Foto: Elisabeth Dalseg
Foto: Elisabeth DalsegVis mer

Får han hakkefri VM i HD?

Altibox HD PVR fra Motorola sliter med noen HD-sendinger.

I går startet VM-sendingene. Og som så mange andre, gleder Sølve Hindhamar seg til å for første gang kunne se kampene i HD. Dersom teknikken holder.

For Hindhamar har hatt et problem med at bildet hakker under HD-sendinger.

- Jeg la merke til det først under Eurovisionfinalen, for den sendte NRK i HD. Bildet frøs til omtrent hvert tiende sekund. Det hakker veldig, men det er kun bildet som fryser, ikke lyden, sier Hindhamar til DinSide.

Hindhamar jobber som journalist i Seher.no, og kontaktet NRK under Eurovision Song Contest-finalen, for eventuelt å gjøre en sak på at sendingen hakket.

- Da jeg ringte NRK sa de at feilen ikke lå hos dem, og at de ikke hadde fått rapporter om at dette var et problem fra noen andre.

Alt om TV og hjemmekino på DinSide finner du her

Problem i HD PVR-dekoder

Det er en batch av denne dekoderen, Motorola 1960, det er problemer med.  Foto: Produsenten
Det er en batch av denne dekoderen, Motorola 1960, det er problemer med. Foto: Produsenten Vis mer


Hindhamar ringte så sin digitalTV-leverandør EB Nett, som sa de ikke hadde fått andre slike henvendelser. Etter en uke med flere hakkete HD-sendinger, ringte han på nytt, og de var da klar over problemet.

- Andre gang jeg ringte sa de hos kundeservice at de var klar over problemet, og det hadde oppstått i forbindelse med at de hadde lagt til noen nye kanaler. Nå jobber de med en oppdatering, som de skal sende ut til alle boksene slik at de oppdateres automatisk. Men kunne ikke gi noe tidspunkt for når den var klar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Anne Berit Rørlien, daglig leder i EB Kontakt forteller DinSide at de kjenner til feilen, og jobber aktivt med å finne en løsning på problemet sammen med Altibox som leverer løsningen.

Det er ikke bare Altibox som har problemer knyttet til bruk av HD PVR-dekodere. Både RiksTV og Canal Digital har hatt sine runder med problemer.

Liten teknisk feil

Tore Kristoffersen i Altibox håper å ha en fix på problemet klar så fort som mulig.  Foto: Altibox
Tore Kristoffersen i Altibox håper å ha en fix på problemet klar så fort som mulig. Foto: Altibox Vis mer


- Dette er en kjent sak, sier Tore Kristoffersen, teknisk direktør i Altibox, til DinSide. Han forteller at problemet oppstår når HD-kanalen sender i 720 p, og TV-en er innstilt på 1080i.

- Dette er en softwarefeil som kun gjelder en batch med dekodere fra Motorola, modell 1960. Vi har jobbet hardt for å finne feilen, det er dessverre ikke noe vi har klart å avdekke i lab eller pilottesting, da vi ikke hadde denne batchen, sier Kristoffersen.

Altibox tester all ny software både i lab og gjennom pilotbrukere, og jobber seg gjennom alle tilbakemeldinger før softwaren sendes ut. - Vi er jo veldig opptatt av å ha en god kvalitet på sendingen.

Kun NRK-sendinger

Per i dag er det bare en kanal dette gjelder for, NRK, og kun en produksjonsrunde av en spesiell dekoder. Dette er godt nytt, for NRK sender ikke fotball-VM i HD, så Hindhamar kan glede seg til fotballkamper i HD - fri for hakking i bildet.

Her får du full oversikt over VMs kamper - og hvilke kanaler som sender dem.

- Heldigvis er det ikke så mange dette gjelder, men vi beklager veldig overfor de kundene som opplever dette, sier Kristoffersen. Og en løsning skal allerede være på vei.

- Vi har funnet feilen, og får en løsning på fredag (11. juni, red. anm.) som vi da skal teste, sier Kristoffersen til DinSide. Når den nye softwaren er testet, vil den rulles ut så fort som mulig. Men når kan han ennå ikke si.

- Selv om vi får en fiks på en ting, er det veldig viktig at vi ikke kjører ut softwaren med en gang, i tilfelle det påvirker noe annet, sier Kristoffersen og legger til:

- Vi har 190.000 kunder, men heldigvis er det sjelden vi opplever slike problemer. Generelt er kundene våre veldig fornøyd med kvaliteten, avslutter han.

Dette bekrefter også Hindhamar.

- Ellers er jeg veldig fornøyd med Altibox, blant annet fordi det er fiberbredbånd og har god flyt begge veier, avslutter han.

Virker ikke TV-boksen din? Krev prisavslag.