Farlige branntepper stoppes

11 farlige branntepper er avslørt i nederlandsk test. Tre av disse omsettes i Norge.

<b>GJØR IKKE JOBBEN:</b> Dette er de tre aktuelle brannteppene som ikke bestod den europeiske testen, og som DSB har funnet omsatt i Norge.  Foto: EU/RAPEX
GJØR IKKE JOBBEN: Dette er de tre aktuelle brannteppene som ikke bestod den europeiske testen, og som DSB har funnet omsatt i Norge. Foto: EU/RAPEX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) melder om at elleve forskjellige branntepper er trukket fra markedet i Nederland. Tre av disse omsettes i Norge.

- Det som er avdekket i denne testen, er at dersom du slenger disse brannteppene over en kjele med matolje, vil de ikke kunne kvele flammen. Ut fra standarden er dette noe teppet skal kunne, så dette er ikke i samsvar med standarden. Da vil det kunne utgjøre en alvorlig risiko, sier avdelingsleder Kari-Ann Thon Kristiansen i DSB til Dinside.

Les også: De fleste farlige produkter er «Made in China»

Undersøker norsk salg

DETTE SKAL ET BRANNTEPPE TAKLE: Et brannteppe skal greie å slokke flammer, blant annet brennende matolje. Det greide ikke mange av brannteppene som nå er testet i Nederland. Foto: REX/John Birdsall/All Over Press
DETTE SKAL ET BRANNTEPPE TAKLE: Et brannteppe skal greie å slokke flammer, blant annet brennende matolje. Det greide ikke mange av brannteppene som nå er testet i Nederland. Foto: REX/John Birdsall/All Over Press Vis mer


Nå jobber DSB med å kartlegge i hvilken grad disse teppene er solgt i Norge, og hvorvidt det er snakk om de nøyaktig samme teppene som de som er testet i Nederland.

Det er den nederlandske produktmyndigheten (NVWA) som har utført testen. Teppene det er snakk om, som også er funnet omsatt på det norske markedet, er:

    Gloria (1,2 x1,2 m)
    Saval (1,2 x1,2 m)
    Brennenstuhl (1,2 x 1,2,m)
(Du kan finne mer info om tilbakekallingen her (EU/Rapex-rapport).)

- Når vi får meldinger fra EU om farlige produkter, vil vi alltid sjekke hvorvidt dett er produkter som finnes i Norge. Vi tar kontakt med de som selger dette, og undersøker saken nærmere. Det er ikke alltid gitt at det er det nøyaktig samme produktet, så vi må alltid gjøre en vurdering av hvilke tiltak som skal iverksettes i Norge, forteller Kristiansen.

- Når vi får tilsendt dokumentasjon, vil vi vurdere om det utgjør en alvorlig risiko, og om vi vil iverksette samme tiltak som andre land i Europa.

I denne saken jobber de nå med å opprette kontakt med importør eller butikk, og undersøke den dokumentasjonen som foreligger. Kristiansen opplyser at det er produsent importør og selger som har plikt til å reagere på og sette i gang tiltak når varer utgjør en alvorlig risiko eller fare for forbruker.

Du kan melde fra om farlige produkter eller søke etter farlige produkter i Norge på nettsiden sikkerhverdag.no

- Plikt til å reagere

- Det er produsent, importør og selger som har plikt til å reagere. Ofte tar vi kontakt og ber om informasjon, også har de en plikt til å ta en vurdering om de må gjøre noe, forteller Kristiansen.

Dersom det er varer som utgjør en alvorlig risiko, må det iversettes tiltak. Da dreier det seg ofte om å få ut informasjon, og hvordan man skal gjøre dette. Dersom dette ikke gjøres, kan DSB gå inn og pålegge at det iverksettes tiltak.

Det er i,portør og selger som er ansvarlige for å påse at produktene de selger i Norge, oppfyller alle krav til den aktuelle produktgruppen. De skal ha dokumentasjon på dette. Dersom du som kjøper er i tvil om et produkt, kan du be selger eller importør om å få se dokumentasjonen.

DSB gjør sjelden tester av produkter som omsettes i Norge, fordi dette tar tid og koster mye.

- Som regel baserer vi oss på tester fra andre land i Europa, sier Kristiansen.

Du kan melde fra om farlige produkter eller søke etter farlige produkter i Norge på nettsiden sikkerhverdag.no