Feil ligningsverdi på bolig kan gi skattesmell

Du har vel ikke lyst til å betale mer boligskatt enn nødvendig?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter omleggingen av fastsettelsen av ligningsverdien på boliger for 2010, er nå de fleste boliger i Norge relativt rimelig prissatt. Svakheten med systemet er at det er et sjablongmessig snitt, og ikke tar høyde for lokale variasjoner.

LES OGSÅ:

Ikke alle boliger holder samme standard, ligger like sentralt - og har lik kvadratmeterpris. Og dersom du synes satsen var litt for høy i fjor, har det ikke blitt bedre i år.

– Alle opplever at ligningsverdien for bolig er høyere enn i fjor. De følger boligprisene, og blir automatisk satt opp, sier Gry Nilsen, advokat og fagsjef, skattefaglig avdeling i Skattebetalerforeningen i DinSide.

Det er ekstra viktig å være obs dersom du har fritidsbolig i et land der boligprisene har falt markant, sier Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen.  Foto: Bo Mathisen
Det er ekstra viktig å være obs dersom du har fritidsbolig i et land der boligprisene har falt markant, sier Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen. Foto: Bo Mathisen Vis mer

Hun forteller at denne justeringen tar utgangspunkt i prisen på solgte boliger fra Finn.no, slik at de er riktig koblet opp mot boligprisene der du bor. Men det er ikke alle boliger som har hatt den samme prisveksten.

– Har du en bolig som ikke følger standard, kan du oppleve at den har fått for høy ligningsverdi, sier Nilsen.

Alt om selvangivelsen 2011

Slik endrer du

Synes du ligningsverdien er for høy på boligen din, er det heldigvis enkelt å endre: Du endrer rett og slett på verdien som står i selvangivelsen til 30 prosent av antatt markedsverdi. Til dette kan du for eksempel bruke en meglertakst.

– Skatteetaten har satt ligningsverdien til 25 prosent av antatt markedsverdi. Så står det at boligens ligningsverdi er 800.000, regner Skatteetaten med at boligen er verdt 3,2 millioner. Reelt sett kan den være verdt mindre enn det, for eksempel 2.5 millioner. Da skal ikke ligningsverdien overstige 30 prosent av den reelle verdien, altså 750.000.

30 prosent fordi dette er den såkalte sikkerhetsventilen. Noen boliger vil ha for lav ligningsverdi, mens andre for høy. Når du klager og setter den ned, skal den ifølge regelverket settes ned til 30 prosent av antatt markedsverdi.

– Når ligningsverdien ligger for høyt, og du får den nedover, ligger det en margin der som du må tåle. Dette er for å slippe endel henvendelser. Den feilmarginen der må man leve med, sier Nilsen. – Det er veldig mange som har litt for høy eller litt for lav ligningsverdi. Sikkerhetsventlien er der for å skåne skattemyndighetene for arbeid.

Les mer om ligningsverdi bolig

Ikke glem boliger i utlandet

Enda større uregelmessigheter vil nok dem som har feriebolig i utlandet kunne oppleve. For mens ligningsverdien på boliger har blitt økt automatisk med nesten femti prosent de siste årene, har boligprisene falt dramatisk i enkelte land, for eksempel mange av Middelhavslandene. Ifølge Skattebetalerforeningen har for eksempel prisene enkelte steder i Spania blitt halvert siden toppen i 2007.

– Det vil nok kanskje være mest aktuelt for dem som har fritidsboliger i utlandet, ettersom boligprisene mange steder har gått stikk motsatt vei av det vi forventer her hjemme.

For endring av boligens ligningsverdi for fritidsboliger, både i inn- og utland, er det de samme reglene som for ordinære boliger. Ligningsverdien fastsettes etter gamle regler, normalt 25 prosent, maksimalt 30 prosent. Men prisene har også blitt justert som om det skulle være norske boliger.

– Her tror jeg det er endel som har fått for høy verdi, og det kan for noen land bety at du får en for høy formue, sier Nilsen. – For andre land har det også betydning for rentefradraget ditt.

Har du for eksempel en fritidseiendom i Spania,skal den verdien der tas med som formue. Men har du en fritidseiendom i land som Brasil, USA, Italia eller Tyskland, så skal du ikke ta det med som en del av formuen din, men du vil få en reduksjon av rentefradraget ditt om du har eiendommen din her. Dette fordi Norge har en spesiell type skatteavtale med disse landene.

Har du bolig i for eksempel i Italia vil rentefradaget du mister ses i forhold til verdiene du eier i Norge og i Italia.

– Har du for eksempel en bolig verdt 3 millioner i Norge og 1 million i Italia, vil du kun få fradrag for 3/4 av rentene dine. Men tror skattemyndighetene at boligen i Italia er verdt 2 millioner, vil du kun få fradrag for 3/5 av rentene.

Mange kan utsette

For at det skal være noe poeng å sette ned ligningsverdien, forutsetter dette at du har netto formue på over 700.000 kroner. Det er et poeng å tenke hvor mye arbeid du legger ned i det, om du ikke må betale formueskatt.

Det er heller ikke de aller største summene det er snakk om, dersom du kun ligger og vaker rundt skjæringspunktet. Ta eksempelet over. De 50.000 ekstra i formue vil utgjøre 550 kroner i ekstra fomuesskatt.

Når det er sagt, peker Nilsen på at det har vært et forslag om at boligens ligningsverdi også skal ha betydning i forhold til beregning av eiendomsskatt i kommunene. Dersom dette gjelder deg, eller du tror det kan gjøre det i fremtiden, gjør du klokt i å endre det med én gang, så er det gjort. Det er imidlertid ikke siste sjanse til å endre på boligens verdi i selvangivelsen.

– Du vil kunne endre på dette hvert år i selvangivelsen, sier Nilsen. – Toget går ikke nå, selv om du lar 2011 gå.