Farlig å fjerne snø fra taket

Lillehammer (NTB): Flere menn er innlagt ved sykehuset på Lillehammer med brudd eller skader i ryggen etter at de falt ned fra taket under snømåking i helgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Overhengende fare!

  1. Farlig å fjerne snø fra taket


En av de mer uheldige er en mann fra Vest-Oppland som sist lørdag rygget bilen på motsatt side av mønet og sikret seg med et tau festet i tilhengerfestet på bilen. Deretter festet han seg selv til andre enden av tauet og gikk opp på taket med spaden, skriver Gudbrandsdølen Dagningen.

Det gikk bra - helt til kona fant ut at hun skulle reise for å handle. Da hun satte seg i bilen og kjørte, gikk det heller galt med mannen.

Helsepersonell og brannvesenet oppfordrer til bedre sikring. - Fall fra relativt små høyder kan forårsake alvorlige skader, selv om risikoen for større skadeomfang øker med høyden, sier Roar Rønning, avdelingssjef for ortopedi og kirurgi ved sykehuset på Lillehammer.

Han har aldri opplevd lignende skadeomfang som følge av snømåking. To menn er innlagt på sykehuset med brudd i ryggen, ytterligere to har andre bruddskader og én er innlagt med hjernerystelse.

Overbrannmester Magne Marstein i Lillehammer- og Øyer Brannvesen oppfordrer folk til å knyte tauet til festet i takstigen. Tauet må ikke være lenger enn at det hindrer deg i å falle utenfor taket dersom du mister fotfestet.

Han tror det er lurest å måke når det er andre til stede i hjemmet. - Det er betryggende dersom det skulle skje et uhell, sier Marstein til Gudbrandsdølen Dagningen. (©NTB)

kjell.baroy@ntb.no

Tyske brannmenn fjerner snø fra tak i Zwiesel - forhåpentligvis litt bedre sikret enn den uheldige mannen i Lillehammer. Foto: Jan Pitman / Getty Images / All Over Press.
Tyske brannmenn fjerner snø fra tak i Zwiesel - forhåpentligvis litt bedre sikret enn den uheldige mannen i Lillehammer. Foto: Jan Pitman / Getty Images / All Over Press. Vis mer