Fare for tunge takras på Sørlandet

Politiet på Sørlandet advarer mot takras etter det tunge snøfallet i Agder-byene de siste dager. Flere fortau i Kristiansand er avsperret fordi huseierne ikke har klart å få vekk skavlene på taket.

- Det er grunn til å understreke at det er huseiers ansvar å sikre bygningene mot snøras fra takene. Vi har i løpet av helgen rykket ut flere ganger for å varsle huseierne om at de må måke eller sperre av, sier operasjonsleder Ove Austenaa i Agder politidistrikt til NTB.

Han opplyser at alle hovedveier i de aktuelle distrikter allerede mandag morgen var åpne for normal trafikk, blant annet går bussene som normalt. Men fortsatt står mye igjen før sideveiene i byene er farbare.

Kommunene har iverksatt sine beredskapsopplegg med egne telefoner til veivesenet og ingeniørvesenet.

Blokk, enebolig, rekkehus: Hvem har ansvaret?

Normalisering

Situasjonen begynner likevel å normalisere seg i landsdelen, ifølge politiet. Likevel har både kommune og politi en klar oppfordring til alle som ikke absolutt trenger bil: La den stå!

Det har ikke kommet inn noen melding om alvorlige ulykker eller personskader som følge av snøkaoset som startet før helgen. Ingen tak har brutt sammen, bortsett fra et tilbygg til postterminalen i Kristiansand i helgen.

Alt brøytemateriell går for full maskin, og ifølge politiet ser det ut til at brøyting og måking går greit. I Kristiansand dumpes snømassene i havna. Det har Austenaa ingen betenkeligheter med:

- Snøen er hvit og fin og ikke mye forurenset. Dessuten er det en «nødssituasjon», sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ungene fryder seg

Han kan imidlertid fortelle at det iallfall er noen som fryder seg - ungene boltrer seg i de store snømassene. Og det er mange av dem ute i disse dager - Agder-ungene har vinterferie.

- Ungene syns dette er kjempegøy. Vi voksne har kanskje et litt annet forhold til dette. Men så er det da også vi voksne som må skuffe bort snøen, er det ikke, spør operasjonslederen, som likevel finner grunn til å komme med en liten advarsel også i den forbindelse:

- Ikke grav snøhuler i brøytekantene. Det kan være farlig. Brøytebilen kan komme før du aner det, sier operasjonsleder Ove Austenaa.