Får du en rørlegger til se på rørene i boligen din, kan du unngå kostbare vannskader fra gamle rør. Foto: Varme & Bad
Får du en rørlegger til se på rørene i boligen din, kan du unngå kostbare vannskader fra gamle rør. Foto: Varme & Bad Vis mer

Fare for vannskader i eldre boliger

Gamle rør gir større risiko for vannskader - og det gjelder mange norske boliger.

Publisert
Sist oppdatert

De færreste av oss forholder oss til om vi har gode nok vannrør i boligen før problemene faktisk inntreffer. Er man føre var og undersøker rørene før vannlekkasjen oppstår, kan man forhindre store, og ikke minst dyre skader på boligen.

Ettersom svært mange norske boliger har vannrør som er i ferd med å nå sin alderdom, vil dette være et smart trekk for svært mange.

>> Nå blir det strengere kontroll av nye boliger

Disse boligene har gamle rør

Det var stor boligbyggevirksomhet i Norge i hele etterkrigstiden, og helt fram til tidlig 80-tall, viser tall fra SSB. Totalt ble det bygget 970.000 boliger i Norge på 50-, 60- og 70-tallet, med aller størst byggevirksomhet i perioden 1971-1978, da det ble bygget nærmere 40.000 boliger årlig.

I de typiske etterkrigshusene fra 50-tallet var det mest vanlig å bruke vannrør av kobber. Disse er nå i ferd med å nå sin anbefalte brukstid, ifølge Lars-Erik Fiskum, som er forskningsleder i Sintef Byggforsk.

Lars-Erik Fiskum i Sintef Byggforsk. Foto: Sintef Byggforsk
Lars-Erik Fiskum i Sintef Byggforsk. Foto: Sintef Byggforsk Vis mer


– På 50-tallet hadde man få materialer å velge mellom, men de var generelt av god kvalitet. Men nå er rørene såpass gamle at de er i ferd med å bli utslitte. Den tekniske levetiden for disse kobberrørene er på mellom 25 til 100 år, med en anbefalt brukstid på 50 år, forteller Fiskum til DinSide.

Også vannrørene i 70-talls-boligene er i ferd med å nå sin alderdom. For selv om disse rørene er nyere, er kvaliteten dårligere.

– Rørene som ble brukt på 70-tallet er tynnere, og er mer utsatt for korrosjon, forteller Fiskum.

De glødde kobberrørene som var vanlige på 70-tallet har en teknisk levetid på 15 til 50 år. Sintef Byggforsks anbefalte brukstid for disse rørene er 30 år.

Les også: Disse toalettene kan gi vannlekkasjer

Levetiden vil variere

Lars-Erik Fiskum påpeker at det selvsagt er varierende fra bolig til bolig hvor lenge disse rørtypene holder, avhengig av vannkvalitet og liknende.

– Selv om det vil varierer når rørene bør skiftes ut, er det generelt slik at jo eldre vannrør, jo større risiko for vannskader, påpeker Fiskum

Kulde er en av vannrørenes store fiender, og kanskje kan vinteren i 2010 ha tatt unna de dårligste rørene i disse boligene.

– 2010 var et rekordår for vannskader, med over 100.000 skader i Norge, derav cirka 30.000 skader som skyldtes frost, forteller Fiskum, forteller Fiskum.

Vil du unngå å bli en del av vannskadestatistikken, anbefaler Fiskum å få vannrør fra disse årgangene sjekket, for å unngå plutselige og uforutsette vannskader.

– Be en rørlegger se over det mest vesentlige, råder Fiskum.

Les også: Så lenge skal et bad vare

Om vannrør og vannskader:

  • Jo eldre rør, jo større er risikoen for vannskader.
  • Både 50-talls og 70-talls-rørene er utsatte for frost. Sørg for å ha plussgrader i rom som er utsatte for frost.
  • Rørene fra 50-tallet kan i enkelte tilfeller være synlige, og man vil se hvis det drypper vann fra dem.
  • Rørene fra 70-tallet ligger alltid skjult inni veggen, noe som gjør det vanskeligere å oppdage vannskader. Dermed blir også omfanget av skadene ofte større.
  • Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer