Foto: Katarina Sundelin / PhotoAlto
Foto: Katarina Sundelin / PhotoAltoVis mer

- Får frysninger på ryggen

Mange soverom kan være potensielle dødsfeller.

Et ekstra soverom kan gjøre boligen mer attraktiv på markedet. Derfor velger mange å dele opp rommene sine, slik at man får et ekstra rom før man selger. Men det er klare retningslinjer for rom som skal kunne defineres som soverom.

Fagsjef Rolf Eidsvold i Norges Takseringsforbund kommer opp med følgende kriterier:

  • Volum på minst 15 kubikkmeter (ved normal takhøyde på 2,40 meter vil det si en grunnflate på minimum 6,25 kvadratmeter)
  • Rommet må ha forsvarlige rømningsveier.
  • Rommet må ha vindu, som kan brukes som rømningsvei. For vindu som skal brukes som rømningsvei må summen av bredde og høyde må være på minst 1,5 meter. Bredden må være minst 0,5 meter og høyden må minst være på 0,6 meter.
  • Det er krav til at rommet skal ha tilfredsstillende tilgang på dagslys, selv om det ikke er like klart definert. Tommelfingerregel tilsier at kravene er tilfredsstilt når dagslysflate (vinusareal) utgjør minst 10 prosent av gulvflaten
Hvor mye er boligen din verdt?

Blåser i kravene

Selv om kravene til et soverom er klare, er det ikke noe som sier at du kan bruke et ikke-godkjent soverom til å sove i.

- Det er ingen som ringer på døra med et politiskilt og sier at du ikke får lov til å bruke det som et soverom, men du vil få problemer om du skal prøve å leie ut, sier Eidsvold.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han forteller han har sett flere eksempler på at folk har brukt soverom som ikke er godkjente. I slike tilfeller må takstmennene skrive i taksten at rommet ikke oppfyller krevene til et soverom.

- Vi ser jo en del rom som ikke tilfredsstiller kravene som likevel blir brukt til soverom. I taksten skriver vi da at rommet er innredet som et soverom, men at det ikke tilfredsstiller kravene til et slikt rom, sier Eidsvold.

Brannfelle

Verre er det for folk som ikke tenker på egen og andres sikkerhet når velger å bruke et ikke-godkjent soverom.

- Vi ser mange som innreder kjellere med små vinduer, og bruker det som soverom. Det gir oss frysninger på ryggen. For eksempel er det foreldre som bruker kjelleren som et soverom for barna, uten å tenke på hva som kan skje dersom det begynner å brenne.

Han mener derfor slike rom heller burde brukes til andre formål.

- Vær forsiktig med å kalle et rom for et soverom, om det ikke oppfyller kravene. En ting er å bruke dem som stue eller kontor, en annen ting vil det være å bruke det som soverom, der du oppholder deg til tider i ubevisst tilstand, sier Eidsvold.

Et begrep man gjerne støter på når et rom ikke oppfyller kravene er "disponibelt rom".

Ikke gå i oppussingsfella!

Styr unna oppussingsfellene som gjør at boligen faller i verdi

Halvt rom?

Enkelte boliger, spesielt fra 60- og 70-tallet, har rom som ikke tilfredsstiller soveromskravene. Derfor har mange opplevd for eksempel at fireromsboligen deres bare kvalifiserer som en treroms, i alle fall i takstsammenheng.

- Får frysninger på ryggen
«Du kan godt kjøpe deg en dritt av en bolig, men da skal du vite det på forhånd.Finn Tveter, NEF»


Enkelte har også fjernet veggen for å gjøre to rom om til ett, og du vil ofte se i boligannonsene at selgeren selger en bolig med et halvt rom, eller med mulighet til å lage et nytt rom.

DinSide har fått henvendelser som at i enkelte boligannonser er det opplyst at boligen har flere soverom enn de egentlig har. For eksempel fant vi en annonse som sto oppført med to soverom, men der det viser seg at rommet "kan deles opp til to soverom".

Direktør Finn Tveter i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) er ikke skeptisk til at det markedsføres for rom som i bunn og grunn ikke er eksisterer.

- Det skal være helt greit, og det burde vel være god markedsføring å opplyse om at boligen kan bygges om til å få flere rom, sier Tveter til DinSide.

Han sier det er i alles interesse å markedsføre en bolig så klart og presist som mulig. Forsøk på å lure kjøperen vil slå tilbake på selgeren og megleren.

- Alle parter er tjent med god markedsføring. Selgeren slipper å henvende seg til kjøpere som ikke er interesserte i boligen, dessuten vil ikke selger få trøbbel i etterkant av salget. Meglerne slipper etterarbeid, og kjøperen blir fornøyd med kjøpet. Det er sånn det skal være i boligmarkedet; du kan godt kjøpe deg en dritt av en bolig, men da skal du vite det på forhånd, sier Tveter.

Denne leiligheten er oppført med to soverom på Finn.no, selv om den bare har ett. Det er riktigbnok presisert i boligannonsen at soverommet kan deles i to. Foto: Frogner takst
Denne leiligheten er oppført med to soverom på Finn.no, selv om den bare har ett. Det er riktigbnok presisert i boligannonsen at soverommet kan deles i to. Foto: Frogner takst Vis mer