Forsvant strømmen i julen? Du kan få kompensasjon. Foto: Colourbox.com
Forsvant strømmen i julen? Du kan få kompensasjon. Foto: Colourbox.comVis mer

Får du penger tilbake ved strømbrudd?

Hafslund gir erstatning ved strømbrudd i mer enn 12 timer.

Var du blant dem som mistet strømmen under Dagmars herjinger i julehelgen? Du kan ha krav på kompensasjon.

Er strømmen borte, bruker du heller ikke strøm, så strømregningen kan bli noe lavere ved lange strømbrudd. Kraftleverandørene gir altså ikke hverken erstatning eller kompensasjon. Så er det heller ikke hos dem feilen har ligget: Grunnen er feil på strømnettet.

Norges største nettselskap, Hafslund Nett har en egen kompensasjonsordning for kunder som får avbrudd i strømforsyningen i mer enn 12 timer. Strømavbruddet må være sammenhengende, og gjelder ikke kunder som har avtaler med utkoblingsklausuler. - Flere påfølgende strømbrudd regnes som sammenhengende om ikke normal strømforsyning opprettholdes i minimum to timer sammenhengende, heter det på Hafslunds nettsider.

Dette er heldigvis svært sjelden: Se Norges lengste strømbrudd

Slik gjør du

Kundene må selv søke Hafslund om kompensasjon. Det gjør man aller enklest på nett, gjennom dette søknadsskjemaet. Du kan også printe ut og returnere en undertegnet søknad.

Dette bør du gjøre så fort du har anledning etter at du fikk strømmen tilbake, ifølge Hafslund må kravet fremmes "innen rimelig tid". Måtte du reise bort før strømmen kom tilbake, vil du nok kunne sende inn når du kommer hjem, men vi vil anbefale alle som kan ha krav på kompensasjon å sende inn i løpet av de nærmeste dagene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Blir søkanden innvilget, vil du få utbetaling på første nettleiefaktura etter at den er behandlet.

Betaler du for mye for strømmen? Finn ut med vår strømkalkulator

Så mye har du krav på

Hafslund vil gå igjennom alle søknadene og sjekke om de er berettiget til kompensasjon, og blir du godkjent har du krav på følgende:

  • 600 kroner for avbrudd over 12 timer til og med 24 timer
  • 1.400 kroner for avbrudd over 24 timer til og med 48 timer
  • 2.700 kroner for avbrudd over 48 timer til og med 72 timer
  • For avbrudd ut over 72 timer gis det et tillegg på 1.300 kroner for hver nye påbegynte tjuefiretimers periode avbruddet varer.

Reglene for fritidsboliger er noe annerledes, her kan et samlet årlig krav ikke overstige forventet innbetalt nettleie for inneværende år.

Visste du at ... strømbrudd i 2008 ga babyboom