Lyst på drømmehuset, men ikke råd dersom du ikke får solgt din nåværende bolig asap? Foto: Colourbox.com
Lyst på drømmehuset, men ikke råd dersom du ikke får solgt din nåværende bolig asap? Foto: Colourbox.comVis mer

Får du ikke solgt boligen?

Nå kan du forsikre deg mot dobbeltutgifter om du sitter på to boliger. Men det er langt fra alle utgifter som dekkes.

Boligprisene har falt jevnt og trutt i høst. Og når prisene blir lavere, kan drømmeboligen synes mer tilgjengelig.

Men bankene har strammet inn, det er vanskeligere å få mellomfinansiering, og en rekke uheldige forbrukere som har kjøpt bolig før de har solgt har havnet i en skvis, der de sitter med to boliger, fordi de ikke får solgt sin gamle bolig.

Les også: Selg før du kjøper

Ny forsikring

Nå kan du sikre deg mot deler av tapet. En rekke boligselgere tilbyr nå "dobbeltboligforsikring" eller "mellomfinansieringsforsikring" når du kjøper boligen.

Men hva dekker den egentlig?

Christian Dreyer i Eie Eiendomsmegling står også bak navnet på forsikringen; dobbeltboligforsikring. Foto: NEF
Christian Dreyer i Eie Eiendomsmegling står også bak navnet på forsikringen; dobbeltboligforsikring. Foto: NEF Vis mer


Det er ihvertfall én ting den ikke dekker: alt. Det kan imidlertid være et velkomment tilskudd for å komme seg over kneiken, men som alltid med forsikring, bør du lese vilkårene. Det har selvfølgelig vi gjort, og her er de viktigste punktene du bør være oppmerksom på.

Slik fungerer det

- Det er boligens selger som kjøper forsikringen på vegne av kjøper. Den følger med når en kjøper, slik at kjøper skal tørre å kjøpe bolig før han selger sin gamle, sier Christian Dreyer i Eie eiendomsmegling til DinSide.

Eie eiendomsmegling tilbyr dobbeltboligforsikring gjennom Norwegian Broker (megler på vegne av AmTrust International Underwriters ltd.). Eie formidlet forsikringen i et pilotprosjekt som løp et halvt års tid fra januar 2008, men nå er det åpent for alle, og de fleste kjeden tilbyr dette gjennom enten Norwegian Broker eller Protector.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er slik at mange sliter med dobbelfinansiering i dag, fordi bankene stiller krav til at man skal kunne sitte med to boliger i 12 måneder, sier Dreyer.

Forsikringen skal dekke kostnadene kjøper har med sin eksisterende bolig, dersom han ikke får solgt, det vil si: nettokostnader for boligskatt (28 prosent av boligens ligningsverdi), netto rentekostnader for
mellomfinansiering av ny bolig, boligforsikring, oppvarming, vann, avløp, renovasjon og fellesutgifter - med inntil 15.000 kroner

Det kan kanskje synes som en lav sum, men rorsikringen dekker ikke avdrag på lån, men den dekker renteutgiftene. De løpende utgiftene du har til lån må du altså ha økonomi til å dekke, men siden du betaler ned på lånet er dette penger du vil få igjen.

Det er tre karensmåneder, det vil si at forsikringen ikke trer inn før det har gått tre måneder, og så gjelder forsikringen for de neste ni månedene. Etter et år, står du på egne ben.

Fellesutgifter

Dobbeltboligforsikringen er kanskje en av få ordninger som favoriserer dem som har kjøpt bolig med lavt innskudd og høy fellesgjeld. For forsikringen dekker fellesutgifter, og ifølge Dreyer inkluderer dette nedbetaling av fellesgjeld.

- Det kan lønne seg (i de 9 månedene forsikringen trer inn) dersom man har en bolig med lavt innskudd og høy fellesgjeld, sier Dreyer, men presiserer: Det er jo ingen som ønsker å sitte på to boliger.

- Man må uansett dekke de tre første månedene selv.

Ifølge Dreyer fikk forsikringen en noe forsiktig start, men i høst har stadig flere valgt å sikre seg på denne måten.

- Det har jo fått en veldig aktualitet de to-tre siste månedene. Både fordi bankene har strammet inn på utlån og mellonfinansiering og så er det jo finanskrisen.

Dersom vi kunne si sikkert hva som skjer med fremtiden, hva som skjer med boligmarkedet fremover, kan det jo være fristende å ta sjansen. Hva tror du vil skje med boligmarkedet i 2009?

- Jeg tror vi har et mye lettere boligmarked om ett år enn vi har i dag. Da tror jeg vi er igjennom den kneika vi er i nå, sier Dreyer.

Andre er sterkt uenig. MakroSikts prognoser for neste år er ikke lyse: Fra å vente 5 prosents fall i boligprisene for 2009 har de nå justert prognosene og venter 12 prosent fall i boligprisene neste år. Analytikerne i Makrosikt tror ikke på noen oppgang i boligprisene før i 2011.

Unntak i forsikringen

I tillegg til forsikringens tidsbegrensninger er det også andre begrensninger du bør være klar over.

Forsikringen dekker ikke boligkostnader dersom meglers prisantydning overstiger en verdivurdering fastsatt av en takstmann. Forsikringen slutter også å virke dersom du ikke aksepterer bud på 90 prosent av markedsverdien.

- Et tenkt eksempel: En bolig er verdt fem millioner. Selgeren vil ha seks. Og man går ut i markedet på seks millioner. Får man et bud på 5,5 millioner vil ikke forsikrnigen slå inn. For da har du sagt nei til et bud som ligger over markedsverdien, sier Dreyer.

- Dette er ment for å fange opp potensielt misbruk.

I eksempelet over, vil du altså miste rett til forsikringsutbetalinger, dersom du ikke godtar et bud som ligger over 4,5 millioner, altså 90 prosent av markedsverdien.

Man kan ikke kjøpe bolig med denne forsikringen og tro at den skal dekke alle kostnadene. Det er ment for å lette veien over kneiken. - Man må ha litt ekstra midler i bakhånd, avslutter Dreyer.