikt toalettsisterne, er det om å gjøre at det oppdages raskt. Dette krever følgende tiltak ved installasjon:

  • Bygningsplaten foran sisternen må avsluttes cirka ti mm over toppen av ferdig gulv. Dette danner en dreneringsspalte, slik at eventuelt lekkasjevann kan sige ut på gulvet og til sluk.
  • Et alternativ er å montere lekkasjestopper som stenger vanntilførselen ved lekkasje.

  • I tillegg må man ha tilgjengelighet for å komme til og reparere skaden ved en eventuell lekkasje. Bygningsplaten foran sisternen må derfor monteres på en slik måte at den kan tas bort uten å bryte membranen på veggen eller hulrommet for sisternen.
Les hvorfor denne boligeieren fikk igjen 164.850 kroner for det nyoppussede badet

Få skader innmeldt til forsikringsbransjen

Selv om Sintef Byggforsk advarer mot feilinstallasjon av de populære toalettsisternene, har ikke forsikringsselskapet Gjensidige opplevd at kundene sliter med dette problemet - i hvertfall ikke så langt.

– Innebygde toalettsisterner har vi ikke opplevd som noe problem, men det kan ha vært enkelttilfeller, forteller informasjonssjef Bjarne Aani Rysstad til DinSide.

Totalt sett ble det likevel meldt inn en rekke vannskadesaker til forsikringsbransjen i fjor. I løpet av de første ni månedene av 2012 ble det registrert hele 41 000 vannskader i hus, leiligheter og hytter, ifølge tall fra Finans Norge (tidligere Finansnæringens Fellesorganisasjon).

Lave skadetall kan imidlertid ha en sammenheng med at vegghengte toalett er et relativt nytt fenomen. Ifølge anslag fra Sintef Byggforsk bør de vare omtrent 15 år. Til sammenligning har ordinære vannklosetter 50 års antatt varighet.

Les mer: Så lenge varer badet ditt

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!