<strong><strong>FARLIG:</strong></strong> Stiger ligger på rapporteringstoppen når det gjelder farlige produkter som brukes i hjemmet. Foto: Colourbox.com
FARLIG: Stiger ligger på rapporteringstoppen når det gjelder farlige produkter som brukes i hjemmet. Foto: Colourbox.com Vis mer

Farlig hjemme

I følge Europeiske forbrukermyndigheter er stiger noe av det farligste du har hjemme.

Publisert
Sist oppdatert

Gjennom RAPEX rapporterer myndigheter i EUs medlemsland samt Norge, om farlige produkter som kalles tilbake fra markedet. Stiger ligger jevnt på topp ti over innrapporterte produkter fra hjemmet, som er farlige i bruk. Det viser årsrapporten fra RAPEX for 2009.

Les også: Skal brannstige følge med boligen når du kjøper?

Farlig å gjøre det selv?

EU har notert statistikk for bruddskader i hjemmet mellom 2003 og 2005. Av disse skjedde 30 prosent på grunn av uhell der stiger eller gardintrapper var involvert. Nå er ikke alle disse skadene forårsaket av produktfeil, men siden stigene ligger på listene over rapporterte produkter, er de også utsatt for feil.

Det finnes, tro det eller ei, en europeisk standard for hvordan stiger skal utformes. Men EU-kommisjonen er ikke fornøyd med egne sikkerhetsstandarder, og jobber med revidering. Tanken er at sikkerhetsaspektet må inn allerede under designfasen for produktene. For eksempel gjelder det hvordan hengslede stiger skal utformes, hvordan de skal testes, hvordan de skal utformes med tanke på stabilitet og holdbarhet.

Høyt til værs, utendørs? Her er mulighetene om du heller vil leie lift.

Men du må tenke selv også

En ting er hvordan stigen utformes. Men det er først og fremst hos brukeren sikkerhetsjobben må gjøres. De fleste ulykker skyldes uforsiktighet. For eksempel at man ikke setter stigen støtt.

Det finnes ekstrautstyr til stiger, som kan forbedre sikkerheten, men det viktigste er nok å bruke hodet, ta seg god tid, og gjerne ha en medhjelper på bakken som kan hjelpe til å holde stigen støtt.

Les også: Fikse taket selv?

Stigeforhandleren Stigesenteret siterer europeiske skaderapporter der de som har opplevd ulykker forklarer foranledningen:

  • Jeg trådte skjevt på stigen.
  • Jeg mistet balansen og ramlet baklengs.
  • Stigen gled under meg.
  • Stigen veltet.
  • Jeg bommet på et trinn da jeg skulle gå ned.
  • Stigen var glatt.
  • Stigen stod på en kloss som gled bort
  • Stigen raste nedover veggen
Her er stigeforhandlerens tips til sikker bruk av stigene.

Les også: Jobb smartere når du skal male huset

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer