Får seksdoblet ligningsverdi

Ligningstaksten på boligen til ungt ektepar øker fra 155.000 til 1.028.900 med den nye ordningen.

Ruinert av ny ligningstakst? Sjekk en gang til. Du skal være gjeldfri og eie en meget dyr bolig for å komme i formuesskatteposisjon. Foto: Colourbox.com
Ruinert av ny ligningstakst? Sjekk en gang til. Du skal være gjeldfri og eie en meget dyr bolig for å komme i formuesskatteposisjon. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I høst skal alle norske boliger få ny ligningsverdi. Deler av arbeidet med dette faller på boligeierne selv, og det må gjøres i perioden 31. august til 15. oktober.

Les mer: Slik skriver du boligselvangivelse

Du kan imidlertid sjekke hvor mye din ligningstakst blir allerede nå på Skatteetatens nettsider, og her er det kanskje noen som vil få seg et sjokk. Det gjorde Alexander (26).

- Takket være de nye beregningene på boligskatt virker det som ligningsverdien har steget fra 155.954 kroner til 950 000! Det er helt utrolig.. "25 prosent av denne (les: husets markedsverdi basert på belighenhet og statistikk i nærområdet) markedsverdien, er den nye ligningstaksten. " skrev han opprørt på Facebook i går kveld.

Kan han vente seg en skattesmell til neste år?

Hvor stor er formuen?


Om det bli skattesmell på Alexander er avhenging av en rekke ulike faktorer. Etter en kjapp prat om økonomien hans ellers kunne vi berolige ham med at han garantert ikke vil få en skattesmell. Siden det sikkert er flere som lurer på det samme, om de nå vil komme i en formuesskatteposisjon, skal vi vise hvorfor her.

Aller først ser vi på hva ligningsverdien kommer til å bli, jamfør Skatteetatens nye kalkulator.

Alexander brukte DinSides Boligtakstkalkulator som beregner markedsverdi med utgangspunkt i hva boliger er avertert for på Finn og Tinde, og kom frem til at boligen hadde en markedsverdi på 3,8 millioner kroner.

Tallene Skatteetaten vil bruke i sine utregninger er hentet fra SSBs boligprisstatistikk over omsatte boliger, så disse vil kunne variere noe, men de viser faktisk salgssum for boliger i samme område. Så i første omgang ser det ikke nødvendigvis lyst ut for Bærums-mannen. For ved hjelp av ligningstakstkalkulatoren til Skatteetaten vil ny ligningstakst på boligen hans være hele 1.028.900 kroner!

Når det er sagt - her er det flere tall som skal med i beregningen.

Tallenes tale:

«Har du gjeld? Da trenger du i de aller fleste tilfeller ikke å bekymre deg for den nye ligningsverdien.»


Boligens nye ligningstakst er altså 1.028.900 kroner. Siden Alexander er gift, kan han og konen samlet ha en formue på 1,4 millioner kroner før de kommer i en formuesskatteposisjon. Innslagspunktet for formueskatt ble justert opp for å veie opp for de nye reglene for ligningstakst for boliger.

Er de gjeldsfrie, kan de to ha 371.000 kroner i formue i tillegg til dette, før de må betale skattt. Siden de fortsatt har både lån på bolig og studielån, kan de altså puste lettet ut. Det er et langt stykke igjen før de behøver å bekymre seg over formuesskatt. Om nå det å ha så stor formue at man må skatte av det faktisk er et problem. Men det er en helt annen diskusjon.

For hva gjør du om du føler at du har fått urettmessig høy ligningsverdi på boligen? Jo, da gjør du akkurat som før: Klag!

Forenklet verdisetting

La oss for eksempelets skyld si at Bærums-ekteparet i eksempelet over hadde hatt null i gjeld, og en formue på 400.000 kroner. Med den nye ligningstaksten havner de da i en formueskatteposisjon.

Men er boligen deres faktisk verdt 3,8 millioner kroner? Skjemaet som man fyller ut og sender til ligningskontoret tar ikke høyde for standard, - eller forskjeller på om boligen er 40, 50 eller 200 år gammel. (Det er kun dersom boligen er bygget de siste tiårene at du vil se noen forskjell i ligningstakst.)

- For at denne omleggingen skal være så enkel som mulig å gjennomføre har vi brukt grove sjablonger, sier Kenneth Andersen, seniorrådgiver i Skatteetaten til DinSide.

Han forteller at Skatteetaten er fullt klar over at det vil være forskjeller, innenfor ulike geografiske soner, og også mellom boliger av samme alder. - Mener du at den nye ligningsverdien du får på boligen din er for høy, er det mulig å klage.

Sikkerhetsventilen er på 30 prosent for primærboliger og 60 prosent for sekundærboliger (se faktaboks over til høyre). Klagen sender du til skatteetaten, og den må begrunnes. Bevisbyrden er din, og du må forklare Skatteetaten hvorfor markedsverdien på boligen din er lavere enn det som er gjengs i området. Dette kan for eksempel være dårlig teknisk stand, dårlig beliggenhet i forhold til for eksempel motorvei, et cetera.

NB! Synes du boligens ligningsverdi er for høy - klag nå. For selv om du ikke er i en formuesskatteposisjon i dag, kan situasjonen se annerledes ut om et par år. Det skal fortsatt kunne være mulig å klage, men du vil da måtte svare for hvorfor du ikke har reagert før.

Hvor mye er boligen verdt?

Finn ut med vår boligtakstkalkulator

Hvor mye er boligen verdt?

En enkel og grei måte å få satt en markedsverdi på boligen, er å invitere meglere på besøk og innhente meglers verdivurdering. Dette er som regel gratis, men husk å forhøre deg om dette i forkant. Du kan også hyre inn en takstmann, men det koster.

Du kan også sjekke vår boligtakstkalkulator, som tar høyde for beliggenhet, støyforhold, utsikt, parkeringsmuligheter, et cetera. Dette er faktorer som Skattemyndighetene nå overser for enkelhets skyld, og også fordi svært få vil havne i en formuesskatteposisjon som følge av omleggingen.

- Dette er en ganske stor operasjon, og vi måtte forenkle det for å gjøre det gjennomførbart, sier skattedirektøry Svein Kristensen til DinSide. Også fordi svært få vil komme i en formuesskatteposisjon på grunn av de nye reglene har de valgt å gjøre det slik. - Men skulle du få for høy ligningsverdi på boligen er det gode sikkerhetsventiler, og da må man klage, presiserer Kristensen.

Klage gjør du på gamlemåten. Send inn en skriftlig begrunnelse til hvorfor du mener ligningsverdien på din bolig er satt for høyt til ditt lokale ligningskontor.

Les mer: Slik pruter du på boligens ligningsverdi


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!