Honeysuckle skal få i gang adrenalinet.  Foto: Pantone
Honeysuckle skal få i gang adrenalinet. Foto: PantoneVis mer

Fargebombe i 2011

En av verdens største fargeinstitutter har kåret årets farge.

I fjor falt valget på turkis, i 2009 gikk vi for gullgul mimosa og året før var det irisblått som fikk heder som årets farge. Men i år har instituttet bak fargekodesystemet Pantone gått for en langt varmere variant som årets farge i 2011, nemlig mørk, varm rødrosa ved navn honeysuckle.

- I stressende tider trenger vi noe som løfter humøret. Honeysuckle er en fengende, stimulerende farge som får igang adrenalinet, mener Leatrice Eiseman, direktør ved Pantone Color Institute.

Fargeinstituttet anbefaler fargen både til klær og interiør. Du kan sprite opp med puter eller sengetepper, eller du kan maler en vegg i denne kraftige fargen. Kanskje ikke førstevalget for soverommet, men den modige kan teste den ut på kjøkkenet eller i gangen.

Nå kan du få malingsprøvene i posten

Vanligst i Norge

I Norge forholder vi oss vanligvis til fargepaletter som er kodet etter NCS. Det står for Natural Colour System, et standardisert system som beskriver farger som vi ser dem. Systemet fungerer som et internasjonalt felles språk for dem som arbeider profesjonelt med farger, og er bygget opp av de seks elementærfargene: gult, rødt, blått, grønt, sort og hvitt.

NCS-systemet har 1.950 standardiserte farger som er beskrevet av en todelt fargekode, for eksempel S 2030-Y90R.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Enhver overflate og enhver farge kan kodes med en NCS-kode, sier Øyvind Olsen, markedssjef i NCS Colour Centre til IFI.

Til sammenligning har Pantone definert opp 3.000 ulike malingsfarger.

Slik finner du riktig farge til veggen

Hva om du vil bruke denne fargen?

Foruten NCS blir disse fargesystemene brukt i ulike sammenhenger, ifølge IFI:

  • RAL
  • BS
  • Munsell
  • Pantone
Det finnes nøkler som oversetter for eksempel en farge definert i RAL- eller Munsell-systemet til en NCS-farge, eller motsatt. For Pantone finnes det dessverre ikke standardnøkler, men NCS kan hjelpe til med manuell oversettelse.

Så det betyr at om du for eksempel vil ha noe som ligner den kårede honeysuckle-fargen, så kan den faktisk leses av og fremskaffes ved hjelp av NCS også.

Funnet den perfekte? hos fargehandelen kan de lese av fargen for deg, eller du kan lese av fargen selv med den smarte dingsen som finner den riktige koden.